خبر
دنیای اقتصاد: دو ماه از سقوط رژیم اسد می گذرد. پس از رنج ها و زیان های بسیار، زمان انتقال به دوره «بازسازی استراتژیک» فرا رسیده است: ایجاد سوریه جدید به عنوان چراغی برای صلح و ثبات در منطقه. درحالی که انقلاب ها ذاتا چالش برانگیز هستند، آزمون واقعی در ساخت یک ملت پایدار نهفته است، آن هم پس از آنکه مردم این کشور بهای سنگینی را برای آزادی پرداخته اند.
من به عنوان دوست و حامی دیرینه سوریه، دیدگاه ها و توصیه های خود را به دولت جدید به رهبری احمد الشرع و همچنین به رهبران منطقه ای و بین المللی ارائه می کنم. موفقیت سوریه در تبدیل انقلابش به یک چارچوب سیاسی باثبات نه تنها آینده اش را تضمین می کند، بلکه ثبات را برای کل منطقه به ارمغان می آورد. در مقابل، شکست در انجام این کار خطر هرج و مرج و مداخله خارجی، جنگ های نیابتی و ظهور تروریسم را به همراه دارد.
بازسازی سوریه مستلزم پرداختن به هفت ستون نظم ملی جدید است که عبارت است از: همسویی شهروندمداری با هویت ملی؛ پرداختن به رنج و ادغام مجدد پناهندگان؛ ایجاد تعادل بین جغرافیا و ثبات ملی؛ پرداختن به تولید و اشتغال؛ تضمین آزادی و عدالت بر اساس قانون اساسی؛ ساخت نهادها؛ و تقویت روابط بین المللی. هر یک از اینها چالشی برای بازسازی سوریه به عنوان یک دولت-ملت است. تقریبا هر کشوری امروز با چالش های مشابهی در خاورمیانه مواجه است؛ منطقه ای که نقشه اش توسط سایکس-پیکو در سال1916 ترسیم شده، سپس با تاسیس اسرائیل پس از جنگ جهانی دوم دچار اختلال شد، در طول جنگ سرد تقسیم شد و بهار عربی آن را دچار تکانه هایی کرد. هر کسی که تلاش می کند نظم سیاسی را حفظ کند باید بپذیرد که خاورمیانه منطقه ای است که در آن تنوع فرهنگی نوع بشر عمیقا در صحنه تاریخ منعکس شده است.
دنیای اقتصاد: نارندرا مودی، نخست وزیر هند روز پنج شنبه (25بهمن) چهارمین رهبر جهان شد که از زمان آغاز دومین دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ در کاخ سفید با او دیدار می کند. روابط ترامپ و مودی در برخی از رسانه ها به عنوان یک «روابط برادرانه» شناخته شده است و این رابطه در آخرین دیدار آنها نمود یافت. این دو رهبر از یکدیگر تمجید کردند، درحالی که آشکارا از کنار موضوعات حساس عبور کردند.
الجزیره در گزارش 14فوریه در همین رابطه نوشت، مهم ترین مساله همانا «تعرفه های متقابل» تازه اعلام شده ترامپ بود. ترامپ مدت هاست هند را به دلیل تعرفه های بالا بر کالاهای خارجی مورد انتقاد قرار می دهد و گویا مودی را «سلطان تعرفه ها» می خواند. اما در نشست روز پنج شنبه، دو طرف اعلام کردند که «چارچوبی» را برای همکاری بیشتر دنبال خواهند کرد. اما چارچوب جدید اعلام شده آنها فراتر از مالیات بر واردات بود و شامل همکاری در مسائل فضایی، امنیت بین المللی و تجارت انرژی هم می شود.
مودی از شعار ترامپ یعنی «آمریکا را دوباره بزرگ کنیم» (MAGA) استقبال کرد. این در حالی است که الجزیره بر این باور است که این دو رهبر راست گرا با اتهامات مربوط به «عقبگرد دموکراتیک» در کشورهای خود مواجهند. به نوشته الجزیره، این دو رهبر بخش زیادی از حضور عمومی خود را به تایید تعهدشان به یکدیگر اختصاص دادند؛ ترامپ از مودی به عنوان یک «رهبر بزرگ» یاد کرد و مودی هم ترامپ را «دوست» نامید.
در این میان، مودی گریزی به شعار ترامپ زد و با «هندوانه زیر بغل ترامپ گذاشتن» شعار او را کمی تغییر داد و گفت: «چشم انداز ما برای هند توسعه یافته این است که هند را دوباره بزرگ کنیم» و معادل انگلیسی آن را «MIGA» نامید. مودی گفت: «وقتی آمریکا و هند با هم کار کنند و وقتی MAGA با MIGA ترکیب شود، تبدیل به MEGA می شود: یعنی یک ابر مشارکت برای رفاه.»گزارش الجزیره حاکی است که ترامپ پس از دیدار با مودی، قصد دارد در سال جاری به طور چشم گیری فروش تسلیحات از جمله جنگنده های «اف35» مافوق صوت را به هند افزایش دهد. ترامپ در کنفرانس خبری مشترک با مودی گفت: «از سال جاری، ما فروش نظامی به هند را میلیاردها دلار افزایش خواهیم داد.»
دو کشور همچنین درباره مسائل امنیتی، از جمله «تهدید تروریسم» و «اسلام گرایی رادیکال» و یک توافق تجاری با آمریکا که منجر به واردات بیشتر نفت و گاز هند از آمریکا می شود، با یکدیگر همکاری خواهند کرد. هند از سال2008 با خرید بیش از 20میلیارد دلار از محصولات دفاعی آمریکا موافقت کرده است. سال گذشته، هند پس از مذاکراتی که بیش از 6سال به طول انجامید، با خرید 31پهپاد آمریکایی موافقت کرد. بر اساس گزارش سرویس تحقیقات کنگره آمریکا، انتظار می رود دهلی نو بیش از 200میلیارد دلار در یک دهه آینده برای نوسازی ارتش خود هزینه کند.