اویل پرایس: صادرات نفت ایران به روال ماه های گذشته جریان دارد
به گزارش خبرگزاری فارس؛ دونالد ترامپ گفت که فشار حداکثری بر صادرات نفت ایران را شروع کرده اما پایگاه تخصصی آمریکایی «اویل پرایس» که اخبار مربوط به انرژی را پوشش می دهد؛ نوشته «اگرچه این تحریم ها توانسته تاحدودی تجارت نفت ایران را به خاطر کم شدن تعداد نفتکش های غیرتحریمی مختل کند اما صادرات نفت ایران با همان سرعتی که در ماه های گذشته جریان داشته، ادامه دارد.»
صادرات نفت ایران به چین ادامه دارد؛ این صادرات با کمک تاجران و واسطه هایی انجام می شود که مسیر حرکت نفتکش ها را تغییر داده و انتقال های کشتی به کشتی به ویژه در آب های نزدیک مالزی را افزایش داده اند. از زمانی که دونالد ترامپ در سال 2018 از توافق هسته ای خارج شد پکن خریدار نفت ایران شد؛ معامله ای که برای هر دو طرف سودمند است چراکه ایران نفتش را می فروشد و پالایشگاه های مستقل چینی هم برای این خرید تخفیف دریافت می کنند.
پکن تحریم های آمریکا را به رسمیت نمی شناسد و در هفته های اخیر بنادر و واردکنندگان چینی تلاش کرده اند راهکارهایی برای دور زدن تحریم های در چهارچوب سیاست «فشار حداکثری» پیدا کنند. شرکت رهیابی محموله های نفتی موسوم به «ورتکسا» اعلام کرده که این تلاش ها در ماه فوریه باعث شده تا جریان نفت تحریمی ایران به چین باثبات تر شود.
«اما لی»؛ تحلیلگر ارشد بازار در ورتکسا در یادداشتی در وب سایت این شرکت نوشت: «برای دور زدن این محدودیت ها، پایانه های مستقل نفتی در بنادر کلیدی خارج از استان شاندونگ، از جمله دالیان، شانگهای، ژوشان و هویژو، شروع به پذیرش نفت تحریمی کردند. این محموله ها شامل نفتی ا ست که توسط نفتکش های تحت تحریم تحویل داده می شوند.»
برخی محموله های نفتی ایران که در دریا معطل مانده بود هم پس از انجام انتقال های کشتی به کشتی، در بندر شاندونگ چین، تخلیه شده است. بر اساس گزارش ورتکسا، حداقل هشت نفتکش غول پیکر که یا به تازگی به ناوگان نفتکش های مخفی اضافه شده اند یا از اوایل سال 2024 غیرفعال بود برای تسهیل انتقال های کشتی به کشتی در مسیر مالزی به چین فعال شده است.
در نتیجه، تخلیه نفت خام ایران در چین در ماه فوریه (اسفند ماه) افزایش یافت و حجم نفت وارداتی به بندر شاندونگ از میانگین سال 2024 فراتر رفت و در بازه زمانی یکم تا 20 فوریه به 1.1 میلیون بشکه در روز رسید. «اسکات بسنت»؛ وزیر خزانه داری آمریکا اخیرا گفته «ایالات متحده از همه ابزارهای در دسترس خود برای هدف قرار دادن تمامی جنبه های زنجیره تامین نفت ایران استفاده خواهد کرد. هر فرد یا شرکتی که در معاملات نفتی ایران دخالت کند خود را در معرض خطر تحریم های سنگین قرار می دهد.»
با این حال، چین برای تحریم های اول فوریه راهکارهایی پیدا کرده و صادرات نفت ایران تاکنون متوقف نشده و افرادی که در این معاملات نقش دارند با استفاده از راهکارهای مختلف و افزایش انتقال های کشتی به کشتی، برای ادامه این تجارت تلاش می کنند.
«جا ایان چونگ»؛ استاد علوم سیاسی در دانشگاه ملی سنگاپور به بلومبرگ گفت: «بعید است صادرات نفت ایران به طور کامل متوقف شود... همیشه در هر نوع تحریمی، تا حدودی راه هایی برای دور زدن آن پیدا می شود.»
او افزود: «تحریم ها معمولا طوری طراحی می شوند که تجارت آن قدر پرهزینه و غیرمقرون به صرفه شود که ادامه آن غیرعملی باشد و در نتیجه رفتار خریداران و فروشندگان تغییر کند.» اما اویل پرایس نوشت که به نظر می رسد آمریکا چندان انتظار ندارد که صادرات نفت ایران که در حال حاضر یک میلیون و 500 هزار تا یک میلیون و 600 هزارمیلیون بشکه در روز است کاملا متوقف شود.
درحالی که درآمد ایران از صادرات برق به عراق ناچیز است مقامات آمریکایی تمدید نشدن معافیت فروش برق ایران به عراق را به پای فشار حداکثری گذاشتند.
به گزارش خبرگزاری فارس، «مایکل والتز»؛ مشاور امنیت ملی آمریکا گفت: «پایان دادن به معافیت خرید برق از ایران در راستای سیاست فشار حداکثری است.» او این را در یک تماس تلفنی به نخست وزیر عراق محمد شیاع السودانی گفته است. درحالی واشنگتن این معافیت را تمدید نکرده که بغداد به شدت به واردات برق و گاز از ایران وابسته است.
وزارت خارجه آمریکا پنچ شنبه گذشته از دولت عراق خواسته بود تا هرچه زودتر به وابستگی خود به منابع انرژی ایران را کاهش دهد اما «عطوان العطوانی»؛ رئیس کمیسیون دارایی پارلمان عراق چهار روز پیش در پیامی از سوی دولت این کشور به کاردار آمریکا در بغداد هشدار داد که تمدید نشدن این معافیت تبعات «فاجعه باری» به ویژه در تابستان برای کشورش به دنبال خواهد داشت.
بر اساس صورت مالی شرکت توانیر، کل برق صادر شده از ایران به عراق در سال 1402 تحت این معافیت، 323 میلیون دلار بوده که این عدد تنها سه دهم درصد تجارت خارجی ایران را تشکیل می دهد.