کارآموز شیطان
فیلم «کارآموز» به کارگردانی علی عباسی که پیش تر از او فیلم جنجالی و ضدشیعی «عنکبوت مقدس» را شاهد بودیم این بار با نویسندگی گابریل شرمن، با خلق اثری پروپاگاندا،جسورانه و چندلایه بانگاهی موشکافانه به دوران جوانی دونالد ترامپ و رابطه مرموز او با روی کوهن،وکیل جنجالی و اهریمن نمای نیویورکی می پردازد.
این فیلم نه تنها یک زندگی نامه سینمایی بلکه کالبدشکافی نظام سرمایه داری آمریکایی در دهه های 70 و 80 میلادی است ؛ عصری که در آن قدرت، فساد و جاه طلبی های بیمارگونه به راحتی مرزهای اخلاقی را درمی نوردیدند.
علی عباسی که در سال 2018 با ساخت فیلم سینمایی «مرز» همانند عنکبوت مقدس و البته با توصیه هایی برنده جوایزی در کن شده بود این بار با مهارتی تحسین برانگیز، فضایی کافکایی و پر از ابهام خلق می کند. استفاده از نورپردازی «اکسپرسیونیستی» (سایه های بلند، فضاهای نیمه تاریک)به خوبی حال و هوای فاسد وخطرناک نیویورک آن دوران را منتقل می کند. صحنه هایی مانند مذاکرات پشت پرده ترامپ و کوهن در رستوران های مجلل یا دفتر کارهای تاریک، یادآور فیلم های سینمای نوآر هستند.عباسی همچنین از نمادگرایی هوشمندانه استفاده می کند: ساختمان های بلند به مثابه قفس های طلایی، آینه هایی که تصویر ترامپ را تحریف می کنند (نماد خودشیفتگی و توهم قدرت) و شهر نیویورک به عنوان یک جنگل بتنی که در آن تنها زورمندان زنده می مانند.سباستین استن در نقش ترامپ، فراتر از یک تقلید سطحی در نقش خود فرورفته و جنون قدرت طلبی او را به خوبی به تصویر می کشد. حرکات اغراق شده بدن، تغییر لحن صدا از چرب زبانی تا فریادهای عصبی و نگاه های خیره ای که گویی همیشه درحال محاسبه سود و زیان است، همگی نشان دهنده پژوهشی عمیق در مورد شخصیت ترامپ هستند.جرمی استرانگ درنقش روی کوهن،هیولایی مسلح به قوانین است وبازی اوترسناک و مجذوب کننده نماید.کوهن دراین فیلم نه یک معلم بلکه «مفیستوفلس» است که ترامپ جوان را به دنیای شیطانی قدرت واقعی راهنمایی می کند. دیالوگ های او مانند چاقو تیز است: «قانون، اخلاق نیست. قانون، قانون است و برنده آن را می نویسد».
این جمله مبنای فساد سیستماتیک را نشان می دهد. کوهن به ترامپ یاد می دهد قدرت واقعی از بازی با قانون نه پایبندی به اخلاق به دست می آید. این تفکر پایه بسیاری از تصمیمات ترامپ در زندگی واقعی (از تجارت تا سیاست) بوده اما چرا کوهن یک مفیستوفلس است؟ مفیستوفلس نام شیطان در «افسانه فاوست»است و نماد شر، فریبکاری و وسوسه انسان برای رسیدن به قدرت در ازای فروختن روح محسوب می شود.