به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « حکم اولی » در نشریات گروه « علوم قرآن و حدیث »

تکرار جستجوی کلیدواژه « حکم اولی » در نشریات گروه « علوم انسانی »
  • بسم الله امیری*، سید علی موسوی
    از بین بردن عمدی یا غیرعمدی نطفه انسانی در زمان بارداری مادر و قبل از طی شدن فرآیند طبیعی تولد یا سقط جنین، یکی از مسایل مهم و پردامنه انسانی است.
    امروزه از یک سو، به دلیل پیشرفتهای علم پزشکی و به مدد ابزارها و آزمایشات علمی دقیق که در غالب موارد، تشخیص علتها و معلولیتهای خلقتی جنین را ممکن ساخته است و از سوی دیگر تضعیف باورهای دینی و افزایش میل به رفاه ومشقت گریزی در میان جوامع انسانی، آمار سقط جنین نیز بشدت افزایش یافته است.
    بررسی حکم تکلیفی و احکام وضعی ناشی از سقط جنین و مطالعه محدوده و قلمرو جنین قابل سقط و فروض و شروطی که می تواند مسوغ سقط جنین باشد، با بررسی مراحل شکل گیری جنین و نقد و نظر ادله شرعی و حقوقی ناظر بر آن، از جمله مسایل و زوایایی است که از سوی فقیهان اسلامی و حقوقدانان مسلمان مورد بحث و مطالعه قرار گرفته است. دسترسی به حکم این مساله از منظر منطق فقه امامیه و فقه احناف بعنوان دو شعبه مهم فقه اسلامی، مطمح نظر و مقصود این نوشتار می باشد.
    پژوهش پیش رو مبین آن است که از منظر فقه فریقین، سقط جنین در همه مراحل آن به حکم اولی حرام است و ممنوع. تا قبل از ولوج روح در جنین، عروض و پیدایش عنوان ثانوی، تنها وجه ممکن، جهت توجیه و تجویز سقط جنین، می تواند باشد. لذا در صورت به مخاطره افتادن سلامت مادر یا تحمیل عسر و حرج شدید به والدین از جهت نقص خلقتی جنین، فقهای اسلامی به استناد قواعدی چون نفی حرج و دفع ضرر و قاعده حاجت، حکم بر جواز سقط جنین ناقص الخلقه ای که هنوز روح در آن دمیده نشده است، نموده‎اند.
    کلید واژگان: جنین, ناقص الخلقه, نفخ روح, سقط جنین, حکم اولی, حکم ثانوی}
  • عبدالله ابراهیم زاده آملی*

    این نوشتار درصدد تبیین نامه هایی است که میان دو رهبر پیشین و کنونی انقلاب اسلامی ایران، امام خمینی (ره) و خلف صالحش آیت الله العظمی امام خامنه ای، درباره اختیارات حکومت و حاکم اسلامی مبادله شد. امام در این نامه ها که به دنبال استفتا از محضرشان درباره اختیارات دولت اسلامی و بیانات رهبر معظم انقلاب در نماز جمعه در تبیین دیدگاه امام، به بیان دیدگاهشان در این زمینه پرداختند، اختیارات حکومت و حاکم اسلامی یا به بیانی ولایت فقیه را بسیار گسترده اعلام داشتند و بر ولایت مطلقه فقیه تاکید ورزیدند و چرایی این اختیارات گسترده را بیان نمودند و در این راستا تصریح و تاکید ورزیدندکه اگر اختیارات دولت و حکومت محدود باشد، قادر به حل معضلات و مشکلات جامعه و اداره امور مملکت نخواهد بود. در این مقاله تلاش شده که علاوه بر ارایه نامه های مزبور، توضیحات لازم درباره آنها بیان گردد؛ همچنین دیدگاه امام و مقام معظم رهبری درباره ولایت مطلقه فقیه و چرایی اصرار آنان بر این نظریه، تا آن مقدار که حجم مقاله اجازه می دهد، بیان شود.

    کلید واژگان: ولایت, ولایت مطلقه, ولایت مطلقه فقیه, دولت, حکم, حکم اولی, حکم حکومتی}
    Abdollah Ebrahim Zadeh Amoli *

    This paper aims to analyze the two leaders` letters about the authority of the government and the Islamic leader written by Imam Khomeini, and his predecessor Imam Khamenei. The letters written due to some inquiries from Imam Khomeini and gathered based on Imam Khamenei's speeches in Friday prayers, once explaining the Imam Khomeini's viewpoints, illustrate the authority of the government and Islamic leader, Vilayat-e faqih, so extended. Explaining about these extended authorities, these letters emphasizes that if such authorities were limited, governmental issues and problems of the society as well as the country's governance would face many difficulties. Presenting these letters, giving explanation about them, and mentioning the viewpoints of Imam Khomeini and Imam Khamenei about faqih`s vilayate motlaqa and supporting reasons are the points being mentioned in this paper.

    Keywords: Vilayat, Vilayat-e Motlaqa, Faqih`s Vilayat-e Motlaqa, Government, Law, First Law, Governmental Law}
  • آیت الله محمد یزدی
    نویسنده پس از تصویب حکم اولی و ثانونی، به مسئله جمع میان این دو حکم پرداخته است. شیخ انصاری قائل بر حکومت حکم ثانوی بر حکم اولی آخوند خراسانی معتقد به اقتضا در حکم اولی و فعلیت در حکم ثانوی است. نظریه برخی دیگر عبارت است از تخصیص یا تقیید حکم اولی به حکم ثانوی. پس از طرح این دیدگاه ها نویسنده به موضوع اصلی مقاله که دیدگاه امام خمینی است، می پردازد به نظر ایشان حکم ثانوی موجب تغییری در حکم اولی یا مصلحت و مفسده آن نیست، بلکه شارع با در نظر گرفتن موقعیت جدید، گناه و عقاب سرپیچی از حکم اولی را بر می دارد.
    کلید واژگان: حکم اولی, حکم ثانوی, حکم شرعی, حکم تکلیفی, حکم وضعی, امام خمینی, شیخ انصاری, آخوند خراسانی, میرزای نائینی, شیخ محمدحسین اصفهانی}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال