ویژگی های زمین شناختی کانه زایی طلا و مس و اکتشافات ژئوشیمیایی رسوبات آبراهه ای و کانی سنگین طلا در کالیجار نطنز، استان اصفهان

پیام:
چکیده:
منطقه کالیجار در شما ل نطنز در استان اصفهان قرار دارد. مجموعه ای از سنگ های آذرین در دو فاز در این منطقه برونزد یافته اند. فاز اول سنگ های آتش فشا نی شامل آندزیت بیوتیت دار، آندزیت آمفیبول دار و توف های سبز رنگ) ائوسن - میوپلیوسن(و فاز دوم سنگ های درونی شامل دیوریت، گرانودیوریت هورنبلنددار و کوارتز مونزونیت) الیگومیوسن(می باشند. دگرسانی های سرسیتیک، آرژیلیک و پروپیلیتیک (کلریتی و اپیدوتی) مخصوصا در محل همبری واحد های زمین شناسی با واحد های گسله در منطقه دیده می شود. براساس مطالعات XRD، کانی های شاخص دگرسانی ها شامل: کلسیت، کوارتز، فلدسپات آلکالن (Na-Ca)، میکا، هماتیت، دولومیت و کانی های رسی می باشد. به منظور پی جویی طلا و مس در منطقه از روش اکتشافات ژئوشیمیایی رسوبات آبراهه ای و کانی سنگین استفاده شد که در مرحله اول تعداد 28 نمونه ژئوشیمی و 11 نمونه کانی سنگین و در مرحله دوم تعداد 68 نمونه ژئوشیمی و 18 نمونه کانی سنگین برداشت شد. نتایج به دست آمده از آنالیز نمونه ها در آزمایشگاه ALS Chemex کانادا به روش ICP-MS جهت تعیین عناصر سنگ ساز و کانسار ساز نشان داد که عناصر (Au،Ag،Pb،Mo،Cu،As،Zn،W) در منطقه دارای آنومالی می باشند. محاسبه ضرایب همبستگی به روش اسپیرمن بیش ترین همبستگی را به Pb،Zn(0.76);Mo،W(0.75);Cu،As(0.60);W،Cr(0.81) و Fe،V(0.94) نسبت می دهد. طلا بیش ترین همبستگی) 54/0(را با فلز تنگستن نشان داد. همبستگی ضعیف طلا با عناصر فلزی و عدم همبستگی آن با عناصر سنگ ساز نشان از توزیع مستقل این عنصر در منطقه دارد. مطالعات کانی سنگین نشان داد که عناصر Cu، Pb، Au و Fe دارای آنومالی می باشند. در این مطالعات، نمونه Nt-11 حاوی 35 میلی گرم در تن و نمونه Nt-12 حاوی 20 میلی گرم در تن طلا از منطقه برداشت گردید. نمونه اول از مرز بین توده دیوریتی و واحد توف ریوداسیتی و نمونه دوم نیز از واحد دایک آندزیت تراکیت تا پورفیری برداشت شد. نقشه های ناهنجاری ژئوشیمیایی گویای بیش ترین تمرکز طلا در جنوب و بیش ترین تمرکز مس در شمال منطقه می باشند، بنابراین می توانند معرف بهترین گزینه برای انتخاب محل کانی سازی احتمالی مس و طلا باشند. تلفیق داده های حاصل از نقشه های ناهنجاری ژئوشیمیایی و مطالعات کانی سنگین، ارتباط کانه زایی طلا را با دگرسانی آرژیلیک و کانه زایی مس را با دگرسانی پروپیلیتیک نشان می دهند. به نظر می رسد که کانه زایی گرمابی مس و طلا و دگرسانی های همراه با آن ها در ارتباط با محلول های گرمابی برخاسته از توده های نفوذی دیوریتی با سن الیگوسن فوقانی در بخش شمالی ناحیه باشد.
زبان:
فارسی
در صفحه:
71
لینک کوتاه:
magiran.com/p1065840 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!