ارزیابی جو ایمنی در یکی از معادن استان یزد

پیام:
چکیده:
مقدمه
امروزه با توسعه تکنو لوژی حضور و نقش نیروی انسانی در محیط های صنعتی پررنگ تر شده است. از این رو اهمیت داشتن فرهنگ ایمنی روز به روز بیشتر می شود. جو ایمنی به عنوان زیر مجموعه ای از فرهنگ ایمنی به بررسی ادراکات و استنباط های کارکنان در مورد محیط کار، سطح علاقه مدیریت به ایمنی و اقدامات مربوط به ایمنی و میزان مشارکت در کنترل ریسک می پردازد. و از طرفی کار در معدن جزء خطرناک ترین مشاغل شناخته شده است. لذا این مطالعه با هدف ارزیابی جو ایمنی در یکی از معادن استان یزد در سال 1391 انجام گرفت.
روش بررسی
پژوهش حاضر، مطالعه ای توصیفی از نوع مقطعی بود. جامعه مورد بررسی تمامی کارکنان شاغل در بخش عملیات یکی از معادن استان یزد(تعداد32 نفر) تشکیل می دادند. ابزار گردآوری اطلاعات در دو بخش پرسشنامه استاندارد بیست سوالی جو ایمنی با روایی و پایایی معتبر (77/0α=) در هفت حیطه شامل تعهد مدیریتی، ارتباطات درباره مسائل ایمنی، محیط ایمن، مسئولیت پذیری مدیران، درک خطر، رضایت شغلی و آگاهی و هشیاری نسبت به موضوعات ایمنی که پاسخ ها به صورت طیف لیکرت پنج درجه ای به صورت کاملا مخالفم (1 نمره) تا کاملا موافقم (5 نمره) بود. بخش دوم سوالات جمعیت شناختی و زمینه ای شامل: سن، وضعیت تاهل، سابقه کار، میزان درآمد ماهیانه، تحصیلات، مدت زمان کار و شیفت کاری بود. داده های جمع آوری شده به صورت مصاحبه توسط مسئول ایمنی و محیط زیست معدن به وسیله نرم افزار آماری SPSS ویرایش هجدهم و با کمک آزمون های توصیفی و تحلیلی چون ضریب همبستگی پیرسون، آنالیز واریانس یک طرفه، تی تست مستقل و آنالیز رگرسیون خطی در سطح معناداری 0/05 مورد آزمون قرار گرفتند.
یافته ها
در این مطالعه 28/1% مجرد، 71/9% متاهل و 40/6% دارای سطح تحصیلات ابتدایی و راهنمایی، 21/9% دیپلم و 28/1% لیسانس و بالاتر بودند. میانگین نمره هر یک از حیطه های تعهد مدیریتی 2/66±11/09، ارتباطات 2/36±7/50، محیط ایمن 92/1±8/09، مسئولیت پذیری مدیران 1/58±6/56، درک خطر 1/56±8/43، رضایت شغلی 1/58±4/59 و آگاهی و هشیاری نسبت به موضوعات ایمنی 1/27±4/25 بود. میان میانگین سن و حیطه های تعهد مدیریتی (r=-0.458 و p=0.008)و ارتباطات درباره مسایل ایمنی (r=-0.390 و p=0.027) همبستگی معناداری وجود داشت. حیطه های درک خطر و آگاهی و هشیاری نسبت به موضوعات ایمنی پیشگویی کننده رضایت شغلی کارگران بودند.
نتیجه گیری
نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد وضعیت حیطه های مختلف جو ایمنی از نظر کارکنان معدن مورد بررسی در سطح متوسطی قرار دارد.و این نشاندهنده فضای ایمنی متوسط در معدن مورد بررسی می باشد که می بایست توسط مدیران و مسئولان مربوطه مورد توجه قرار گیرد
زبان:
فارسی
صفحات:
164 تا 172
لینک کوتاه:
magiran.com/p1331937 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!