بررسی کیفیت زندگی مرتبط با سلامت بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید در غرب مازندران در سال 1392

پیام:
چکیده:
سابقه و هدف
کیفیت زندگی در سال های گذشته علاوه بر بهداشت، در تحقیقات بالینی نیز مورد توجه قرار گرفت و برای ارزیابی آن در جمعیت های عمومی و بیماران آرتریت روماتوئید ابزارهای زیادی مانند SF-36 ارائه شد. هدف این مقاله تعیین نمرات کیفیت زندگی مرتبط با سلامت بیماران آرتریت روماتوئید درغرب مازندران می باشد.
مواد و روش ها
مطالعه به صورت مقطعی و توصیفی است. حجم نمونه شامل 165 نفر مبتلا به این بیماری است که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انجام شد. جامعه پژوهش تمام مراجعه کنندگان به درمانگاه روماتولوژی و مطب متخصصین روماتولوژیست بودند. روش گردآوری داده ها مصاحبه و خود گزارش دهی افراد و مشاهده پرونده ها بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه فارسی SF-36 بود. سپس توسط نرم افزارSPSS v.17 با استفاده از رگرسیون خطی چندگانه و آزمون های t و آنالیز واریانس برای مقایسه نمرات در گروه های مختلف استفاده گردید.
یافته ها
از 165 نفر از مبتلایان به آرتریت روماتوئید، تعداد 145 نفر (9/87 درصد) زن و 126 نفر (3/76 درصد) شهری و 140 نفر (8/84 درصد) متاهل بودند. میانگین (انحراف معیار) سن بیماران برابر 5/51 (11) سال بوده است. میانگین نمرات کیفیت زندگی در حیطه های عملکرد جسمانی، سرزندگی و شادابی و سلامت عمومی بین زن و مرد تفاوت معنی دار داشت و در بقیه حیطه ها مشابه بودند. میانگین نمرات درد، محدودیت جسمی، تصور سلامتی در زنان از بقیه حیطه ها پایین تر بود. از نظر محل سکونت، هر هشت مولفه در ساکنین شهر و روستا تفاوت معنی دار نداشت. با استفاده از آنالیز واریانس مشخص شد که به جز حیطه های محدودیت احساسی (055/0= P) و درد (087/0= P) بقیه مولفه ها با گروه های سنی ارتباط معنی دار داشتند (05/0< P). در تحلیل همبستگی و رگرسیون مشاهده شد که طول بیماری با همه ی مولفه ها همبستگی منفی و معنی دار دارد (از32– درصد تا 11– درصد) و سن با همه ی مولفه ها همبستگی منفی و معنی دار در سطح 22 درصد تا 39 درصد و به صورت معکوس دارد.
استنتاج
کیفیت زندگی بیماران آرتریت روماتوئید ابعاد متفاوت دارد و میزان نمرات کیفیت زندگی بیماران مربوط به سلامت جسمانی در سطح پایین تر و در بخش های سلامت روانی و اجتماعی در سطح بالاتری قرار داشتند. بنابراین ابتلا به بیماری مزمن آرتریت روماتوئید در ابعاد مختلف کیفیت زندگی اثر منفی داشته و چون این ابعاد از هم مستقل نیستند، متغیرهای مختلف اقتصادی و اجتماعی و جمعیتی افراد اثرات متفاوتی بر ابعاد کیفیت زندگی دارند. لذا برنامه ریزی صحیح و متناسب با شرایط بیماران لازم است تا در روند درمان و کنترل عوارض بیماری و ارتقائ کیفیت زندگی آن ها موثر باشد
زبان:
فارسی
صفحات:
154 تا 162
لینک کوتاه:
magiran.com/p1349581 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!