بررسی فراوانی کبد چرب با استفاده از سونوگرافی در دانش آموزان پسر بدون تاریخچه بیماری های کبدی و ارتباط آن با آنزیم های کبدی، شاخص توده بدنی و چربی دور کمر

پیام:
چکیده:
زمینه و هدف
بیماری کبد چرب غیر الکلی شایع ترین شکل بیماری مزمن کبدی است که دامنه گسترده ای از علائم بالینی (از کبد چرب بدون علامت تا التهاب شدید کبد به همراه فیبروز و حتی سیروز) را در بر می گیرد. دیابت نوع 2، چاقی و سندرم متابولیک از جمله مهم ترین علل بروز بیماری کبد چرب غیر الکلی هستند. از آنجا که سبک زندگی شهری و بی تحرکی و عدم رژیم غذایی مناسب موجب افزایش وزن و چاقی در افراد گردیده، بروز این بیماری در سنین پایین گسترش یافته است. با توجه به قابل برگشت بودن این بیماری، تشخیص و پیشگیری آن می تواند در کاهش بروز این بیماری مفید باشد. لذا، این مطالعه به بررسی فراوانی بیماری کبد چرب غیر الکلی با استفاده از سونوگرافی در پسران با دامنه سنی 15 تا 18 سال بدون تاریخچه بیماری های کبد چرب و ارتباط آن با آنزیم های کبدی، شاخص توده بدنی و نسبت دور کمر به با سن پرداخت تا ضمن برآورد شیوع این بیماری در این رده سنی بتوان پیشگیری لازم جهت بروز این بیماری را به انجام رساند.
روش کار
در این مطالعه مقطعی به صورت تصادفی BMI 2028 نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه با دستگاه دیجیتال قد و وزن مدل BSM 230 Ultrasound Stadiometer)) ساخت کشور کره اندازه گیری شد. به همین منظور BMI (شاخص توده بدنیBody Mass Index-) و WHR (نسبت دور کمر به دور باسنWaist to hip ratio-) تعداد 2028 نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه شهرستان شاهرود اندازه گیری شد. تعداد 107 نفر BMI بالای 30 و WHRبیش از 9/0 داشتند که از این تعداد 44 نفر حاضر به همکاری و وارد مطالعه جهت بررسی احتمال داشتن کبد چرب با استفاده از سونوگرافی و اندازه گیری آزمایش های خونی و آنزیم های کبدی (ALT و AST) شدند. سونوگرافی توسط متخصص رادیولوژیست انجام و در صورت وجود نمای کبد چرب درجه بندی (GRADING) آن ها طبق تعاریف بین المللی و استاندارد صورت گرفت. پس از آن افراد جهت اندازه گیری آزمایش های خونی (AST/ALT/HDL/LDL/CHOL/TG/FBS) به آزمایشگاه فرستاده شدند. نتایج این مطالعه با نرم افزار SPSSنسخه 19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و از روش های آماری توصیفی، آزمون همبستگی پیرسون استفاده و سطح معنی داری 05/0> p در نظر گرفته شد.
یافته ها
میانگین سنی افراد 97/0 ± 79/15 سال بود. از این تعداد همگی دارای کبد چرب بودند. در این مطالعه ارتباط معناداری بین وزن BMI و WHR با آنزیم های کبدی AST/ALT مشاهده شد و بین آنزیم های کبدی و فاکتورهای اندازه گیری خون شاملFBS CHOL، LDL، HDL، TG ارتباط معنی داری مشاهده نشد. همچنین بین درجه بندی کبد چرب (GRADING) با وزن (001/0 (p= شاخص توده بدنی (001/0 p=، نسبت دور کمر به دور باسن (009/0 (p=و HDL (021/0 (p=ارتباط معنی داری مشاهده و با سایر فاکتورهای اندازه گیری شده ارتباطی دیده نشد.
نتیجه گیری
درصد فراوانی کبد چرب در این گروه سنی به طور نسبی بالا است و به نظر می رسد پسرهای دوره دبیرستان که دارای اضافه وزن و شاخص توده بدنی بیش از 30 می باشند به احتمال قوی دارای کبد چرب بوده که به منظور پیشگیری از مشکلات متابولیکی در بزرگسالی می بایست ضمن شناسایی این افراد در این دوره نسبت به تغییر سبک زندگی و تغذیه صحیح آن ها اقدام شود. با توجه به این نتایج پیشنهاد می شود ضمن مطالعات بیشتر اقدامات لازم جهت پیشگیری از چاقی و ابتلا از این بیماری با فعالیت بدنی و کاهش وزن (رژیم غذایی مناسب) در این سنین صورت پذیرد.
زبان:
فارسی
صفحات:
79 تا 86
لینک کوتاه:
magiran.com/p1435363 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!