اثرات کشندگی امواج مایکروویو روی حشرات کامل سوسک چهار نقطه ای حبوبات. Callosobruchus maculatus Fabricius (Coleoptera: Bruchidae)
نویسنده:
چکیده:
سوسک چهار نقطه ای حبوبات، Callosobruchus maculatus Fabricius، یکی از آفات مهم انباری در سراسر جهان است که از دانه های حبوبات مختلف مانند عدس، ماش، لوبیا، باقلا و خصوصا لوبیا چشم بلبلی تغذیه می کند و خسارت زیادی را به بار می آورد. در مطالعه ی حاضر، حساسیت حشرات کامل نر و ماده سوسک چهار نقطه ای حبوبات در برابر پرتودهی با امواج مایکروویو با فرکانس 2450 مگاهرتز در توان های بین 90 تا 900 وات در زمان های مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش ها در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد که برای هر دو جنس نر و ماده و در همه ی توان های مورد مطالعه، با افزایش طول مدت پرتودهی، میزان مرگ و میر حشرات کامل افزایش می یابد. حساسیت افراد نر بیشتر از افراد ماده بود ولی بر اساس مقایسه ی شاخص متوسط زمان پرتودهی کشنده ی 50 درصد (LT50)، این تفاوت حساسیت معنی دار نبود. مقادیر LT50 در اثر توان های بین 90 تا 900 وات برای افراد نر به ترتیب بین 8/674 تا 4/41 ثانیه و برای افراد ماده به ترتیب بین 5/741 تا 2/47 ثانیه متغیر بود. بر اساس نتایج این بررسی، استفاده از امواج مایکروویو به ویژه در توان های بالا به عنوان یک جایگزین مناسب و ایمن برای کنترل سوسک چهار نقطه ای حبوبات در انبارهای مواد غذایی توصیه می گردد.
کلیدواژگان:
زبان:
فارسی
صفحات:
20 تا 28
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1721852
سامانه نویسندگان
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)
-
بررسی تغییرات فصلی جمعیت سنک عناب (Monosteira alticarinata) و شناسایی دشمنان طبیعی آن در شهرستان بیرجند
سیده آسیه نطقی مقدم، *، سعید مودی
فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی، تابستان 1403 -
شناسایی میزبان جدید کنه انگل Erythraeus pistacicus (Trombidiformes: Erythraeidae) از ایران و بررسی آلودگی احتمالی آن با باکتری های هم زیست
اکرم نجمی، *، ساره بقائی راوری، لیدا فکر ت
Persian Journal of Acarology، -
تاثیر مورچه ها روی کنترل بیولوژیک کرم گلوگاه انار با استفاده از زنبورهای تریکوگراما در باغ های انار
نسرین شیبانی فهندری، *،
فصلنامه مطالعات حفاظت گیاهان، بهار 1403 -
تاثیر گیاه میسبان بر پارامترهای زیستی noxia Diuraphis
حمیده طبسیان، شیلا گلدسته، ، الهام صنعتگر، محمد قدمیاری
نشریه پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی، زمستان 1402