بررسی غلظت باقیمانده ی بلانکیت در نبات تولیدی کارگاه های نبات سازی شهر همدان

چکیده:
مقدمه و هدف
نبات یکی از محصولات قندی پرمصرف در کشور ایران به شمار می رود. افزودن مواد شیمیایی به مواد غذایی درصورتی که نظارت و مدیریت کافی وجود نداشته باشد، می تواند تهدیدی جدی برای سلامتی انسان و محیط زیست باشد. در این مطالعه، مقادیر باقیماند ه ی بلانکیت در نبات تولیدی کارگاه های نبات سازی شهر همدان مورد بررسی قرار گرفت.
روش کار
پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی با هدف تعیین میزان غلظت بلانکیت در نبات تولیدشده ی کارگاه های شهر همدان در سال 1394 - 1393 می باشد. نمونه برداری به مدت 4 ماه در 20 کارگاه نبات سازی انجام شد. غلظت بلانکیت در آبنبات ها مطابق با روش موسسه ملی استاندارد ایران تعیین شد. داده ها با استفاده از نر م افزارهای SPSS 16 و Excel 2013 تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها
نتایج این مطالعه نشان داد که در تمامی کارگاه های مورد مطالعه از بلانکیت به عنوان یک افزودنی در فراوری تولید نبات استفاده شده است و بالاترین و کمترین مقدار بلانکیت به ترتیب 85 / 23 و 2/ 3 میلی گرم بر کیلوگرم بود. همچنین، نتایج نشان داد که در 5/ 37 درصد از کل نمونه های اخذشده، غلظت بلانکیت بیش از مقدار استاندارد بود. میانگین غلظت بلانکیت در نبات تولیدی در ماه های مختلف اسفند، فروردین، اردیبهشت و خرداد به ترتیب: 84 / 5± 7/ 9، 7/ 3± 49 / 9، 76 / 3± 9 و 99 / 2± 1/ 7 میلی گرم بر کیلوگرم بود که از نظر آماری اختلاف معنی داری را نشان داد.
نتیجه گیری
نتایج این بررسی حاکی از بالابودن غلظت بلانکیت در نبات تولیدشده در اکثر کارگاه های تولیدکننده بود که به نظر می رسد، دلیل عمده آن بکارگیری خاک قند و ضایعات نبات در تهیه این محصول است که در این زمینه نظارت بیشتر و آموزش به متصدیان این کارگاه ها مورد نیاز می باشد.
زبان:
فارسی
صفحات:
1 تا 8
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1738582