ساختار سیاسی افغانستان، رئیس جمهور و رئیس اجرایی

نویسنده:
پیام:
چکیده:
نظام حکومتی افغانستان در تاریخ سیاسی خود همواره نظامی ناپایدار و بی ثبات بوده است. در طول شکل گیری کشور افغانستان، پشتون ها همواره بر کشور حکم رانده و قدرت در دست پشتون ها (شاخه درانی ها، غلزایی ها، بارکزی ها و...) متمرکز بوده است؛ اما تحولات چهار دهه اخیر افغانستان به ویژه پس از شکست ارتش سرخ شوروی در افغانستان و شکل گیری دولت مجاهدین اسلامی موجب شد سایر اقوام (تاجیک، هزاره و ازبک) در کنار قوم پشتون در ساختار قدرت مشارکت داشته باشند. شاید یکی از دلایل اصلی شکل گیری طالبان به این امر مرتبط باشد که پشتون ها به دلیل حضور 250 ساله خود در قدرت، راضی به حضور سایر قومیت ها در قدرت نبودند و به همین دلیل هم نظام های سیاسی در افغانستان عموما ناپایدار، شکننده و ضعیف هستند؛ به ویژه که افغانستان جزو معدود کشورهایی است که نظام های سیاسی مختلفی را از نظام پادشاهی، جمهوری سلطنتی و نظام کمونیستی گرفته تا دولت مجاهدین اسلامی، امارت اسلامی طالبان و نظام سکولار لیبرال غربی تجربه کرده است.
با توجه به این که نظام ریاستی نتوانست زمینه ثبات سیاسی را در افغانستان به وجود بیاورد و اختلافات قومی و جناحی تشدید شد، برخی تغییر نظام سیاسی برای ایجاد توازن در ساختار قدرت به نحوی که همه اقوام در قدرت مشارکت داشته باشند را ضروری می دانند؛ به ویژه که پست های حکومتی و کارگزاران نهادهای قدرت نه بر اساس شایستگی، بلکه بر پایه تقسیم قدرت بین دو جناح و عبور از بحران صورت گرفت.
زبان:
فارسی
در صفحه:
149
لینک کوتاه:
magiran.com/p1744735 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!