تعیین کننده های سبک زندگی سلامت محور در سالمندان شهر ایلام

نویسنده:
پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف
رشد فزاینده جمعیت سالمند در سال های اخیر و تاثیر عمیق آن بر شرایط اقتصادی- اجتماعی، زمینه توجه همه جانبه به این مقوله را فراهم نموده است. بر این اساس پژوهش حاضر به بررسی سبک زندگی سالمندان شهر ایلام می پردازد.
روش بررسی
این پژوهش یک مطالعه توصیفی– مقطعی است. نمونه های پژوهش 370 نفر از سالمندان شهر ایلام بودند که به شیوه خوشه ایو تصادفی انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز در سال 1395 به وسیله پرسشنامه ای متشکل از سه بخش جمع آوری شد. بخش اول مشخصات فردی؛ بخش دوم سنجش متغیرهای پرخاشگری، سازگاری، سرمایه اجتماعی، جهت گیری مذهبی، محرومیت نسبی و از خود بیگانگی؛ و بخش سوم سنجش سبک زندگی سالم در سالمندان. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و آنالیز واریانس و همچنین تبیین رگرسیونی گام به گام در نرم افزار SPSS نسخه 20 مورد تحلیل قرار گرفت.
یافته ها
نتایج نشان داد پاسخگویان از سبک زندگی مطلوبی (43/111) برخوردار بوده اند و بین عوامل سرمایه اجتماعی )243/0(r= و سازگاری )240/0 (r=با سبک زندگی سالمندان، همبستگی مستقیم و معنی داری وجود داشته است. رابطه متغیرهای ازخود بیگانگی )337/0-(r=، پرخاشگری )349/0- (r= و محرومیت نسبی) 223/0-(r= با سبک زندگی معنی دار اما معکوس بوده است. نتایج تحلیل رگرسیونی گام به گام نشان می دهد متغیرهای پرخاشگری، از خودبیگانگی و سازگاری طی سه مرحله وارد معادله شده و تقریبا 25 درصد )246/0(r2= از تغییرات متغیر وابسته یعنی سبک زندگی سلامت محور سالمندان مورد بررسی را تبیین نموده اند (001/0˂P).
نتیجه گیری کلی: توانایی سازگاری با شرایط، حمایت شبکه خویشاوندی و داشتن سرمایه اجتماعی باعث خود مراقبتی و کاهش احساس محرومیت در سالمند می شود و سبک زندگی وی را مطلوب تر می سازد. همچنین یادآوری تلاش ها و دستاورد گذشته سالمند، به وی حس مفید بودن می دهد و بهاء دادن به آن برای حفظ توانایی های سالمند مفید است.
زبان:
فارسی
صفحات:
75 تا 85
لینک کوتاه:
magiran.com/p1845127 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!