تاثیر آموزش تغذیه بر اساس مدل Pender بر وزن گیری دوران بارداری: کارآزمایی بالینی تصادفی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

 وزن گیری بیش از حدود توصیه شده توسط انستیتوطب، از مشکلات عمده ی دوران بارداری است که منجر به دیابت بارداری، پره اکلامپسی، سزارین و چاقی مادر و نیز فرزند می گردد. معدود کارآزمایی های موفق در این زمینه شامل تغذیه و فعالیت فیزیکی است. بنابراین، مطالعه ی حاضر با هدف ارایه ی راه کاری ساده، عملی و مقرون به صرفه نظیر آموزش تغذیه بر اساس مدل Pender انجام شد. این مدل، از تاثیرگذارترین مدل ها در زمینه ی رفتار تغذیه ای است.

روش ها

این کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده ی یک سو کور، بر روی 192 زن باردار نخست زا انجام گرفت. مادران گروه مداخله، طی جلسات آموزشی در هفته های 10-6، 18 و 26 حاملگی، نحوه ی پیش گیری از افزایش وزن بیش از اندازه و رعایت تغذیه ی سالم را دریافت نمودند. وزن، مواد مغذی دریافتی و میزان فعالیت فیزیکی آن ها قبل، در طول و پس از مداخله برآورد و ثبت شد.

یافته ها

سازه های منافع درک شده، خودکارآمدی درک شده، احساسات مرتبط با رفتار، تاثیرگذارنده های بین فردی (حمایت همسر)، ترجیحات و تقاضاهای فوری و تعهد به انجام رفتار، افزایش معنی داری یافت. در گروه مداخله، 6/58 درصد و در گروه شاهد 0/50 درصد در محدوده ی توصیه شده وزن گرفتند. همچنین، در گروه مداخله، 7/28 درصد و در گروه شاهد 6/45 درصد بیش از حد توصیه شده و 6/12 درصد در گروه مورد و 4/4 درصد در گروه شاهد کمتر از حد توصیه شده وزن گرفتند (020/0 = P). همچنین، سازه های خودکارآمدی و تعهد به انجام رفتار، بر وزن گیری در محدوده ی طبیعی تاثیرمعنی داری داشتند.

نتیجه گیری

آموزش تغذیه با استفاده از مدل Pender و بر طبق دستورالعمل ملی تغذیه ی زنان باردار از وزن گیری بیش از اندازه ی مادران باردار پیش گیری نمود.

زبان:
فارسی
صفحات:
1272 تا 1279
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2080547