مطالعه نقش میانجی فعالیت بدنی در ارتباط بین هوش هیجانی و بهزیستی روان شناختی در سالمندان شهر اهواز
اهداف:
داشتن فعالیت بدنی در دوران سالمندی می تواند در بهبود سلامت روانی موثر باشد. هدف از این تحقیق بررسی نقش واسطه ای فعالیت بدنی در ارتباط بین هوش هیجانی و بهزیستی روان شناختی است.
مواد و روش ها:
روش اجرای این پژوهش توصیفی همبستگی است که به وسیله جمع آوری داده ها با استفاده از پرسش نامه های هوش هیجانی، بهزیستی روان شناختی و پرسش نامه بین المللی فعالیت بدنی در بین سالمندان انجام گرفت. جامعه آماری این تحقیق سالمندان شهر اهواز بودند که 120 نفر با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس و هدفمند با میانگین سنی (2/98±64/52) انتخاب شدند. جمع آوری داده ها به وسیله تکمیل پرسش نامه ها توسط سالمندان انجام گرفت. از ملاک های ورود به تحقیق سن بالای 60 سال، توانایی درک سوالات محقق، هوشیاری کامل و سلامت ذهنی و روانی بود. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی تحلیل شد و آزمون بوت استراپ جهت تعیین نقش واسطه ای فعالیت بدنی استفاده شد. از نسخه 21 نرم افزار SPSS و نسخه 18 AMOS 18 جهت تحلیل داده ها استفاده شد. سطح معناداری نیز P<0/05 در نظر گرفته شد.
یافته ها :
نتایج نشان داد که ضریب همبستگی بین هوش هیجانی با فعالیت بدنی (0/70=r)، هوش هیجانی با بهزیستی روان شناختی (0/84=r) و فعالیت بدنی با بهزیستی روان شناختی (0/70=r) در سطح 0/01>P معنی دار هستند. همچنین سطح اطمینان برای فعالیت بدنی به عنوان متغیر میانجی بین هوش هیجانی و بهزیستی روان شناختی با استفاده از بوت استراپ در سطح 0/001>P معنی دار است.
نتیجه گیری :
مطابق نتایج، بین هوش هیجانی و بهزیستی روان شناختی ارتباط مثبت و معنادار وجود دارد و فعالیت بدنی نقش میانجی در ارتباط بین آن ها دارد. بنابراین تشویق سالمندان به انجام فعالیت های بدنی و داشتن تحرک کافی می تواند موجب بهبود سلامت جسمانی و به تبع آن بهبود سلامت روانی در آن ها شود و به سالمندان کمک کند دوران سالمندی سالم و موفق را سپری کنند.
-
تاثیر تمرین همراه با تحریک الکتریکی فراجمجمه ای با نویز تصادفی بر امواج مغزی و مولفه های زمانی و فضایی در یادگیری یک تکلیف ادراکی- حرکتی
فاطمه صالحی، محمدرضا دوستان*،
مجله روانشناسی ورزش، بهار و تابستان 1403 -
اثر دو روش تحریک جریان مستقیم فراجمجمه ای مغز (tDCS) و ناهمزمانی محرک- پاسخ ها بر سازگاری عقب گرد در شرایط خستگی ذهنی
سمیه حافظی، محمدرضا دوستان*،
نشریه رشد و یادگیری حرکتی - ورزشی، بهار 1403 -
The Effectiveness of Physical Activity on Mental Health and Mindfulness in Veterans and Disabled
*, Ali Asghar Arastoo, Shahla Zahednejad, Nasrin Teymoori, Mitra Derakhshesh
Journal of Motor Control and Learning, Winter 2022 -
تاثیر تحریک الکتریکی فراجمجه ای مغز بر اضطراب جانبازان و ناتوانان جسمی ورزشکار
علی اصغر ارسطو، شهلا زاهدنژاد*، ، سعید آلبوغبیش
مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، امرداد و شهریور 1399