بررسی تاثیر سویه های باکتریایی گرم منفی و مثبت بر جوانه زنی و رشد گیاهچه های برخی غلات و گیاهان دانه روغنی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

در سال های بسیاری ازتحقیقات به سمت استفاده از عوامل بیولوژیکی به عنوان جایگزینی برای کودهای شیمیایی و همینطور به منظور افزایش تولید و کشاورزی پایدار سوق پبدا کرده است. برخی میکروارگانیزم می توانند به عنوان محرک رشد و عملکرد در گیاه عمل کنند. به همین منظور در این پژوهش تاثیر چند سویه باکتریایی محرک رشد بر جوانه زنی و رشد گیاهچه چهار گونه مختلف گیاهی شامل کنجد، کلزا، گندم و جو را مورد ارزیابی قرار گرفت.

مواد و روش ها

بذرهای چهار گونه گیاهی ذکر شده توسط پنج سویه باکتریایی شامل Bacillus subtilis، Bacillus pumilus، Azotobacter chroococcum، Rhizobium meliloti و Stenotrophomonas در شرایط آزمایشگاهی تلقیح شده و جوانه زنی و رشد آنها مورد ارزیابی قرار گرفت.

نتایج

نتایج نشان داد که در میان باکتری های گرم منفی گونه Stenotrophomonas، به طور معنی داری جوانه زنی بذر، تعداد ریشه، طول ریشه (سانتی متر)، وزن تر ریشه و ساقه (گرم) را افزایش داد. همچنین در میان باکتری های گرم مثبت Bacillus subtilis باعث افزایش میزان رشد و جوانه زنی گردید.

بحث و نتیجه گیری

در این تحقیق، برای اولین بار اثر باکتری B. Pumilus بر جوانه زنی و رشد گیاهچه در غلات گزارش شده است. نتایج کاربرد بالقوه گونه Stenotrophomonas را در افزایش جوانه زنی بذر نشان دادند که این اثر مثبت بر محصولات دانه روغنی در مقایسه با بذر غلات کمتر بود. در مقابل باکتری B. Pumilus بیشترین اثر منفی را بر جوانه زنی گیاهان کلزا و جو ایجاد کرد.

زبان:
انگلیسی
صفحات:
139 تا 151
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2116775 
سامانه نویسندگان
  • نیما مساوات
    نویسنده (3)
    نیما مساوات
    دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی، بیوتکنولوژی و اصلاح نباتات، پژوهشکده زیست فناوری دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
اطلاعات نویسنده(گان) توسط ایشان ثبت و تکمیل شده‌است. برای مشاهده مشخصات و فهرست همه مطالب، صفحه رزومه را ببینید.