اثر روش های خاک ورزی حفاظتی و متداول بر جمعیت ماکروفون خاک در تناوب گندم-ذرت در منطقه زرقان

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سابقه و هدف

تغییرات در مدیریت خاک می تواند بر تولید محصول اثرات مثبت و یا منفی بگذارد که تحت تاثیر عواملی از جمله منطقه، تناوب زراعی، خصوصیات خاک، شدت خاک ورزی و هم چنین تنوع گونه ای خاک قرار می گیرد. اطلاعات کمی درباره پاسخ و واکنش موجودات خاک به تغییرات خاک ورزی وجود دارد. پژوهش ها نشان داده است که اجرای سامانه های خاک ورزی حفاظتی می تواند موجودات خاک و دشمنان طبیعی آن ها را تحت تاثیر قرار دهد که به دلیل تغییر در حاصلخیزی خاک و دسترسی به خرد زیستگاه های بیشتر می باشد. بنابراین، این پژوهش با هدف بررسی اثرات سامانه های خاک ورزی حفاظتی و رایج بر جمعیت ماکروفون و تنوع گونه ای خاک در تناوب گندم (Triticum aestivum L.)-ذرت (Zea mays L.) انجام شد. 

مواد و روش ها:

 به منظور بررسی اثر خاک ورزی (خاک ورزی رایج، کم خاک ورزی و بی خاک ورزی) و بقایای ذرت (حفظ بقایا و حذف تمام بقایا) بر فراوانی جمعیت ماکروفون خاک در تناوب گندم -ذرت، پژوهشی مزرعه ای در دو فصل زراعی (96-1395) به صورت کرت های یک بار خرد شده با سه تکرار در زرقان استان فارس اجرا شد. برای نمونه برداری از جمعیت ماکروفون خاک از تله های خاکی و برای تعیین مقادیر شاخص های تنوع گونه ای از نرم افزار پست استفاده شد. کلیه محاسبات آماری با استفاده از نرم افزار سس انجام گرفت و برای مقایسه میانگین ها از آزمون چند دامنه ای دانکن در سطح 5 درصد استفاده شد.

یافته ها: 

نتایج نشان داد که حفظ بقایای گیاهی در کشت ذرت نسبت به گندم جمعیت ماکروفون خاک را بیش از 6 درصد افزایش داد. کاهش عملیات خاک ورزی و حفظ بقایای گیاهی اثر مثبتی بر فعالیت ماکروفون خاک داشت به گونه ای که جمعیت ماکروفون خاک با عملیات کم خاک ورزی و بی خاک ورزی نسبت به سامانه خاک ورزی رایج حدود 1 برابر افزایش یافت. در شرایط حفظ بقایای گیاهی شاخص شانون برای سامانه های بی خاک ورزی، کم خاک ورزی و خاک ورزی رایج به ترتیب 88/1، 91/1، 92/1، سیمپسون 83/0، 84/0، 85/0 و برگر-پارکر 31/0، 28/0، 25/0 تعیین شد. بیشترین مقدار شاخص هیل در کشت گندم و ذرت (به ترتیب 68/0 و 71/0) در سامانه خاک ورزی متداول (رایج) و حذف بقایای گیاهی به دست آمد.

 نتیجه گیری:

 اگر چه طیف گسترده ای از پاسخ ها در میان گونه های مختلف وجود داشت، اما بیشترین فراوانی ماکروفون خاک در سامانه کم خاک ورزی و حفظ بقایای گیاهی در مقایسه با خاک ورزی رایج و بی خاک ورزی حاصل شد که دلیل آن افزایش تنوع در خرد زیستگاه-های طبیعی در خاک در نتیجه حفظ بقایا و کاهش عملیات خاک ورزی می باشد. بطور کلی، درک بهتر از اثر روش های مختلف خاک ورزی و مدیریت بقایا بر ماکروفون خاک، به منظور شناخت روابط میان ماکروفون خاک و دشمنان طبیعی آن ها با گیاهان زراعی در توسعه راهکارهای مدیریت آفات به عنوان جزیی مهم در پایداری برنامه های کشاورزی محسوب می گردد.

زبان:
فارسی
صفحات:
143 تا 157
لینک کوتاه:
magiran.com/p2189757 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!