بررسی آزمایشگاهی و عددی تاثیر دیواره های مستغرق بر راندمان تله اندازی رسوب در حوضچه های رسوبگیر بندهای انحرافی
یکی از قسمتهای مهم و اساسی در مجموعه سازه های انتقال آب، حوضچه های رسوبگیر در شبکه های انتقال آب است. حوضچه های رسوبگیر از جمله سازه های ضروری است که به منظور جدا کردن رسوبات همراه جریان ورودی، بعد از آبگیر و ابتدای کانالهای انتقال آب احداث میشوند. از آنجایی که وجود بیش از حد رسوبات به خصوص برای مصارف کشاورزی و پرورش آبزیان مضر است و باعث کاهش کارایی در بهره وری محصولات مرتبط میگردد، اهمیت این سازه ها بیشتر میشود.
در پژوهش حاضر تاثیر قرارگیری دیواره عمود بر مسیر جریان در حوضچه رسوبگیر بر روی راندمان تله اندازی رسوب، در دو حالت دیوارهدار و ساده (بدون دیواره یا شاهد)، مورد بررسی قرار گرفت. به همین منظور، 5 مدل فیزیکی حوضچه رسوبگیر در حالتهای ساده (بدون دیواره یا شاهد) و دیواره دار، با نسبتهای ارتفاعی یک سوم و یک دوم نسبت به ارتفاع حوضچه رسوبگیر، و با تعداد سه و پنج دیواره از جنس پلاستیک فشرده ساخته شد. آزمایشها با وارد نمودن ذرات رسوب با دانه بندی ثابت کمتر از 0/1 میلیمتر و وزن ثابت 2/8 کیلوگرم در یک کانال مستطیل شکل از جنس بتن در آزمایشگاه هیدرولیک دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری انجام شد. پس از اتمام آزمایش بر روی هر یک از مدلها، میزان رسوبات ترسیب شده جمعآوری گشته و سپس خشک و توزین شد. در این آزمایشها تعداد و ارتفاع دیواره های قرار داده شده در حوضچه رسوبگیر تغییر و تاثیر آنها بر میزان راندمان تله اندازی مورد بررسی قرار گرفت. در پایان نتایج بدست آمده از آزمایشات، به کمک مدل عددی به وسیله نرم افزار FLUENT و به کمک آزمون آماری با کمک نرم افزار SPSS، مورد راستی آزمایی قرار گرفت.
یافته ها:
نتایج آزمایشگاهی نشان دادند که وجود دیواره ها در مسیر عبور جریان در حوضچه رسوبگیر باعث افزایش معنی دار میزان تله اندازی رسوب شد. افزایش تعداد دیواره ها از سه به پنج دیواره، به ترتیب در نسبتهای ارتفاعی یک سوم و یک دوم نسبت به ارتفاع حوضچه رسوبگیر، سبب افزایش 5/9 و 7/65 درصدی بر میزان تله اندازی رسوب نسبت به حالت بدون دیواره (شاهد) شده است. همچنین نتایج این پژوهش نشان داد که اثر همزمان هر دو پارامتر ارتفاع و تعداد دیواره سبب افزایش 10 الی 27 درصدی روی راندمان تله اندازی رسوبات شده است. نتایج آماری حاکی از وجود تفاوت معنی دار میان وجود و عدم وجود دیواره بر میزان راندمان تله اندازی بوده است. نتایج شبیه سازی عددی نیز بیان کننده تاثیر وجود دیواره ها بر تغییر الگوی جریان است و نشان میدهد که افزایش تعداد دیواره ها سبب افزایش میزان رسوبگذاری در حوضچه رسوبگیر شده است.
نتیجه گیری:
به طورکلی میتوان نتیجه گرفت استفاده از دیواره در مسیر عبور جریان حاوی رسوب از حوضچه رسوبگیر، سبب کاهش تلاطم جریان ورودی و کاهش سرعت جریان در حوضچه میشود. میتوان بیان کرد که افزایش طول مسیر جریان و پخش رسوبات ورودی در عرض حوضچه سبب افزایش میزان ترسیب و راندمان تله اندازی میگردد.