عوامل استرس زا و راهبردهای مقابله با آن در دوران شیوع بیماری کرونا ویروس 2019 بین کارکنان بیمارستان: یک مطالعه موردی در ایران

پیام:
نوع مقاله:
مطالعه موردی (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
اهداف

 شیوع بیماری کووید-19 سطح قابل توجهی از استرس و اضطراب را برای مراقبین بهداشتی ایجاد کرده است. این مطالعه با هدف بررسی عوامل استرس زا و راهکارهای مقابله با آن در کارکنان بیمارستان علامه بهلول شهر گناباد در دوران شیوع بیماری کووید-19 انجام شد.

مواد و روش ها

 این مطالعه مقطعی در اسفند 1398 تا فروردین 1399 روی 252 نفر از کارکنان بیمارستان علامه بهلول شهر گناباد انجام شد. ابزار اندازه گیری شامل فرم کوتاه سبک های مقابله ای (Brief-COPE) و پرسش نامه محقق ساخته عوامل استرس زای ناشی از شیوع بیماری کووید-19 بین مراقبین بهداشتی بود. داده ها با استفاده مدل های رگرسیون خطی و رگرسیون ترتیبی در سطح معنا داری 0/05 تجزیه و تحلیل شد.

یافته ها

به ترتیب 74/2 درصد، 69/4 درصد، 52/7 درصد، 52/7 درصد و 99/2 درصد از کارکنان در حیطه های عوامل درونی، خانوادگی اجتماعی، عوامل مربوط به کار، کنترل عفونت و اقدامات دولتی، استرس متوسط تا شدید داشتند. میزان استفاده از سبک های مقابله ای سازگار و ناسازگار به ترتیب در 52/0 درصد و 23/8 درصد از کارکنان در سطح متوسط به بالا بود. سبک های مقابله ای ناسازگار ارتباط مثبت و معنا داری با شدت استرس داشت، به طوری که به ازای هر یک واحد افزایش در نمره مقابله ناسازگار، شانس تجربه سطوح بالاتر استرس 1/24 تا 1/45 برابر افزایش می یافت (0/001>P). همچنین شانس تجربه سطوح بالاتر استرس در کسانی که دارای فعالیت ورزشی بودند، 24 تا 76 درصد کمتر بود (0/003=P).

نتیجه گیری

یافته های مطالعه حاضر حاکی از وجود سطح بالای استرس بین کارکنان بود. همچنین استفاده از سبک های مقابله ای ناسازگار و انجام فعالیت ورزشی، به ترتیب ارتباط مثبت و منفی معناداری با شدت استرس داشتند؛ بنابراین طراحی آزمایشات موثر با تمرکز بر کاهش شیوه های مقابله ناسازگار بین کارکنان و تشویق افراد به انجام فعالیت های ورزشی می تواند در مدیریت هرچه بیشتر استرس ناشی از شیوع بیماری کووید-19 کمک کننده باشد.

زبان:
فارسی
صفحات:
148 تا 163
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2294131 
سامانه نویسندگان
  • دکتر علی دلشاد نوقابی
    نویسنده (2)
    دکتر علی دلشاد نوقابی
    استادیار گروه پرستاری سلامت جامعه و مدیریت پرستاری، مرکز تحقیقات توسعه اجتماعی و ارتقاء سلامت، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران
اطلاعات نویسنده(گان) توسط ایشان ثبت و تکمیل شده‌است. برای مشاهده مشخصات و فهرست همه مطالب، صفحه رزومه را ببینید.
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)