بهینه سازی و مدل سازی جذب صوتی در کامپوزیت های الیاف طبیعی یوکا

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

استفاده از الیاف طبیعی با توجه به ویژگی های بارز زیست محیطی و خواص بالای فیزیکی، مکانیکی و جذب صوت، سبب تغییرات اساسی در ساخت انواع کامپوزیت های آکوستیکی شده است. امروزه تجزیه و تحلیل رفتار آکوستیکی این دسته ازکامپوزیت ها تحت عنوان "کامپوزیت های سبز" با توجه به عملکرد نوین آن ها در زمینه های جذب صوتی، بیش از پیش مورد توجه محققان قرار گرفته است. در همین راستا این مطالعه با هدف بهینه سازی و مدل سازی جذب صوتی در کامپوزیت های الیاف طبیعی یوکا با استفاده از رویکرد بهینه سازی و مدل سازی ریاضی انجام گرفت.

روش کار: 

در این مطالعه تجربی-مقطعی، جهت ساخت کامپوزیت های آکوستیکی طبیعی از روش اصلاح آلکالینی به عنوان یکی از روش های متداول در اصلاح شیمیایی و یک فرایند کمکی جهت کاهش قطر الیاف استفاده شد. دو پارامتر اساسی در اصلاح آلکالینی، پارامترهای مقدار سدیم هیدروکسید (نسبت درصد وزنی به حجمی)  و مدت زمان غوطه وری (ساعت) می باشد. در این مطالعه طراحی آزمایشات و تعیین مقدار بهینه این دو پارامتر جهت بهبود جذب صوتی توسط روش طرح فاکتوریل و با استفاده از نرم افزار Design Expert11 و آزمون آماری آنالیز واریانس انجام شد. در این مطالعه ضریب جذب صوتی (تحت زاویه نرمال) به منظور بررسی رفتار کامپوزیت طبیعی الیاف یوکا در طول فرآیند اصلاح آلکالینی توسط لوله ی امپدانس و براساس روش تابع انتقال و استاندارد ISO10534-2 اندازه گیری شد، همچنین بررسی کاربردپذیری مدل های تحلیلی دلانی- بازلی  (Delany-Bazley) و میکی (Miki) برای پیش بینی جذب صوتی در کامپوزیت های طبیعی توسط کدنویسی فرمول ها در نرم افزار متلب انجام شد.

یافته ها

بهینه سازی فرآیند اصلاح آلکالینی جهت دستیابی به  شاخص میانگین ضریب جذب صوتی (SAA) بیشینه، زمانی اتفاق می افتد که مقدار سدیم هیدروکسید و زمان غوطه وری به ترتیب 5 درصد و 8 ساعت انتخاب شود. همچنین پاسخ های پیش بینی شده (شاخص SAA)  در شرایط بهینه، مقدار 557/0 محاسبه شد که با پاسخ های آزمون های تاییدی مطابقت دارد. نتایج مقایسه ضریب جذب صوتی کامپوزیت های طبیعی یوکا نشان داد که در تمامی فرکانس های یک سوم اکتاو باند، ضریب جذب صوتی در کامپوزیت اصلاح شده در شرایط بهینه، بیشتر از کامپوزیت خام (اصلاح نشده) بود. همچنین اصلاح آلکالینی کامپوزیت در شرایط بهینه سبب افزایش 92/18 درصدی شاخص SAA در مقایسه  کامپوزیت خام شد. از طرفی  تطابق مناسبی بین نتایج  مدل های پیش بینی کننده ضریب جذب صوتی در کامپوزیت طبیعی یوکا در شرایط بهینه و کامپوزیت خام، با نتایج تجربی در محدوده فرکانسی پایین  و میانی یک سوم اکتاوباند برقرارشد.

نتیجه گیری

اصلاح آلکالینی در شرایط بهینه، جهت بهبود خواص آکوستیکی کامپوزیت های طبیعی موثر واقع شده است و این فرآیند با توجه به مزایای برجسته الیاف طبیعی و افزایش استفاده از این دسته از الیاف به عنوان تقویت کننده خواص مکانیکی در کامپوزیت های هیبریدی چندمنظوره، روشی مناسبی برای بهبود سازگاری بین الیاف طبیعی و ماتریس پلیمری و همچنین بهبود خواص آکوستیکی و  کلی کامپوزیت های هیبریدی تلقی می شود.

زبان:
فارسی
در صفحه:
10
لینک کوتاه:
magiran.com/p2301543 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!