بررسی مقایسه ای ارتباط بین فرسودگی شغلی و وابستگی شغلی در میان کارکنان اداری - مالی و آزمایشگاه های بالینی بیمارستان های دانشگاه های علوم پزشکی منتخب شهر تهران در سال 1399-1398

پیام:
نوع مقاله:
مطالعه موردی (بدون رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

ارتباط معنی دار مثبت یا منفی بین فرسودگی شغلی که همان فروپاشی عاطفی در کار است با وابستگی شغلی که احساس خرسندی و خشنودی کارکنان از محیط شغلی خود تعریف می شود، در مشاغل مختلف امروزه مورد توجه پژوهشگران مدیریت منابع انسانی قرار گرفته است. لذا هدف از این مطالعه مقایسه ارتباط بین فرسودگی شغلی با وابستگی شغلی در میان کارکنان اداری – مالی با آزمایشگاه های بالینی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی منتخب شهر تهران است.

روش کار

پژوهش حاضر به صورت توصیفی – تحلیلی و از نوع مقطعی بود که در میان تعداد 221 نفر از کارکنان اداری – مالی، تعداد 208 نفر از کارکنان آزمایشگاه های بالینی و تعداد شش بیمارستان منتتخب دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران با روش تمام شماری انجام شد. ابزار گردآوری داده ها برای اندازه گیری فرسودگی شغلی پرسشنامه ماسلاچ و برای وابستگی شغلی پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی صوری و روایی محتوی برای پرسشنامه فرسودگی شغلی برابر 72/0 و برای پرسشنامه وابستگی شغلی برابر 77/0 و پایایی پرسشنامه های مورد استفاده نیز با روش آلفای کرونباخ به ترتیب برابر 76/0 و 75/0 به دست آمد. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار نسخه 16، برای ارایه آمار توصیفی از شاخص فراوانی نسبی و برای ارایه آمار استنباطی از آزمون های ناپارامتریک مانند همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چند متغیره بهره برداری شد.

نتایج

کارکنان آزمایشگاه های بالینی در مقایسه با کارکنان اداری – مالی از فرسودگی شغلی کمتر و وابستگی شغلی بالاتری برخوردار بودند. ارتباط معنی داری بین فرسودگی شغلی و وابستگی شغلی دو گروه کارکنان با عوامل دموگرافیک آن ها نظیر سن، جنسیت، میزان تحصیلات، سابقه کار و نوع استخدام به دست آمد. همچنین بین دو متغیر فرسودگی شغلی و وابستگی شغلی در میان کارکنان آزمایشگاه های بالینی (83/0=r، 001/0=P) و کارکنان اداری – مالی (75/0=r، 001/0=P) ارتباط مثبت و معنی داری به دست آمد.

نتیجه گیری

کاهش فرسودگی شغلی و افزایش دلبستگی شغلی در میان کارکنان آزمایشگاه های بالینی بیمارستان های منتخب در مقایسه با کارکنان اداری – مالی می تواند مربوط به نوع و ماهیت و شرایط شغلی آن ها باشد. ارتباط معنی دار بین فرسودگی شغلی با وابستگی شغلی کارکنان از یک روند ثابت پیروی نمی کند و می تواند تحت تاثیر افراط و اعتیاد به کار در ارتباط مثبت و یا متاثر از کاهش عوامل انگیزشی در میان کارکنان در ارتباط منفی با یکدیگر قرار گیرد. نقش شیوه رهبری، عدالت سازمانی، نوع فرهنگ سازمانی و رعایت اخلاق حرفه ای در نوع مثبت و منفی بودن ارتباط معنی دار بین فرسودگی شغلی و وابستگی شغلی کارکنان در مشاغل مختلف نقش دارد که می تواند در پژوهش های بعدی مورد توجه قرار گیرد.

زبان:
فارسی
در صفحه:
24
لینک کوتاه:
magiran.com/p2320880 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!