مقایسه غلبه بارگذاری باد نسبت به بارگذاری زلزله به روش استاتیکی در طراحی سازه های ساختمانی در شرایط مختلف مناطق کشور

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

 مطابق مبحث ششم مقررات ملی ساختمان، محاسبه سازه های ساختمانی در برابر نیروهای جانبی باد و زلزله به تفکیک انجام می گردد  و در هر بخش از سازه اثر هر یک که بیشتر باشد، ملاک محاسبات قرار می گیرد. در هر حالت، رعایت ضوابط ویژه طرح لرزه ای مطابق سیستم سازه در کلیه اعضاء الزامی می باشد. از آنجا که اکثر مناطق کشور در فلات ایران واقع شده اند -که از نظر لرزه خیزی در سطح بالایی قرار دارند-، بسیاری از مهندسین توجه ویژه ای به بارهای ناشی از زلزله دارند و گاهی بارهای ناشی از باد مورد توجه لازم قرار نمی گیرد.

روش

در این پژوهش، ضمن مروری بر پدیده باد، در چهارچوب روش های مورد تایید آیین نامه ها و استاندارد های لازم الاجرای کشور، همه حالات ممکن و معیارهای طراحی در محاسبه نیروی جانبی باد در ساختگاه های مختلف کشور به صورت جزء  به  جزء و مقایسه ای نسبت به نیروی جانبی زلزله مورد تحلیل قرار گرفته و به عنوان نمونه نتایج مراکز استان ها در این مقاله ارایه شده  است. تاثیر تمام انواع خاک، انواع سیستم های سازه ای، پهنه بندی خطر نسبی زلزله، اهمیت ساختمان ها با توجه به کاربری تعریف شده در آیین نامه و استاندارهای موجود کشور، در این مطالعه منظور شده  است. همچنین متناسب با کاربری و سیستم های سازه ای مختلف، بارگذاری های ثقلی لازم در روند محاسبات اعمال گردیده است.

یافته ها

تراز ارتفاعی از ساختمان که بارگذاری استاتیکی باد نسبت به بار استاتیکی معادل زلزله غلبه می کند با در نظر گرفتن ارتفاع مجاز سیستم های سازه برای ساختگاه های مورد بررسی بدست آمده است. مطابق ضوابط، بار جانبی باد از این تراز به بالا باید ملاک اصلی محاسبه و طراحی سازه های ساختمانی قرار  گیرد. نتایج حاصل در قالب جداول مختلف بیانگر ترازهای ارتفاعی می باشد که لازم است طراحی در برابر نیروی جانبی باد به  صورت جدی تر مورد توجه قرار گیرد.

نتیجه گیری

نتایج حاصل از تحلیل ها حاکی از آن است که با افزایش مقادیر ضریب رفتار در ساختمان ها، تراز ارتفاع غلبه نیروی جانبی باد بر نیروی زلزله کاهش می یابد. مراکز استان های اردبیل، سیستان  و  بلوچستان و کرمان به دلیل سرعت باد منطقه ای 130 کیلومتر  بر ساعت از مناطق بحرانی در برابر باد محسوب می گردند و نیازمند توجه مضاعف مهندسین و طراحان سازه می باشند. استان های البرز، ایلام و کهکیلویه  و  بویر احمد به دلیل اینکه دارای میانگین سرعت باد کمتر از 80 کیلومتر برساعت در تمام فصول سال می باشند، از حساسیت کمتری از نظر بار جانبی باد برخوردار هستند. نیروی جانبی باد برای تمام انواع سیستم های سازه ای با اهمیت های مختلف در بیشتر ساختگاه ها با خاک نوع I در ترازهای ابتدایی ارتفاع بر نیروی جانبی زلزله غالب می باشد در نتیجه نیازمند توجه ویژه خواهد بود.

زبان:
فارسی
صفحات:
348 تا 365
لینک کوتاه:
magiran.com/p2352831 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!