شناخت و واکاوی عوامل موثر بر نزاع و درگیری پس از تصادفات رانندگی در شهر کرمانشاه
تصادفات رانندگی امری اجتنابناپذیر است اما نزاع و درگیری پس از تصادف و مقصر جلوه دادن همدیگر ازجمله مسایلی است که علاوه بر اینکه نظم و امنیت جامعه را خدشهدار میکند، هزینهها و پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ناگواری نیز در پی دارد و نیازمند بررسی است. بر همین اساس، پژوهش حاضر با هدف مطالعه و بررسی عوامل تاثیرگذار بر نزاع و درگیری رانندگان مرد پس از تصادفات در شهر کرمانشاه انجام شده است.
پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی و از نوع پیمایشی است. جامعه پژوهش شامل رانندگان مرد شهر کرمانشاه است که از این جامعه بر اساس فرمول کوکران، تعداد 280 نفر با روش تصادفی و در دسترس بهعنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمعآوری دادهها از پرسش نامه محقق ساخته و برای روایی گویه های مربوط به متغیرها از روایی صوری (مراجعه به متخصصان و خبرگان) استفاده شده است و پایایی تحقیق بر اساس تکنیک آلفای کرونباخ برای تمام متغیرها در حد مطلوب (73%) بوده است. تجزیهوتحلیل دادهها با استفاده از آزمون تی تک نمونهای، رگرسیون خطی و با استفاده از نرمافزار spss انجام گرفت.
تجزیهوتحلیل دادههای پژوهش حکایت از این دارد که متغیرهای مالی – بیمه ای با مقدار (t=27/10)، روانی -شخصیتی (t=25/09)، قانونی - آموزشی (t=23/85) و اجتماعی - فرهنگی (t=27/77) در سطح معناداری 000/0 بر نزاع و درگیری تاثیر دارند. نتایج رگرسیون نیز نشان داد که متغیر مالی - بیمهای با مقدار (β=%14)، روانی - شخصیتی (β=%21)، قانونی - آموزشی (β=%25) و اجتماعی- فرهنگی (β=%19) بهعنوان متغیر مستقل، نزاع و درگیری را پیشبینی میکنند.
نزاع و درگیری پس از تصادفات رانندگی بهعنوان یک رفتار نامناسب اجتماعی معلول عوامل مختلفی است؛ بنابراین طراحی و اجرای برنامهریزی آموزشی دقیق درزمینه نزاع و پیامدهای آن و همچنین توجه به بعد رفتاری در آموزشگاههای رانندگی، بازبینی قوانین بیمه در تعیین خسارات مالی، حضور بهموقع پلیس در صحنه تصادف، بازبینی قوانین مجازات درگیری و اعمال محدودیتهای رانندگی میتواند گامی مهم و موثر درزمینه کاهش این بیماری اجتماعی باشد.