بررسی میزان سازگاری هیبریدهای امیدبخش ذرت دانه ای به تغییرات محیطی در منطقه های مختلف کشور

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سابقه و هدف

برای سازگاری در مقابل تغییرات آب و هوایی، پایداری سیستم های کشاورزی نقش کلیدی را دارند. شواهد زیادی وجود دارد که مشخص می کند با تغییر شرایط محیطی، تنوع زیستی می تواند سبب افزایش ثبات فرایندهای اکوسیستمی گردد. بنابراین کارآیی برنامه های اصلاح نیازمند درک صحیحی از عکس العمل ارقام اصلاح شده به محیط های با شرایط اقلیمی و خاکی متفاوت می باشد. بنابراین این تحقیق، به منظور بررسی پاسخ هیبریدهای جدید ذرت دانه ای نسبت به شرایط متفاوت محیطی و تعیین پایداری عملکرد دانه آن ها انجام گرفت.

مواد و روش ها

 این بررسی با استفاده از 16 هیبرید ذرت دانه ای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در هفت منطقه با شرایط اقلیمی و جغرافیایی متفاوت در سال 1397 به اجرا درآمد. با توجه به معنی دار بودن اثر متقابل هیبرید × محیط، تجزیه پایداری با استفاده از دو روش چند متغیره AMMI و GGE biplot انجام شد، تا پایدارترین و پرمحصول ترین هیبریدها شناسایی شوند.

نتایج و بحث

 براساسنتایج مدل AMMI، فقط دو مولفه اصلی اول مدل AMMI (AMMI2 و AMMI1) معنیدار شدند و 53/68 درصد تغییرات اثر متقابل ژنوتیپ × محیط را توجیه نمود. براساس آماره های مدل AMMI (SPCA1 و (ASV هیبریدهای شماره 16 (SC704) و 1 (KLM77002/3-1-1-1-1-1-1-3 × K18) بهعنوان هیبریدهایی با پایداری بالاتر انتخاب شدند. نتایج انجام تجزیه پایداری با روش GGE biplotگویای توجیه 5/71 درصد از کل تغییرات عملکرد دانه، با دو مولفه اول و دوم GGE biplot بود. هیبریدهای شماره 16 (SC704)، 1 (KLM77002/3-1-1-1-1-1-1-3 × K18) و 14 (KLM77029/8-1-1-1-2-2-2 × B73) بهعنوان هیبریدهایی با پایداری بالاتر با روش گرافیکی GGEbiplot انتخاب شدند.

نتیجه گیری

به طورکلی براساس عملکرد دانه و تحلیل پایداری با روش های مختلف هیبریدهای شماره 16 (SC704) و 1 (KLM77002/3-1-1-1-1-1-1-3 × K18) به ترتیب با عملکرد دانه 76/12 و 72/11 تن در هکتار به عنوان پایدارترین و پرمحصول ترین هیبریدها با سازگاری عمومی بالایی بودند و می توانند مورد کشت در کشور قرار گیرند. بررسی بایپلات همبستگی بین منطقه ها نشان داد که بردارهای محیطی کرمانشاه، اصفهان و شیراز و همچنین منطقه های مغان و میاندوآب بسیار نزدیک به هم بوده، بنابراین این محیط ها در رتبه بندی و گروه بندی هیبریدها شبیه هم بودند. همچنین منطقه های کرمان و کرج از نظر تفکیک هیبریدها مشابهت کمتری با سایر منطقه ها داشتند. بنابراین با توجه قدرت تفکیک بالای هیبریدها در منطقه های شیراز، میاندوآب، کرمان و کرج توصیه می شود جهت صرفه جویی در هزینه آزمایش ها در سال های آتی به جای هفت منطقه، آزمایش ها در این چهار منطقه انجام پذیرد.

زبان:
فارسی
صفحات:
15 تا 32
لینک کوتاه:
magiran.com/p2361556 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!