بازنمایی نقش سالمندان در فیلم های سینمایی ایران در 3 دهه اخیر (1397-1368)

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

کاهش تبعیض سنی یکی از مهم‏ترین موارد تاثیرگذار برای افزایش رضایتمندی از زندگی در میان سالمندان، است. تبعیض سنی در جامعه در نهادهای مختلفی مشاهده و قابل بررسی است. یکی از منابع موردبررسی تبعیض سنی، رسانه ها و به طور خاص سینما است. ازاین رو هدف از انجام این مطالعه بازنمایی نقش سالمندان در فیلم های سینمایی ایران در 30 سال اخیر (1397-1368) است.

روش

این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع تحلیل محتوای کمی است. نمونه‏ی مطالعه حاضر شامل 65 نقش سالمند از 41 حلقه فیلم با محوریت سالمندی است که به روش نمونه گیری هدفمند از فیلم های سینمایی ایرانی در 30 سال اخیر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در این مطالعه چک لیست مگافین برای بررسی شخصیت سالمند در فیلم های سینمایی بود. جهت توصیف خصوصیات نقش سالمند از آمار توصیفی فراوانی و درصد و جهت تحلیل روابط از آزمون آماری کای دو در نرم افزار SPSS نسخه 23 استفاده شد.

یافته ها

نتایج نشان داد در فیلم های بررسی شده اکثریت سالمندانی که نشان داده شده اند سالمندان جوان (3/52%) مرد (72٫3%) و دارای قومیت فارس (89٫2%) بودند. ژانر بیشتر فیلم ها (44%) درام بود و بیشتر نقش فرعی (49٫2%) داشته ولی سالمندان فعال و مستقلی (55٫4%) بوده اند؛ اما در کل بیشتر تصورات قالبی در ارتباط با سالمندان منفی (5/58%) بود و فقط 3/32 درصد تصورات قالبی مثبت بازنمایی شده بودند. تصورات قالبی منفی در نقش های مردان سالمند (6/59%) بیشتر از زنان سالمند بود و زنان سالمند با تصورات قالبی مثبت (9/38%) بیشتری بازنمایی شده بودند؛ اما این تفاوت ازنظر آماری معنادار نبود (05/0<p). پرتکرارترین کلیشه های سنی در 30 سال اخیر کلیشه سنی پایند و اصولی (مثبت) و محزون (منفی) بود. روند تغییرات تصورات قالبی در 30 سال اخیر هرچند به سمت مثبت شدن پیش رفته است اما ازلحاظ آماری معنادار نبوده است (05/0<p).

نتیجه گیری

نتایج نشان داد بازنمایی نقش سالمندان در فیلم های سینمایی ایران در 30 سال اخیر همراه با تبعیض سنی بوده و کلیشه های منفی نسبت به مثبت و خنثی بیشتر است و در ده اخیر نسبت به سال های پیش از آن تغییر بارزی رخ نداده است؛ بنابراین نیاز است در مداخلات رسانه ای مرتبط با سالمندان و تولید فیلم هایی با محوریت سالمندی، دقت و توجه بیشتری صورت گیرد؛ تا به ارتقای سالمندی فعال و احترام و شمول اجتماعی بیشتر سالمندان در جامعه شود.

زبان:
فارسی
صفحات:
53 تا 64
لینک کوتاه:
magiran.com/p2367397 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!