آشکارسازی رهیافت های جنگلداری اجتماعی و نقش آن در مدیریت طرح های جنگلداری استان گلستان

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سابقه و هدف

جنگلداری اجتماعی با مفهومی جدید در مدیریت جنگل ها با مشارکت مردم روستایی به عنوان یک روش بهینه جهت مدیریت پایدار عرصه های جنگلی معرفی گردیده است، به طوری که دولت ها و مسیولین بخش جنگلداری را مجبور ساخته است که در نقش خود بازنگری نمایند. در این راستا، هدف تحقیق حاضر آشکارسازی رهیافت های جنگلداری اجتماعی و نقش آن در مدیریت طرح های جنگلداری استان گلستان می باشد.

مواد و روش ها

تحقیق حاضر از نوع کاربردی بوده که به صورت پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق را 606 خانوار با تقریبا 2250 نفر جمعیت از شش روستا در سه طرح جنگلداری لوه (شرق استان)، وطنا (غرب استان) و رضاییان (مرکز استان) تشکیل داده اند. حجم نمونه از طریق جدول کرجسی مورگان شامل 241 سرپرست خانوار تعیین گردید. در این تحقیق نمونه گیری به-صورت تصادفی از میان جامعه آماری و به طور نسبی بر اساس حجم نمونه و نسبت بین جمعیت سرپرستان خانوار هر روستا به کل جمعیت روستاهای مورد مطالعه انجام شد. جمع آوری اطلاعات با یک پرسشنامه محقق ساخته برای تشخیص مصادیق رهیافت های جنگلداری اجتماعی طی 21 مصاحبه فردی و 9 مصاحبه گروهی متشکل از کارشناسان و مجریان منابع طبیعی و همچنین جوامع محلی جنگل نشین بر پایه گروه های متمرکز و به روش طوفان فکری صورت پذیرفت. هر یک از گویه های پرسشنامه در قالب طیف پنج گزینه ای لیکرت از خیلی کم تا خیلی زیاد با ارزش عددی 1 تا 5، مورد سنجش قرار گرفت. در این تحقیق برای تشخیص روایی محتوای پرسشنامه از نظرات تخصصی کارشناسان منابع طبیعی و علوم اجتماعی استفاده شد. پایایی ابزار سنجش نیز از محاسبه ضریب آلفای کرونباخ مورد ارزیابی قرار گرفت. بعد از جمع آوری اطلاعات یازده پرسشنامه به دلیل نواقص اطلاعات حذف و تعداد 230 پرسشنامه در تجزیه و تحلیل استفاده شد. پس از جمع آوری و دسته بندی داده ها، تجزیه و تحلیل با استفاده از نرم افزار SPSS20 در قالب آمار توصیفی (فراوانی، درصد فراوانی، میانگین) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون من ویتنی) انجام گرفت.

نتایج

نتایج این تحقیق حاکی از آن است که از میان 230 سرپرست خانوار مورد نظرخواهی، 5/53 درصد مرد و 9/80 درصد متاهل بودند. متوسط بعد خانوار 61/4 نفر، میانگین سنی 13/43 سال و 9/37 درصد آن ها سوادی در حد ابتدایی و کمتر داشتند. همچنین 2/45 درصد از پاسخگویان به کشاورز و دامدار بوده و 7/35 درصد به امور کارگری اشتغال دارند. یافته ها نشان داد متغیرهای سن و بعد خانوار پاسخگویان هیچگونه رابطه معنی دار با نظر آن ها نسبت به عملیاتی شدن رهیافت جنگلداری اجتماعی در مدیریت جنگل نشان نداد. در حالی که بین سطح تحصیلات پاسخگویان با نظر آن ها نسبت به تاثیر رهیافت های جنگلداری اجتماعی، رابطه منفی و معنی-داری وجود دارد. جوامع محلی باور دارند عضویت در تعاونی و شرکت در دوره های آموزشی به طور معنی دار تاثیرگذاری رهیافت-های جنگلداری اجتماعی در مدیریت عرصه های جنگلی را افزایش می دهد. با توجه به نتایج به دست آمده از این تحقیق، رهیافت های مشارکتی و اقتصادی جوامع محلی، مهم ترین رهیافت های جنگلداری اجتماعی (اولویت 1 و 2) در مدیریت عرصه های جنگلی منطقه مورد مطالعه بوده است. ضمن این که، بر اساس دیدگاه های مردم محلی، رهیافت های خدماتی و آموزشی نسبت به سایر رهیافت ها در مدیریت جنگل ها کمترین تاثیر (اولویت 5 و 6) دارند.

نتیجه گیری

با توجه به اهمیت و جایگاه رهیافت های جنگلداری اجتماعی در مدیریت طرح های جنگلداری، بکارگیری رهیافت های اولویت دار مشارکتی جهت حفاظت و اجرای برنامه های مدیریتی جنگل، و رهیافت های اقتصادی جهت تقو.یت منابع درآمدی و معیشتی جوامع محلی جنگل نشین در راستای کاهش وابستگی معیشتی آن ها به جنگل ها، و همچنین رهیافت های آموزشی جهت بالا بردن سطح دانش و آگاهی آن ها و انتقال آن به جوامع روستایی، از ضروریات و راهکارهای کلیدی در مسیر دست یافتن به اهداف جنگداری اجتماعی در مدیریت جنگل ها است.

زبان:
فارسی
صفحات:
1 تا 23
لینک کوتاه:
magiran.com/p2406487 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!