بررسی خواص نانوسلولز میکروبی شبکه ای شده به عنوان زخم پوش نوین
نانوسلولز میکروبی نوعی بیوپلیمر مهم دارای ساختار سه بعدی است که توسط برخی میکروارگانیسم ها تولید می شود و در پزشکی کاربرد زیادی یافته است. یکی از خصوصیات منحصر به فرد سلولز میکروبی، جذب آب بسیار بالای آن است که می تواند برای تولید زخم پوش های مدرن استفاده شود؛ اما پس از خشک شدن، ساختار سه بعدی آن فرو می ریزد و مقدار باز جذب آب آن کاهش می یابد. هدف این پژوهش، حفظ ساختار سه بعدی نانو سلولز میکروبی به کمک شبکه ای کردن آن و ارتقاء خصوصیات باز جذب آب این بیوپلیمر است. به علاوه، بررسی میزان زنده مانی، تکثیر و رشد سلولی یر روی ساختار سلولز میکروبی اصلاح شده و عمل نشده نیز مطالعه شد.
در این تحقیق، سلولز میکروبی با استفاده از کشت ساکن تولید، تخلیص و خنثی سازی شد. سپس نمونه ها با غلظت های متفاوت اسید سیتریک/ هیپوفسفیت سدیم عمل شده و شبکه ای شدند. در نهایت خصوصیات نمونه های عمل شده و خام با آزمون های مختلف شامل ATR-FTIR ،MTT،SEM ، جذب آب و آزمایشات برون و درون تنی بررسی شد.
بر اساس نتایج به دست آمده مشخص شد عملیات ایجاد پیوند عرضی از فروپاشی ساختار جلوگیری می کند و نه تنها باعث سمیت نمی شود، بلکه علاوه بر افزایش میزان جذب آب، میزان زنده مانی، چسبندگی و تکثیر سلولی را نیز در سلولز اصلاح شده افزایش می دهد.
سلولز میکروبی شبکه ای شده، دارای پتانسیل بالایی به عنوان زخم پوش مدرن است.