رابطه تاب آوری، ویژگی های شخصیتی نابهنجار با خشم: آزمون نقش میانجی ادراک از آلودگی هوا

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
اهداف

 بروز خشم با ایجاد مشکلاتی در کار، روابط بین فردی و کیفیت زندگی افراد همراه است. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه تاب آوری و ویژگی های شخصیتی نابهنجار با خشم با میانجی گری ادراک از آلودگی هوا انجام شد.

مواد و روش ها

 این پژوهش از نظر هدف کاربردی بود و روش آن همبستگی است. نمونه آماری این تحقیق 250 نفر از دانشجویان یک دانشگاه نظامی سال 99-1398 در شهر تهران بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای گزینش شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، پرسش نامه های تاب آوری کانر-دیویدسون (2003) با ضریب آلفای کرونباخ و روایی همگرا 93/0 و 0/58؛ ابعاد شخصیت نابهنجار کروگر و همکاران (2012) با پایایی و روایی 94/0 و 69/0؛ خشم صفت-حالت اسپیلبرگر (1999) با پایایی و روایی 0/95 و 55/0 و همچنین پرسش نامه ادراک آلودگی هوا یزدان پرست و همکاران (1393) با پایایی و روایی 0/96 و 0/58 بود. داده ها با شاخص های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادله ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS 26 و نسخه 3 نرم افزار اسمارت پی ال اس تحلیل شدند.

یافته ها

 از میان 250 نمونه پژوهش بیشتر شرکت کنندگان در رده سنی 25 تا 35 سال (44/8%) بودند که اکثرشان مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد داشتند (55/6%). ضریب اثر ویژگی شخصیتی نابهنجار بر ادراک از آلودگی هوا 0/324، ویژگی شخصیتی نابهنجار بر خشم 0/323، ادراک از آلودگی هوا بر خشم 0/266 و روابط بین متغیرها مثبت و معنادار و ضریب اثر تاب آوری بر ادراک از آلودگی هوا 0/222- و تاب آوری بر خشم 0/162- برآورد شد و رابطه این متغیرها منفی و معنادار بود. همچنین نقش میانجی ادراک از آلودگی هوا در رابطه بین ویژگی شخصیتی نابهنجار و خشم و رابطه بین تاب آوری و خشم تایید شد (0/05>p).

نتیجه گیری
 
به نظر می رسد با توجه به نقش میانجی ادراک از آلودگی در رابطه بین ویژگی های شخصیتی نابهنجار و تاب آوری باخشم، با نظارت و بهینه سازی کیفیت هوا، ویژگی های شخصیتی و ارتقای تاب آوری می توان بروز خشم در افراد را کاهش داد.
زبان:
فارسی
در صفحه:
9
لینک کوتاه:
magiran.com/p2419579 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!