مقایسه میزان بی علاقگی در بیماران مبتلا به آلزایمر خفیف، متوسط و شدید

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

بی علاقگی شایع ترین علامت رفتاری درآلزایمراست که در اکثر بیماران رخ می دهد و در رفتارهایی مانند کاهش شروع، تداوم ضعیف، عدم علاقه، مشارکت اجتماعی کم، پاسخ عاطفی کم رنگ ظاهر می شود و علیرغم شیوع آن درآلزایمر و تاثیر جدی آن بر خانواده ها، هنوز به خوبی درک نشده است.  بنابراین هدف پژوهش حاضر، مقایسه میزان بی علاقگی در بیماران مبتلا به آلزایمر خفیف، متوسط وشدید بود.

روش کار

پژوهش حاضر توصیفی و از نوع علی-مقایسه ای بود.  جامعه پژوهش حاضر تمامی بیماران مبتلا به آلزایمر در مراکز درمانی آلزایمر در شهر تبریز در سال 1401بود.  حجم نمونه با توجه به هدف پژوهش 90 نفر در نظر گرفته شد و با توجه ملاک های ورود برای هر گروه (خفیف، متوسط وشدید) 30  نفر تعیین شد.  روش نمونه گیری غیرتصادفی و از نوع در دسترس بود. برای جمع آوری داده ها از مقیاس بی علاقگی ابعادی راداکوویک و آبراهام(27) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس تک متغیره به وسیله نرم افزار SPSS ورژن 23 استفاده شد.

یافته ها

نتایج نشان داد که هر سه نوع زیرمقیاس بی علاقگی(اجرایی، هیجانی و ابتکار رفتاری/ شناختی) در مرحله شدید و پیشرفته بیماری در مقایسه با مراحل خفیف و متوسط بیشتر بود. در گروه آلزایمر شدید زیرمقیاس بی علاقگی اجرایی(537/121 F= ، 001/0 P=)، هیجانی(761/140 F= ، 001/0 P=) و ابتکار رفتاری/شناختی(362/124 F= ، 001/0 P=)  از دو گروه خفیف و متوسط متفاوت بود. به عبارت دیگر، گروه مبتلا به آلزایمر شدید در مقایسه با دو گروه دیگر میزان بی علاقگی بیشتری را تجربه می کند و به نظر می رسد هر چه میزان شدت آلزایمر بیشتر باشد میزان بی علاقگی نیز بیشتر خواهد بود.

نتیجه گیری

بی علاقگی با پیشرفت بیماری آلزایمر وتسریع نقایص شناختی افزایش می یابد.  این یافته ها نشان می دهد که بی علاقگی نشانگر رفتاری نوع "بد خیم آلزایمر"است و با مشکلات رفتاری شدیدتر و پیشرفت سریعتر نقص های شناختی، عملکردی و عاطفی همراه است.

زبان:
فارسی
صفحات:
67 تا 75
لینک کوتاه:
magiran.com/p2485119 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!