جایگاه بیمه و صندوق تامین خسارات در تحقق آثار مسئولیت مدنی ناشی از عیب تولید مواد غذایی
زمینه و هدف:
ارتباط مواد غذایی با سلامت انسان ها، موجب تصویب قوانین متنوع در کشورهای مختلف در ارتباط با آثار مسیولیت مدنی ناشی از عیب تولید در مواد غذایی و همچنین نقش صنعت بیمه و صندوق های تامین خسارت در تحقق آثار گفته شده، گردیده است که موضوع مطالعه پژوهش پیش روی می باشند.
روش :
از آنجا که این پژوهش به تجزیه و تحلیل داده ها به روش کیفی می پردازد، بنابراین فاقد جامعه آماری مشخص است. بدیهی است که معیار تجزیه و تحلیل داده ها بر منطق و استدلال، استوار بوده و بر اساس مطالعه و استنباط از قوانین و دکترین حقوقی، فرضیه ها و داده ها را مورد تحلیل قرار می دهیم.
ملاحظات اخلاقی:
در پژوهش پیش روی، حفظ اصالت متون و امانتداری در نقل گفتار، به عنوان مهم ترین بایسته های اخلاقی، مورد نظر نویسندگان بوده است.
یافته های پژوهش حاکی از تاثیرگذاری صنعت بیمه در تحقق آثار مسیولیت مدنی ناشی از عیب تولید در مواد غذایی از طریق پیش بینی مسیولیت محض برای تولیدکنندگان و نیز ایجاد نظام مبتنی بر بیمه اجباری است. در مورد صندوق های تامین خسارات نیز اگرچه صندوق ویژه خسارات ناشی از تولید مواد غذایی به طور خاص، در نظام های حقوقی آمریکا، کشورهای اروپایی و ایران پیش بینی نگردیده است، لیکن می توان از سازوکارهای حقوقی مشابه و نزدیک به آن بهره برد که از مهم ترین آن ها می توان به قراردادهای وجه التزام و نیز قراردادهای ناظر بر تشدید مسیولیت نام برد.
به کارگیری هرچه بیشتر ظرفیت های مغفول مانده صنعت بیمه و نیز صندوق های تامین خسارات از جانب قانونگذار ایرانی به منظور تحقق آثار مسیولیت مدنی ناشی از عیب تولید مواد غذایی (جبران خسارت مشتری و خسارت تنبیهی)، امری ضروری به نظر می رسد.
-
تغییرات اجتماعی و چالش های فقهی- حقوقی خانواده ایرانی
لیلا حکاک*، ، محمدجواد جاوید
نشریه مطالعات توسعه اجتماعی ایران، زمستان 1403 -
نظریه تملیک و نظریه تعهد از دیدگاه حقوق دانان
*
نشریه قضاوت، زمستان 1402 -
تماثل برخی حقوق بنیادین با اصل حق تعیین سرنوشت
محمدرضا پناهی شهری، *، علی اکبر گرجی ازندریانی
نشریه پژوهش های تطبیقی فقه، حقوق و سیاست، تابستان 1403 -
واکاوی ادله انتقال وثیقه از منظر فقه اسلامی و حقوق ایران
محمدابراهیم داودآبادی فراهانی، *، محمود قیوم زاده
مجله فقه مقارن، بهار و تابستان 1402