بررسی میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان تحت شرایط تنش خشکی در برخی ژنوتیپ های پیشرفته گندم نان

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه
گندم یکی از غلات اصلی از لحاظ سطح زیر کشت و میزان تولید در جهان به شمار می رود. این محصول منبع اصلی کربوهیدرات و پروتیین در رژیم غذایی انسان به شمار می رود و تقریبا نیمی از زمین های زراعی ایران نیز تحت کشت گندم قرار دارد. از طرفی، تنش خشکی طیف وسیعی از پاسخ های گیاهی اعم از فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی تا مولکولی را تحریک می کند و موجب صدمات اکسیداتیو در گیاهان می شود و گیاهان از آنزیم های ضد اکسنده برای مقابله با این تنش ها بهره می برند. از این رو، با توجه به نقش و اهمیت آنزیم های ضد اکسنده، نحوه فعالیت این آنزیم ها در شرایط دیم و آبی در برخی ژنوتیپ های گندم بررسی شد.
مواد و روش ها
در این تحقیق به بررسی میزان فعالیت آنزیم های پراکسیداز، کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز برای 20 ژنوتیپ پیشرفته گندم نان تحت شرایط تنش خشکی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و در دو شرایط تنش کمبود آب (دیم) و بدون تنش پرداخته شد. تحقیق حاضر در مزرعه تحقیقاتی گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی اجرا گردید.
یافته ها
بر اساس نتایج حاصل از تجزیه واریانس ساده، ژنوتیپ ها از نظر فعالیت هر سه آنزیم پراکسیداز، کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز  و عملکرد دانه اختلاف معنی داری نشان دادند. همچنین در تجزیه واریانس مرکب برای صفات بیو شیمیایی، اثر محیط، اثر ژنوتیپ و اثر متقابل محیط × ژنوتیپ نیز برای فعالیت آنزیم کاتالاز، پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز و عملکرد دانه معنی دار بود. در شرایط آبی بیشترین میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز در ژنوتیپ 12، کاتالاز در ژنوتیپ 10 و سوپراکسید دیسموتاز در ژنوتیپ 15 مشاهده شد و کم ترین میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز در ژنوتیپ 11، کاتالاز در ژنوتیپ 11 و سوپراکسیددیسموتاز در ژنوتیپ 7 بود. همچنین در شرایط دیم بیشترین میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز در ژنوتیپ 6، کاتالاز در ژنوتیپ 2 و سوپراکسیددیسموتاز در ژنوتیپ 15 مشاهده شد و کم ترین میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز در ژنوتیپ 4، کاتالاز در ژنوتیپ 8 و سوپراکسیددیسموتاز در ژنوتیپ 1 بود. از نظر صفت عملکرد دانه نیز بیشترین میزان در شرایط آبی مربوط به ژنوتیپ های 10، 7 و 8 و کمترین میزان عملکرد مربوط به ژنوتیپ های 12، 13 و 11 بود. در شرایط دیم بیشترین میزان عملکرد مربوط به ژنوتیپ‎های 4، 10 و 17 و کمترین میزان مربوط به ژنوتیپ 9 بود.  
نتیجه گیری
نتایج نشان داد که میزان فعالیت آنزیم های پراکسیداز، کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز در محیط دیم بیشتر از آبی است و ژنوتیپ های مختلف، پاسخ های متفاوتی به تنش خشکی نشان می دهند. در واقع می توان گفت گیاهان برای مقابله با تنش خشکی و از بین بردن اکسیژن های رادیکال های آزاد و مقابله با تنش اکسیداتیو حادث شده، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت خود را افزایش می دهند و با صرف انرژی بر میزان عملکرد دانه تاثیر می گذارند. بر این اساس، با شناخت بیشتر عوامل ضد اکسنده و عوامل موثر بر آن ها می توان راهکار های مفیدی را برای مواجه با تنش خشکی در گیاهان اتخاذ نمود.
زبان:
فارسی
صفحات:
496 تا 509
لینک کوتاه:
magiran.com/p2532494 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!