استفاده از سامانه گوگل ارث انجین در پایش و تحلیل روند سری زمانی خشکسالی هیدرولوژیکی به ازای شاخص SWSI در زیرحوضه ‎های غرب دریاچه ارومیه

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:

خشکسالی به عنوان یک پدیده طبیعی در مناطق مختلف به ویژه در مناطقی با اقلیم خشک و نیمه‏ خشک مانند ایران یکی از چالش های بسیار مهم در تامین آب هست. در این مطالعه، خشکسالی هیدرولوژیک در زیرحوضه های آبریز غرب دریاچه ارومیه به کمک شاخص تامین آب های سطحی (SWSI) از سال‏ آبی 89-88 تا سال آبی 98-97 (از اکتبر 2009 تا سپتامبر 2019) بررسی شده است که در آن از داده های بارش، آب معادل برف، رواناب ‏های سطحی و حجم مخازن سطحی (یا تغییرات حجم ذخایر آب زیرزمینی)، در مقیاس سالانه استفاده شده ‏است. روش‎ شناسی تحقیق مبتنی بر شاخص خشکسالی هیدرولوژیکی SWSI، استفاده از تصاویر ماهواره ای در سامانه تحت وب گوگل ارث انجین، تعیین سطح پوشش برف با استفاده از شاخص NDSI و در نهایت تحلیل روند خشکسالی با استفاده از آزمون روند من -کندال است. نتایج حاصل از تعیین اوزان مولفه های فوق ‏الذکر با استفاده از روش رتبه دهی سلسله مراتبی (AHP)، نشان داد که در زیرحوضه‏ های مورد مطالعه، بارش مهمترین عامل در خشکسالی های هیدرولوژیکی است. همچنین، نتایج حاصل از شاخص SWSI، نشان داد که طی دوره آماری 10 سال آبی مورد مطالعه، در هیچ یک از زیرحوضه های مورد مطالعه شرایط مرطوب، خشکسالی زیاد و خشکسالی شدید رخ نداده و بطور کلی در 54 درصد موارد شرایط نزدیک نرمال، در 19 درصد موارد شرایط خشکسالی کم، حاکم بوده و شرایط نیمه مرطوب و خشکسالی متوسط به ترتیب با 14 درصد و 13 درصد در رتبه های بعدی قرار دارند. همچنین، سال آبی 98-1397 (از اکتبر 2018 تا سپتامبر 2019) مرطوب ترین سال آبی و سال های آبی 96-1395 (از اکتبر 2016 تا سپتامبر 2017) و 91-1390 (از اکتبر 2011 تا سپتامبر 2012) خشک ترین سال های آبی بوده اند. مضافا در تمامی زیرحوضه های آبریز مورد مطالعه به استثنای زیرحوضه آبریز زولاچای، وضعیت هیدرولوژیکی نزدیک نرمال بیشترین وضعیت رخ داده در طول دوره آماری مورد مطالعه بوده ‏است. همچنین، نتایج حاصل از آزمون روند ناپارامتری من -کندال نشان داد که تنها در زیرحوضه های آبریز باراندوزچای و رشکان-تلخاب، روند وضعیت هیدرولوژیکی حوضه افزایشی (افزایش رطوبت) بوده‏ است.

زبان:
فارسی
صفحات:
134 تا 161
لینک کوتاه:
magiran.com/p2570367 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!