رابطه عوامل ادافیک با انتشار جوامع گیاهی سازگار در حوزه های آبخیز دارای گنبد نمکی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

مدیریت صحیح حوضه بر اساس اصول اکولوژیکی است که درک فرایند اکولوژیکی پیش نیاز اصلی برنامه ریزی منابع طبیعی است. حوضه های مجاور دریای عمان و خلیج فارس به علت وجود گنبدهای نمکی فراوان، نسبت به سایر حوزه های آبخیز کشور از شرایط ویژه ای برخوردار هستند. این رخساره های ژیومورفولوژیکی بر کیفیت آب های زیرزمینی مناطق تاثیر می گذارند و نیازمند تکنیک های مدیریتی خاصی هستند. در میان عوامل اکولوژیکی، خاک یکی از عواملی است که نقش مهم و تاثیرگذاری در پراکندگی و تراکم پوشش گیاهی دارد. همبستگی قوی و رابطه نزدیک بین پوشش گیاهی و خاک به گونه ای است که تغییر در وضعیت هر یک، تاثیر بسیار قوی بر سایر عملکردهای اکوسیستم خواهد داشت. پژوهش حاضر به منظور بررسی تغییرات جوامع گیاهی و نقش عوامل خاکی بر این جوامع در این حوضه ها، در نواحی رویشی خلیج و عمانی در شهرستان بستک هرمزگان انجام شد.

مواد و روش ها

بدین منظور، پس از مشخص نمودن محدوده مورد نظر با استفاده از تصاویر ماهواره ای گوگل ارث و با کنترل زمینی، تیپ بندی انجام و سپس نمونه برداری ها در هر تیپ و بر روی سه ترانسکت 1000 متری و با پلات چهار متر مربعی با فاصله مناسب صورت گرفت. در هر پلات، درصد تاج پوشش، تراکم، ارتفاع و دو قطر عمود بر هم گیاهان غالب اندازه گیری شد. به منظور بررسی خاک در هر تیپ، تعداد نه پروفیل حفر و از دو عمق صفر تا 45 و 45 تا 90 سانتی متری نمونه برداری انجام و به آزمایشگاه منتقل شد. آنالیز آماری توسط نرم افزار SPSS و مقایسه میانگین ها به روش دانکن و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی انجام شد.

نتایج و بحث

نتایج مقایسه نقشه های کاربری نشان می دهد که طی دوره 20 ساله 1399-1379، تمامی کاربری ها دستخوش تغییرات شدیدی شده است. در این بازه زمانی، مراتع 18.32درصد کاهش داشته که از این میزان 9.85 درصد به اراضی شور و بایر، 0.70 درصد به مناطق دست ساز شهری و 5.95 درصد به اراضی کشاورزی تغییر یافته است. نتایج آنالیز ضریب همبستگی بیانگر آن است که پوشش گیاهی با هدایت الکتریکی و میزان سدیم در سطح پنج درصد دارای همبستگی بوده است. ارتفاع گونه های گیاهی با درصد رطوبت اشباع و درصد سیلت عمق اول و دوم مرتبط بوده و تراکم گونه های گیاهی با عامل های هدایت الکتریکی، میزان سدیم، مجموع کلسیم و منیزیم، هر سه مورد در عمق های اول و دوم در سطح یک درصد و با رویکرد مثبت و با اسیدیته خاک در هر دو عمق همبستگی نشان داد.

نتیجه گیری

شور شدن خاک و توسعه آن در حوزه های آبخیز خشک و نیمه خشک یکی از مخاطرات محیط زیست است که در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. شهرستان فرامرزان بستک یکی از مناطقی است که شرایط محیطی خشک و نیمه خشک و یکی از مخاطرات محیط زیست این حوضه، شور شدن اراضی است. به طور کلی، می توان بیان کرد که منطقه فرامرزی بستک در نواحی مرتفع با گنبدهای نمکی و در نواحی پایین با رودخانه نمکی به واسطه شوره زارهای هرمزگان محدود می شود. نوع گونه های گیاهی این شوره زار با توجه به مرکز شوری متفاوت بوده و این تفاوت در نتیجه ویژگی های خاک و سازگاری متفاوت گونه ها با سطح شوری است.

زبان:
فارسی
صفحات:
281 تا 296
لینک کوتاه:
magiran.com/p2584959 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!