مقایسه تاثیر آموزش خود مراقبتی به روش مجازی و بازخورد محور بر رفتارهای خود مراقبتی بیماران مبتلا به نارسایی قلبی مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی سیدالشهدا (ع) ارومیه در سال 1401- 1400

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
پیش زمینه و هدف

بیماران مبتلا به نارسایی قلب به دلیل ماهیت مزمن بیماری دچار اختلال در خودمراقبتی و عوارض بیماری ازجمله بستریهای مکرر هستند. در این میان، استفاده از روش های نوین آموزشی مثل آموزش مجازی و بازخورد محور، از روش های موثر در آموزش بیماران محسوب می شود. بنابراین مطالعه حاضر باهدف تعیین و مقایسه تاثیر آموزش خود مراقبتی به روش آموزش از مجازی و آموزش به روش مجازی و بازخورد محور بر رفتارهای خود مراقبتی بیماران مبتلا به نارسایی قلبی انجام گرفت.

مواد و روش ها

مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی بود. در ابتدا 90 بیمار ب مبتلا به نارسایی قلبی مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی سیدالشهدا (ع) ارومیه در سال 1401- 1400 به روش در دسترس انتخاب شدند. سپس بیماران به روش تصادفی بلوکی در سه گروه آموزش بازخورد محور، آموزش مجازی و گروه کنترل قرار گرفتند. در گروه آموزش بازخورد محور، آموزش به صورت انفرادی و در طی یک ماه و به صورت دو جلسه ی 60-45 دقیقه ای در هفته و به صورت چهره به چهره، سخنرانی و همراه با بازخورد در پایان هر جلسه برای فرد انجام شد. در گروه آموزش مجازی، محتوای آموزشی در نرم افزار واتساب به صورت متن و تصویر روزانه تا سه ماه درمجموع 90 پیام و تصویر محتوای آموزشی به بیمار ارسال شد. گروه کنترل، مراقبت های روتین را دریافت نمودند. ابزار پژوهش شامل فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه اروپایی رفتار مراقبت از خود در بیماران نارسایی قلبی بود. تجزیه تحلیل به وسیله آزمون های تی زوجی، ANOVA و کای دو در نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد.

یافته ها

قبل از مداخله از لحاظ متغیرهای دموگرافیک ونیز رفتارهای خودمراقبتی بین سه گروه تفاوت آماری معناداری وجود نداشت (05/0 >p). میانگین نمره رفتار خود مراقبتی بین سه گروه کنترل، بازخوردی و آموزش مجازی بعد از مداخله به ترتیب 66/5 ± 73/31، 44/4 ± 93/41 و 072/5 ± 36 بود. آزمون ANOVA نشان داد این تفاوت از لحاظ آماری معنی دار بود (0001/0=P). آزمون توکی نشان داد آموزش بازخوردی نسبت به آموزش مجازی در ارتقا و خودمراقبتی بیماران موثرتر بود (05/0>p). همچنین نتایج آزمون تی زوجی نشان داد که در گروه بازخورد، بین میانگین نمره خودمراقبتی قبل از مداخله (99/4 ± 8/30) و بعد از مداخله (44/4 ± 93/41) تفاوت آماری معنی داری وجود داشت (0001/0=P). در گروه آموزش مجازی، نمره خود مراقبتی قبل و بعد از مداخله به ترتیب 99/4 ± 03/31 و 07/5 ± 36 بود که این اختلاف از لحاظ آماری معنی دار بود (0001/0=P).

بحث و نتیجه گیری

نتایج نشان داد آموزش خود مراقبتی به روش آموزش مجازی و بازخوردی، بر رفتارهای خود مراقبتی بیماران نارسایی احتقانی قلبی تاثیر مثبت دارد. همچنین نتایج نشان داد گرچه هر دو نوع آموزش موثر بودند ولی آموزش بازخوردی نسبت به آموزش مجازی در ارتقا و خودمراقبتی بیماران موثرتر بود. با توجه به تاثیر این دو روش آموزشی بر خودمراقبتی بیماران نارسایی احتقانی قلبی و نیز ساده و آسان بودن آن ها، استفاده از این دو روش در آموزش این بیماران توصیه می گردد.

زبان:
فارسی
صفحات:
311 تا 320
لینک کوتاه:
magiran.com/p2608308 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!