آنالیز ژنتیکی چند صفته پارامترهای منحنی شیردهی گاومیش های خوزستان

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه ی مطالعاتی و هدف

منحنی های شیردهی، اغلب به منظور ارایه خلاصه ای از الگوی تولید شیر، کارآیی بیولوژیکی و اقتصادی حیوان استفاده می شوند. در این پژوهش، به منظور توصیف منحنی شیردهی گاومیش های خوزستان، از شش مدل ریاضی (وود، ویلمینک، چند جمله ای معکوس، لگاریتمی مختلط، علی و شفر و دایجکسترا) استفاده شد.

روش کار

بدین منظور از 103760 رکورد تولید شیر روز آزمون 14280 راس گاومیش تولید شیر دوره ی شیردهی اول که در سال های 1372 تا 1399 توسط مرکز جهاد کشاورزی استان خوزستان ثبت و جمع آوری شده بود، استفاده شد. فراسنجه های منحنی شیردهی با استفاده از رویه ی NLIN نرم افزار SAS نسخه 9.4 و رکوردهای روز آزمون برآورد گردید. مقایسه ی شایستگی مدل ها براساس ضریب تبیین (R2) ، ریشه ی میانگین مربعات خطا (RMSE) و معیار اطلاعات آکاییک (AIC) انجام شد.

نتایج

مدل ریاضی وود با داشتن بالاترین ضریب تببین و مقادیر پایین تر شاخص RMSE و AIC نسبت به مدل های دیگر، بهترین برازش منحنی شیردهی را ارایه داد. این مدل با دقت بیشتری نسبت به سایر توابع، می تواند زمان رسیدن به اوج تولید شیر را برآورد نمایند. اوج تولید شیر گاومیش های خوزستان (30/8 کیلوگرم در روز) به طور متوسط در هفته ی دهم (روز 69) پس از زایش بود. اثرفصل زایش بر روی صفات شیردهی معنی داری نبود در حالی که سال زایش اثری معنی دار داشت (05/0>P). مقدار وراثت پذیری صفات منحنی شیردهی در آغاز تولید (a)، شیب گامه ی افزایشی (b) و شیب گامه ی کاهشی (c) به ترتیب 57/0، 27/0 و 48/0 بود. همبستگی ژنتیکی بین صفات منحنی شیردهی در دامنه 55/0- (a و b) تا 196/0 (b و c) قرارداشت.

نتیجه گیری نهایی:

 به طور کلی، ارزیابی مدل های توصیف کننده منحنی شیردهی با استفاده از مدل های غیر خطی و تجزیه و تحلیل چند صفتی، گامی موثر در شناسایی گاومیش های با ظرفیت ژنتیکی بالا جهت بهبود و افزایش بازده تولید شیر ایفا می نماید.

زبان:
فارسی
صفحات:
19 تا 30
لینک کوتاه:
magiran.com/p2619474 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!