آزمون مدل ساختاری سرمایه روانشناختی و احساس سرزندگی با امید به زندگی سالمندان: نقش میانجی کمال گرایی ادراک شده

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

در سال های اخیر توزیع جمعیت کشور به سمت سنین بالاتر تغییر یافته و پدیده سالمندی مانند سایر نقاط جهان در ایران نیز قابل مشاهده است. باتوجه به روند افزایشی سهم سالمندان از کل جمعیت کشور، بررسی مولفه امید به زندگی و دیگر مولفه های اثرگذار بر امید به زندگی درسالمندان از اهمیت بالایی برخوردار است؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف پژوهش بررسی نقش میانجی گرانه کمال گرایی در رابطه سرمایه روانشناختی و احساس سرزندگی با امید به زندگی در سالمندان انجام شد.

روش کار

روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه ی پژوهش کلیه سالمندان تحت پوشش اداره بهزیستی شهر تربت حیدریه در سال 1401 بودند که تعداد 260 نفر به صورت دردسترس به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس چندبعدی کمال گرایی هویت و فلت، پرسشنامه امید به زندگی اسنایدر و همکاران، پرسشنامه سرمایه روانشناختی لوتانز و پرسشنامه احساس سرزندگی رایان و فردریک، استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها نیز از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد.

یافته ها

در تحلیل توصیفی داده های جمعیت شناختی پاسخگویان، یافته ها نشان داد که 11 درصد سالمندان 65 سال، 2/16 درصد 66-70 سال، 31 درصد 71-75 سال و 4/21 درصد 76-80 سال و 5/20 درصد بالاتر از 80 سال بودند. نتایج حاصل از تحلیل مسیر حاکی از آن بود که سرمایه روانشناختی به صورت مستقیم (63/0) و به صورت غیرمستقیم یعنی از طریق کمال گرایی بر میزان امید به زندگی (19/0) تاثیرگذار است (01/0›p). همچنین نتایج نشان داد، سرزندگی به صورت مستقیم (34/0) و به صورت غیرمستقیم یعنی از طریق کمال گرایی بر میزان امید به زندگی (05/0) تاثیرگذار است (01/0›p).

نتیجه گیری

با توجه به نقش میانجی کمال گرایی در رابطه سرمایه روانشناختی و احساس سرزندگی با امید به زندگی افراد سالمند، برگزاری کارگاه های گروه درمانی در خانه های سالمندان برای افراد مسن، جهت بهبود امید به زندگی سالمندان می-تواند مثمرثمر باشد.

زبان:
فارسی
صفحات:
56 تا 70
لینک کوتاه:
magiran.com/p2653030 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!