تبیین معیارهای موثر در برنامه ریزی مراکز تخلیه امن اضطراری در بافت های شهری (نمونه موردی: محلات منطقه 8 شهر تبریز)

پیام:
نوع مقاله:
مطالعه موردی (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

امروزه به دلیل رشد روزافزون جمعیت و توسعه شهرنشینی، سکونت و کار در بافت های مرکزی شهرها به شدت افزایش یافته است. با افزایش تراکمات شهری در بافت مرکزی شهرها، سوانحی چون زلزله، آتش سوزی و غیره چالش های بیشتری را برای ساکنان ایجاد خواهد کرد که خروج و تخلیه اضطراری ایمن یکی از آن هاست. این در حالی است که ارایه راهکارهای بدیع و بهینه برای حفظ جان انسان ها بسیار ضروری است. از این روی در مقاله حاضر با توجه به بحران های احتمالی پیش رو و ضرورت آمادگی مردم و شهر و مدیران، به شناسایی متغیرهای تاثیر گذار بر مدیریت بحران بافت های شهری خاصه تخلیه اضطراری پرداخته شده و در این میان این متغیرها در نمونه موردی (محلات منطقه هشت کلان شهر تبریز) بررسی شده تا فضاها و ابنیه ایمن شناسایی شوند. 

روش

در این پژوهش هدف شناسایی و بررسی فضاها و بناهای ایمن در تخلیه اضطراری در محلات منطقه 8 کلان شهر تبریز است. در این مسیر با به کارگیری راهبرد قیاسی با روش کمی، از شیوه پیمایشی میدانی با ابزار سیستم اطلاعات جغرافیایی و تکنیک هم پوشانی شاخص دار استفاده شده است. در این پژوهش پرسش نامه ای نیز تدوین شد و در بین متخصصان شهرسازی (حوزه نظریه و حوزه اجرایی) به تعداد 35 عدد، در جهت تدقیق مدل و امتیاز هر متغیر توزیع شد. در ابتدا با بررسی مفاهیم بحران، لزوم مدیریت بحران و تخلیه اضطراری به شناسایی ابعاد موضوع پرداخته شد و نهایتا مدل مفهومی پژوهش بر پایه متغیرهای تاثیرگذار بر این موضوع ارایه شد تا در نمونه موردی آزمایش شود.

یافته ها

براساس مطالعات انجام گرفته و مدل مفهومی تحقیق 2 رکن اصلی در موضوع تخلیه اضطراری تحت عنوان فضای ایمن و بنای ایمن قابل تصور است. موضوع فضای ایمن خود به 2 بخش تفکیک می شود: محوریت فضا و محوریت ویژگی های بستر. درمجموع می توان گفت 11 متغیر برای شناسایی فضاها و ابنیه ایمن در تخلیه اضطراری وجود دارد: فاصله از کاربری هایی نظیر کاربری مذهبی، آموزشی، ورزشی، پایانه ها، پارکینگ ها، فضاهای سبز، فضاهای باز، تاسیسات خطرساز، ایستگاه های آتش نشانی، فاصله از مسیل ها و گسل ها. 

نتیجه گیری

با توجه به بررسی های صورت گرفته می توان گفت منطقه 8 کلان شهر تبریز آسیب پذیری بالایی دارد و ویژگی های زمینه ای بافت کهن نظیر فشردگی و غیره بر میزان این آسیب پذیری افزوده اند. از سویی دیگر وجود فضاها و ابنیه هایی نظیر مجموعه ارگ علیشاه و مصلای تبریز، پارک و فضاهای سبز موجود، فضاهای باز و عمومی نظیر میدان کهن (میدان محققی)، ایستگاه های آتش نشانی و مراکز آموزشی و مذهبی نقش کلیدی در تخلیه اضطراری دارند و تجهیز این فضاها به امکانات اولیه در جهت حضور مردم بسیار مهم و نیازمند توجه برنامه ریزان و مدیران شهری است.

زبان:
فارسی
صفحات:
336 تا 355
لینک کوتاه:
magiran.com/p2689237 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!