مدل یابی رابطه بین تعاملات خانوادگی و کیفیت زندگی با تاب آوری با توجه به نقش میانجی حمایت اجتماعی در خواهران و برادران کودکان با سندرم داون

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

تولد فرزند با ناتوانی به صورت اجتناب ناپذیری، مقدار زیادی از درآمد، انرژی و وقت خانواده را به خود اختصاص می دهد. این مساله می تواند بر کیفیت روابط بین خواهران و برادران این کودکان با یکدیگر تاثیرگذار باشد. هدف پژوهش حاضر، مدل یابی رابطه بین تعاملات خانوادگی و کیفیت زندگی با تاب آوری با توجه به نقش میانجی حمایت اجتماعی در خواهران و برادران کودکان با سندرم داون بود.

روش کار

در این مطالعه ی توصیفی- همبستگی، جامعه ی آماری را تمامی خواهران و برادران دانش آموزان با سندرم داون شهر اهواز در سال تحصیلی 98-1397 تشکیل دادند و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند از میان جامعه آماری 278 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های تاب آوری (کانر و دیویدسون، 2003)، کیفیت زندگی (سازمان بهداشت جهانی، 1998)، تعاملات خانوادگی (السون و بارنز، 2004) و حمایت اجتماعی (زیمت و همکاران، 1988) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و برای ارزیابی مدل پیشنهادی از روش تحلیل مسیر استفاده شد.

یافته ها

نتایج این مطالعه نشان داد، الگوی حاضر برای خواهران و برادران کودکان با سندرم داون  معتبر است و در مسیرهای مستقیم و غیرمستقیم تحقیق رابطه ی مثبت و معنی دار مشاهده شد. بین تعاملات خانوادگی، کیفیت زندگی و حمایت اجتماعی با تاب آوری رابطه ی مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین تاثیر غیرمستقیم تعاملات خانوادگی، کیفیت زندگی و تاب آوری با میانجی گری حمایت اجتماعی مثبت و معنادار بوده است و می توان گفت که حمایت اجتماعی می تواند نقش میانجی در میان تعاملات خانوادگی و کیفیت زندگی و تاب آوری ایفا کند.

نتیجه گیری

یافته های پژوهش حاضر، گامی نو در راستای تدوین مدل های نظری پیش بین برای خواهران و برادران کودکان با سندرم داون محسوب می شود و می تواند به عنوان الگویی مناسب برای تدوین و طراحی برنامه های تقویت تاب آوری آنها مفید واقع شود.

زبان:
فارسی
در صفحه:
6
لینک کوتاه:
magiran.com/p2714081 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!