اثربخشی آموزش گروهی بر مبنای نظریه انگیزش محافظت بر سبک زندگی، افکار منفی و نگرش ناکارآمد افراد افسرده
نظریه انگیزش محافظت از کارآمدترین نظریه ها در پیش بینی رفتارهای پیشگیرانه است که ابتدا بر انگیزش و سپس بر توسعه مهارت های سازگاری تاکید دارد. این نظریه برای درک و پیش بینی قصد و رفتارهای بهداشتی به کار می رود که فرد را در برابر وقایع آسیب زا محافظت می کند؛ به همین منظور، محقق در این مهم، به بررسی اثربخشی آموزش گروهی بر مبنای نظریه انگیزش محافظت بر سبک زندگی، افکار منفی و نگرش ناکارآمد افراد افسرده پرداخته است.
روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری همه مراجعان مبتلا به افسردگی خفیف تا متوسط بودند که در بهار 1402، به مرکز یاریگر شهرستان قائم شهر مراجعه کردند. با توجه به اینکه در آموزش گروهی از 15 تا 20 نفر استفاده می شود؛ بنابراین، تعداد 40 نفر در دو گروه آزمایش و کنترل به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسش نامه های سبک زندگی ارتقادهنده سلامت والکر و همکاران (1987)، نگرش های ناکارآمد وایزمن و بک (1978) و افکار خودآیند منفی کندال و هولون (1980) پاسخ دادند. از آزمون های تحلیل واریانس یک راهه، تحلیل کوواریانس یک متغیره و چندمتغیره استفاده گردید و P<0.05 از نظر آماری معنی دار در نظر گرفته شد.
یافته های پژوهش:
نتایج نشان داد که میانگین نمره های سبک زندگی، افکار خودآیند منفی و نگرش های ناکارآمد در گروه آزمایش با گروه کنترل از نظر آماری در سطح کمتر از یک صدم (P=0.01) تفاوت معناداری دارد؛ همچنین میانگین های پس آزمون افکار خودآیند منفی و نگرش های ناکارآمد آزمودنی هایی که در گروه آزمایش تحت آموزش انگیزش محافظت از خود، قرار داشتند، در مقایسه با گروه کنترل که تحت آموزش قرار نداشتند، کاهش داشت و اندازه اثر برای عضویت گروهی برای سبک زندگی برابر با Eta=0.83، برای افکار خودآیند منفی برابر با Eta=0.69 و برای نگرش های ناکارآمد برابر با Eta=0.62 بود.
آموزش انگیزش محافظت از خود بر ارتقای سبک زندگی، کاهش افکار خودآیند منفی و نگرش های ناکارآمد افراد افسرده اثربخش است و با توجه به ماهیت نظریه انگیزش محافظت پیشنهاد می شود، برای بهبود سبک زندگی، افکار منفی و نگرش ناکارآمد افراد افسرده استفاده گردد.