نقش حمایت های اجتماعی درک شده بر سلامت روان بیماران مبتلا به کارسینوم سلول های سنگفرشی دهان شهر شیراز در سال های 2-1401

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه

ارزیابی سلامت روان بیماران مبتلا به سرطان دهان و نحوه حمایت های اجتماعی از سوی خانواده، اجتماع و دوستان بیماران به عنوان یک پیامد ثانویه اساسی موثر بر روند درمان مورد توجه می باشد. هدف از این مطالعه ارزیابی نقش حمایت های اجتماعی درک شده و عوامل جمعیت شناختی بر سلامت روان بیماران مبتلا به کارسینوم سلول های سنگفرشی دهان شهر شیراز در سال های 2-1401 بود.

مواد و روش ها

در یک مطالعه مقطعی، 90 بیمار مبتلا به کارسینوم سلول های سنگفرشی دهان تحت درمان مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر شیراز در سال 1402 شرکت داده شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه شامل اطلاعات دموگرافیک بیماران، پرسشنامه سلامت روان GHQ-28 و پرسشنامه حمایت اجتماعی درک شده MSPSS استفاده شد. داده ها با استفاده از شاخص های توصیفی و آزمون های independent t test، (Tukey،: post hoc) ANOVA، Pearson correlation و Linear Regression در سطح معنی داری 0/05 با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 25 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها

میانگین نمره کلی سلامت روان بیماران (12/40±52/91) و میانگین نمرات حیطه های مختلف حمایت اجتماعی به ترتیب در حیطه خانواده (04/96±19/04)، اجتماع (2/89±9/60) و دوستان (2/88±12/60) و نمره کل حمایت اجتماعی (4/92±41/24) بدست آمد. بین حیطه های سلامت روان و حمایت های اجتماعی درک شده بیمار و ویژگی های دموگرافیک آن ها رابطه معنی داری مشاهده شد.

نتیجه گیری

نتایج مطالعه نشان داد ابتلا به سرطان دهان می تواند سلامت روان بیماران را به اشکال مختلف تحت تاثیر قرار دهد که بخشی از این مشکلات، خود را در قالب مشکلات جسمانی سازی، اضطراب و افسردگی و نیز اختلال در عملکرد اجتماعی نشان می دهد. انجام حمایت های مناسب از سوی خانواده بیماران، دوستان و اجتماع می تواند نقش موثری در بهبود سلامت روان این بیماران داشته باشد.

زبان:
فارسی
صفحات:
284 تا 296
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2827509 
سامانه نویسندگان
از نویسنده(گان) این مقاله دعوت می‌کنیم در سایت ثبت‌نام کرده و این مقاله را به فهرست مقالات رزومه خود پیوست کنند. راهنما
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)