شناسایی مولکولی و تعیین الگوی حساسیت ضد قارچی گونه های کاندیدا جدا شده از بیماران مبتلا به ایدز در شهر اهواز
کاندیدیازیس یک عفونت فرصت طلب شایع در بیماران HIV/AIDS است که توسط گونه های مختلف کاندیدا ایجاد می شود. هدف از این مطالعه شناسایی مولکولی و تعیین پروفایل حساسیت ضد قارچی گونه های کاندیدا جدا شده از دهان بیماران ایدزی به روش دیسک دیفیوژن بود.
این مطالعه بر روی 50 نمونه جمع آوری شده از حفره دهان 50 بیمار مبتلا به ایدز با کاندیدیازیس اوروفارنکس oropharyngeal candidiasis (OPC) در شهر اهواز انجام شد. پس از شناسایی میکروسکوپی و ماکروسکوپی، در نهایت نمونه ها با روش PCR RFLP شناسایی قطعی شدند. برای این 50 ایزوله، تست حساسیت ضد قارچی با روش دیسک دیفیوژن بر اساس پروتکل استاندارد CLSI-M44-A انجام گردید.
در این مطالعه، از 50 نمونه جمع آوری شده از حفره دهان بیماران مبتلا به ایدز، کاندیدا آلبیکنس36%(18)، کاندیدا گلابراتا 30% (15)، کاندیدا تروپیکالیس26%(13)، کاندیداکروزه ای 6%(3) وکاندیدا پاراپسیلوزیس 2%(1)شناسایی شدند. یافته های ما نشان داد که آمفوتریسین B، کلوتریمازول، کتوکونازول، وریکونازول و ایتراکونازول بترتیب بیشترین اثر ضد قارچی را بر روی گونه های کاندیدا دارند. درحالی که فلوکونازول اثرات ضد قارچی کمتری نسبت به سایر دارو ها نشان داد.
با توجه به اثرات ضد قارچی بهتر وریکونازول و ایتراکونازول نسبت به فلوکونازول و افزایش مقاومت به فلوکونازول که اصلی ترین ضد قارچ در درمان بیماران مبتلا به ایدز با OPC است، می توان ازایتراکونازول و همچنین وریکونازول به عنوان داروی ضد قارچی خوراکی جایگزین، در درمان این بیماران استفاده کرد.
-
Effect of Peganum harmala Extract on Biofilm and Involved Gene Expression in Biofilm Production of Candida albicans
Maryam Erfaninejad, Elham Aboualigalehdari, *
Jundishapur Journal of Microbiology, Feb 2023 -
A comparative study on the production of extracellular hydrolytic enzymes of C. albicans and non-albicans Candida species isolated from HIV+/AIDS patients and healthy individuals
*, Ali Zarei Mahmoudabadi, Fatemeh Fathi
Current Medical Mycology, Jun 2022