فهرست مطالب

آیین حکمت - پیاپی 22 (زمستان 1393)

فصلنامه آیین حکمت
پیاپی 22 (زمستان 1393)

  • 204 صفحه، بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/11/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین توسلی صفحه 7
    با وجود درک ارتکازی همگانی از عدالت، تنوع ملاحظات دخیل در کاربردهای اجتماعی آن فضای بحث را در معرض آشفتگی قرار داده است. آیا استعمالات عدالت در حوزه هایی مثل: حقوق، سیاست واقتصاد از اشتراک معنوی برخوردار است؟ آیا الگوهای معنایی عدالت از قبیل: اعطای حق، مراعات شایستگی ها، مساوات، بی طرفی و توازن قابل ارجاع به یک الگوی جامع اند؟ در این که درباره ی اصول عدالت و شناسایی مصادیق آن با دیدگاه های متعارضی مواجهیم تردیدی نیست اما آیا اساسا همه ی اینها تحت عنوان عدالت با مساله ی واحدی روبرو هستند؟ آیا همزبانی میان آراء دارای مبانی ایدئولوژیک و چارچوب های معرفتی متفاوت امکان پذیر است؟ قبل از ورود به نزاع های ایدئولوژیک میان نظریه های عدالت یک تحلیل معناشناسانه از عدالت اجتماعی آن گونه که در این جستار مد نظر قرار گرفته است می تواند ضمن پاسخگویی به این قبیل سوالات راه را برای بازآرایی منطقی تر دیدگاه ها در قبال یکدیگر هموار نماید.
    کلیدواژگان: عدالت، عدالت اجتماعی، معناشناسی، حوزه های عدالت، الگوهای معنایی
  • محمدحسین زاده صفحه 41
    در این نوشتار، مهم ترین مباحث معرفت شناختی را که درباره حدسیات بیان شدنی است ارائه کرده، کاوش و بررسی می کنیم: پس از بیان پیشینه این اصطلاح، به تعریف آن می پردازیم. سپس، چیستی حدس، تمایز آن با تجربه، تمایز آن با الهام، استقلال آن از عقل، و فرق حدسیات و مجربات را از نگاه اندیشمندان مسلمان بحث و بررسی می کنیم. در ادامه، بداهت آنها را ارزیابی و نقدهایی که متوجه بداهت و یقینی بودن آنها شده است ارائه کرده، به داوری می نشینیم. در پایان، نگاهی گذرا به اعتبار معرفت شناختی حدسیات می افکنیم.
    کلیدواژگان: حدس، فکر، الهام، تجربه، بداهت حدسیات، اعتبار معرفت شناختی
  • حسینعلی شیدان شید صفحه 75
    ابن سینا برهانی ابتکاری بر اثبات توحید ذاتی واجب الوجود دارد که آن را در اشارات و تنبی هات بسط داده است، هرچند بیانی اجمالی از آن را در الهیات شفا نیز آورده است. شارحان در تقریر این برهان راه های گوناگونی پیموده و هریک تفسیر و تقریر خاصی از آن ارائه کرده اند. اختلاف این تقریرها عمدتا در تعیین اقسام و فرض هایی است که در این برهان مورد نظر ابن سینا بوده است.
    در این مقاله، پس از اشاره به جایگاه برهان ابن سینا در میان براهین توحید، تقریرهای فخرالدین رازی، خواجه نصیرالدین طوسی، قطب الدین رازی و استاد مطهری از این برهان بیان و ارزیابی شده، و، در پایان، این نتیجه حاصل آمده است: تقریر خواجه طوسی – به دلیل خالی بودن از اشکالات تقریرهای دیگر از قبیل تصرف در کلام ابن سینا و یا افزودن قسمی بر اقسام مورد نظر ابن سینا، و نیز به سبب وارد نبودن اشکال هایی که به اصول برهان کرده اند - از دیگر تقریرها به کلام ابن سینا نزدیک تر است.
    کلیدواژگان: توحید ذاتی، ابن سینا، خواجه طوسی، فخرالدین رازی، قطب الدین رازی، مرتضی مطهری
  • رضا اکبری، علیرضا اژدر، ناصر محمدی، محمدصادق واحدی فرد، علی پریمی صفحه 105
    خواجه طوسی در مرحله عصمت انبیا به اعتبار بعد نظری، معتقد است که پیامبر در دریافت، حفظ و انتقال وحی کاملا معصوم است و هیچ گونه خطایی نه سهوا و نه عمدا از او صادر نمی شود اما به اعتبار بعد عملی، معتقد است که عصمت شامل قبل از بعثت و بعد از بعثت، گناهان کبیره و صغیره، عمدی و سهوی، نفرت آور و غیرنفرت آور و حتی داوری در منازعات، تشخیص موضوعات احکام دینی، مسائل اجتماعی و تشخیص مصالح و مفاسد امور و مسائل عادی زندگانی هم می شود. او با تاکید بر لطف بودن «عصمت» در حق دارنده آن بیان می کند که عصمت این گونه است: عبد معصوم، در عین قدرت بر انجام معصیت، انگیزه ترک دارد و به سمت طاعات ترغیب می شود. ازآنجاکه خواجه حصول وثوق و اعتماد کامل به انبیا را که تامین کننده غرض از رسالت ایشان است بدون تصور عصمت امکان پذیر نمی داند، «عصمت» را عقلا و نقلا به طور مطلق ضروری می شمارد. ایشان به دلایل نقلی نظیر آیات ناظر به عدم نفوذ شیطان نسبت به مخلصان و مطهران، هدایت یافتگی انبیا، و نرسیدن عهد الهی به ظالمان، و دلایل عقلی نظیر لزوم وثوق و اطمینان، لزوم تکلیف به محال، و لزوم مخالفت با پیامبر در صورت عدم عصمت استناد می کند.
    کلیدواژگان: عصمت، انبیا، خواجه نصیرالدین طوسی، اختیار، لطف
  • علیرضا اژدر، محمدصادق جمشیدی راد، سیدعلی علم الهدی، محمد ابراهیم نتاج صفحه 133
    کاربرد خیال در عرفان نظری و در بحث مکاشفات همواره مورد توجه اهل نظر در علوم شهودی بوده و از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است. بر این اساس، خیال نقش اساسی را در تحقق و تبیین بخش عظیمی از مکاشفات پیش روی عارف ایفا می کند. ابن عربی، در تبیین و چگونگی مسئله فوق، خیال را به دو قسم متصل و منفصل تقسیم می کند. از دیدگاه وی، خیال متصل یکی از قوای باطنی انسان و واسطه میان عقل و حس است و خیال منفصل عالمی حقیقی و مستقل در مراتب هستی است که حد فاصل میان عالم عقل و عالم حس قرار گرفته است. طریقیت خیال متصل نسبت به خیال منفصل و ارتباط وجودی آن دو سبب می شود تا مکاشف صور مثالی موجود در عالم خیال منفصل را در خواب و بیداری مشاهده کند. این مکاشفه که کشف صوری نامیده می شود درجات مختلفی دارد که بالاترین آن وحی انبیا است.
    کلیدواژگان: خیال متصل، خیال منفصل، صور مثالی، مکاشفه صوری، ادراک خیالی، ابن عربی
  • محمد مهدی گرجیان، سیدمحمود موسوی، نرجس رودگر صفحه 161
    «تطابق عوالم» اصلی است که در حکمت متعالیه بیانگر چندوچون نسبت و روابط حاکم بین عوالم می باشد. ملاصدرا هستی را در چهار عالم اله، عقل، مثال و ماده طبقه بندی می کند و نسبت این عوالم را از نوع قشر و لب، محیط و محاط، حقیقه و رقیقه و، در یک کلام، «تطابق» توصیف می نماید. تطابق که حاکی از نوعی عینیت در عین غیریت است به معنای حضور عوالم مادون در عوالم مافوق به نحو اعلا و اشرف می باشد. طبق این اصل، ماهیتی که در عالم ماده با وجودی خاص موجود است با وجود برتر مثالی و عقلی و الهی در عوالم برین حضور دارد. اصل تطابق عوالم در حکمت متعالیه با اصول و قواعد شاخص این مشرب حکمی اثبات و تبیین شده است. این اصول عبارت اند از: صرافت و بساطت وجود، تشکیک، و وجود رابط معلول و ارجاع علیت به تشان. مبانی مذکور از دیگر سو حکمت متعالیه را به اثبات وحدت شخصی وجود سوق داده است. نتیجه این امر جانشینی تجلی و ظهور به جای وجود معلول و همچنین جانشینی تطابق عوالم ظهور به جای تطابق عوالم وجود است.
    کلیدواژگان: تطابق، عوالم، صراف، بساطت، تشکیک، علیت، تشان
  • چکیده عربی
    ترجمه: سیدحمیدرضا عصمتی صفحه 185
|
  • Husein Tavassoli Page 7
    In spite of a general commonsensical understanding of justice, the plurality of the considerations that are involved in its social applications has subjected the air of justice discourse to confusion. The question is whether the term justice is used univocally in such various domains as law, politics, and economy and whether semantic patterns of justice such as granting right, observing competency, equality, impartiality and balance are reducible to a single comprehensive pattern. No doubt there are opposing views on principles of justice and identification of its instances but question is whether all these themes under the title of justice deal with one and single problem and whether one can speak of the coherent ideas when they are based on different ideological principles and various epistemic foundations. The present article is to show that before entering ideological disputes on theories of justice a semantic analysis of social justice can provide answers to aforementioned questions and pave the way for adopting more reasonable standpoint among rival theories.
    Keywords: justice, Social justice, semantics, realms of justice, semantic patterns
  • Muhammad Hosseinzadeh Page 41
    In the present article the most important epistemological discussions on conjectures are to be examined and explored. The history of this term as well as its definition was surveyed. The article goes on to discuss the nature of conjecture, its distinction with experience, difference with inspiration, its independence from reason, and the distinction between the conjectural and experimental in the eyes of Islamic thinkers. The self-evidence of conjectural propositions is also to be considered and the objections raised on this claim are to be reviewed and assessed. Finally it takes a short glance at the epistemic validity of the conjectures.
    Keywords: conjecture, thought, inspiration, experience, self, evidence of the conjectural, epistemological validity
  • Hosseinali Sheidanshid Page 75
    Ibn Sina has presented an original proof for the Essential unity of God which has been elaborated in his work The Directives and Remarks. He has briefly formulated the same demonstration in metaphysics of the Healing. The commentators of his work have provided various statements for the argument offering different interpretations and statements. The difference in these statements is mainly related to the assumptions and divisions in the argument under question. Having discussed the status of Ibn Sina’s proof among other argument, the article goes on to deal with its various formulations made by Fakhr Razi, Nasir al-Din Tusi and Qutb al-Din Shirazi with conclusion that Tusi’s statement of the argument is free from objections raised against other statements and is more consistent with the word of Ibn Sina.
    Keywords: Essential Unity, Ibn Sina, Khaja Tusi, Fakhr al Razi, Qutb, aldin Razi, Murtaza Mutahhari
  • Reza Akbari, Alireza Ajdar, Nasir Muhammadi, Muhammad Sadiq Wahedifard, Ali Parimi Page 105
    Regarding fallibility of the Prophets, Nasir al-Din Tusi believes that they are infallible in theoretical domain in receiving, maintaining and conveying the revelation and no error and wrong is made by them purposefully or unpurposefully. In his view the Prophets are also infallible in in practical levels in respect with both mortal and minor sins, before and after being chosen as prophet. Thanks to the grace of Allah they are immune from any fault and mistake in their judgments and perception of the subjects of religious rulings, social problems and cognizance of interests of society as well as daily affairs of life. Tusi regards infallibility as an act of Divine grace for those are endowed with such characteristic. Although infallible man is able to commit sin, he is encouraged to do acts of obedience and avoids disobedience. The purpose of prophets is gained only if they are trustworthy and this cannot be unless they are infallible. To him infallibility is absolutely essential on both revealed and rational bases. In explaining the former, Tusi appeals to some Quranic verses which state Satan in incapable of misguiding the purified chosen men of God and that His covenence does not reach the unjust people. Necessity of having trust in prophets and disobeying them in case of their being wrong and fallible can be taken as rational arguments for the doctrine in question.
    Keywords: infallibility, Prophets, Nasir al Din Tusi, freedom, grace
  • Alireza Ajdar, Muhammad Sadeq Jamshidirad, Sayed Ali Alamolhoda, Muhammad Ebrahim Nattaj Page 133
    The application of imagination in theoretical mysticism and mystical visions has always drawn the attention of scholars in visionary sciences and hence of special importance. Therefore imagination plays crucial role in realization and explanation of great number of visions faced by mystics. In explaining the problem, Ibn Arabi divided imagination into two contiguous and discontiguous. In his view contiguous imagination is one of the inner faculties of human being that acts as intermediate between intellect and faculty of sense. Discontiguous imagination, however, is real and independent world in the scheme of reality which is located between world of intellect and that of senses. Since contiguous imagination is a way to discontiguous one and they are ontologically related, the imaginal forms in the discontiguous world can be seen by men of vision in both dream and awakening. This experience which is called formal vision is of different degrees the highest of which is prophetic revelation.
    Keywords: contiguous Imagination, discontigous Imagination. Imaginal forms, formal vision, imaginal perception, Ibn Arabi
  • Muhammad Mahdi Gorjian, Sayyed Mahmud Musawi, Narjes Rudgar Page 161
    The correspondence of the worlds is a principle in transcendent theosophy of Mulla Sadra on which the ways worlds are relared are determined. In his view, existence is divided into four worlds of the Divine, Intellectual, Imaginal and material. Sadra characterizes the relations of these worlds in terms of shell and kernel, encompassing and encompassed, truth and its reflection and finally a correspondence relation. This type of relation indicates a sort of identity and difference to the effect that the lower worlds are present in the higher worlds in a supreme and more perfect way. According to the correspondence principle any quiddity in material world exists through a particular being and in higher worlds through its imaginal, intellectual and divine mode of being. This principle is explained and demonstrated on the bases and foundations typical of this philosophical school. These are purity and simplicity of being, gradational nature of existence, analysis of the very being of effect as copula a relational one and finally the reduction of causality to manifestation. These principles and foundations led transcendent philosophy to demonstration of individual unity of being. As a result and in the last analysis Mulla Sadra speaks of effects not as modes of being but as manifestations of Being and thus he substitutes the correspondence of worlds of manifestation for that of worlds of existence.
    Keywords: correspondence, worlds, purity, simplicity, gradation, causality, manifestation