فهرست مطالب

پژوهش نامه قرآن و حدیث
پیاپی 15 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس همامی*، احمد شاه علی فردویی صفحه 1

    اندیشه منجی را می توان، تقریبا در تمام ادیان الهی و غیر الهی به دین گونه ترسیم کرد که در آخرالزمان مصلحی ظهور کرده و با بر پایی حکومت صالحان، جهان را از پر از عدل وداد می کند. بر اساس باورهای امامیه ظهور مهدی (علیه السلام) یکی از اصول مسلم اعتقادی است که در قرآن کریم و روایات به آن پرداخته شده است، در مقابل نقش کتاب مکاشفات یوحنا یا رساله ی کشف الاسرار که شرح رویایی است که یوحنای رسول مشاهده کرده است، در پرداختن به موضوع مورد نظرو ظهور عیسی (علیه السلام) از جایگاه ویژه ای برخوردار است، هرچند دیدگاه های دو حوزه یاد شده در مورد منجی در بعضی موارد متفاوت است اما با بررسی ماثورات آنها می توان به علائم و نقاط مشترک در مورد موضوع مورد نظر دست یافت. این تشابهات، زمینه ای مناسب برای مقایسه ی دو دیدگاه می باشد، از جمله می توان به مباحث مشترکی مانند، ظهور مصلح و منجی، حکومت صالحان، خارج کردن شیطان از صحنه، شکست و نابودی نیروهای شرور، زندگی همراه با امنیت و آرامش اشاره کرد. در مقاله حاضر، با بررسی موضوع مهدی (علیه السلام) در قرآن کریم و روایات شیعه امامیه و عیسی (علیه السلام) در مکاشفات یوحنا، سعی بر یافتن تشابهات آنها و تقریب دو دیدگاه می باشد.

    کلیدواژگان: قرآن، روایت، مهدی، ظهور، مکاشفات، عیسی
  • محسن احتشامی نیا *، طاهره قادری ریزی صفحه 2

    مهم ترین اصل در چگونگی توصیف خداوند و تفسیر صفات او، خارج کردن خداوند از دو حد تعطیل و تشبیه است. در قرآن کریم و روایات معصومان (ع) از یک سو بر وجود خدا وشناخت او تاکید شده و از سویی دیگر هر گونه شباهت میان خدا و مخلوقاتش نفی شده است.منظور از نفی تشبیه این است که با شبیه ندانستن خداوند به مخلوقاتش او را از هر جهت بی نظیر، یگانه و واحد بدانیم. بنابر این نفی تشبیه، از توحید سرچشمه می گیرد و هر صفتی که به مخلوق نسبت داده می شود بر خالق روا نیست وهر معنا و مفهومی که از مخلوقات انتزاع شود لایق خداوند نیست و نباید خداوند را به چیزی قیاس کرد. از این رو نکته مهم در شناخت خداوند و اسماء و صفات او، تنزیه خالق از ویژگی های مخلوقات است. در این مقاله دیدگاه مشرکانی که فرشتگان را دختران خدا، جن راهمسراو، خالق هستی را فقیر، نیازمند و دست بسته معرفی می کنند، تبیین کرده وبه نقد آنها می پردازیم و ویژگی مخلصان را که برای شناخت خدا و صفات او باید به آنها مراجعه کرد مورد بررسی قرار می دهیم.

    کلیدواژگان: فرشتگان دختران خدا، جن همسرخدا، فقر ودست بسته بودن خدا، تسبیح الهی، مخلصان
  • سید محمد رضوی* صفحه 3

    دین حقیقتی واحد و غیر متکثر می باشد و بر خلاف آنچه که پلورالیست های متکثرگرا ادعا کرده اند،در تمام دوران پر فراز و نشیب دعوت انبیاء،یکی بیش نبوده است.این دین هرچند نام های متفاوتی به خودگرفته،اما خواستگاه تعالیم همه ی انبیاء قرار داشته است که در شکل عام آن همان اسلام است.البته حقیقت دین ثابت و اما شرایع متغیر و نامانا بوده اند.این دین و این حقیقت واحد در واپسین سال های عمر پیامبر،به نیابت از همه ی انبیاء و البته به زبان رسول خدا و با معرفی امیرمومنان به کمال رسید و نام اسلام را به خود گرفت و ثمره ی آن رضایت و خشنودی خداوند بود.و همین دین است که در آخرالزمان مرزهای زمان و مکان را در خواهد نوردید و به دست توانا و با کفایت مصلح و منجی همه ی دوران به مردم معرفی شده و دین اسلام جهانی خواهد شد.

    کلیدواژگان: دین، شریعت، اسلام، جان هیک، پلورالیسم، منجی
  • عزیزالله سالاری* صفحه 4

    هرمنوتیک یعنی نظریه و عمل تاویل. عوامل تاویل گرایی گسترده و انگاره قرائت پذیری دین در مغرب زمین و به ویژه تاریخ مسیحیت عبارتند از: ابهام و ای هام در آموزه های دینی،تناقض ها و تعارض ها در مورد زندگی و سیره حضرت عیسی (ع)، چالش دین و خرد،ناسازگاری دین و دانش،تنگنای شریعت مسیحیت.
    اما آیین اسلام به سبب ویژگی های وحیانی بودن، یگانگی و یک دستی، سازگاری با عقل و علم، جامعیت، پویایی و برخورداری از اصل اجتهاد، مسلما در معرض تهدید هیچ تنگنا و کاستی ای نبوده تا برای رفع آن، از تراوشات اندیشه بشر معمولی بهره بگیرد و با قوانین زمینی درآمیخته شود. پس هرمنوتیک در دامان دیانت مسیحیت با آن پیشینه و سیر تاریخی سر برآورد تا گیر و گره های آن را بگشاید. افزون بر این، معرفت شناسی نسبیت گرایانه در پیدایش هرمنوتیک فلسفی و در پی آن انگاره قرائت پذیری دین نقش بسیار داشت. رهاورد هرمنوتیک فلسفی عبارتند از: 1- مفسر محوری 2- بی ثباتی فهم و تفسیر متن 3- عدم فهم و ادراک عین متن 4- برداشت ها و دریافت های تفسیری نامحدود 5- نبودن هیچ منطق و معیاری برای صحت فهم و تفسیر 6- نسبیت گراییتفسیر به معنای روشن نمودن مراد و مقصود خداوند از کتاب پیروزمندش است و تاویل، برگرداندن آیه است از معنای ظاهری به معنای محتمل. تفسیر به رای همان تبیین ناصواب از گفتار خداوند- با تکیه بر گمان، استحسان و هوای نفس است که طبعا برون از راه عقل و شرع و نیز بر خلاف مراد و مقصود خداوند و صاحب متن خواهد بود.
    موضع معتقدان به هرمنوتیک فلسفی، افراطی تر و ویرانگرتر از پیروان تفسیر به رای است. زیرا اینان هم متشابهات و هم محکمات را به تاویل می برند و هم فهم و تفسیر عینی و مولف مدار را تخطئه می کنند. هم قرائت ها را بی پایان می دانند و هم مرزی و معیاری برای تشخیص فهم و تفسیر معتبر از نامعتبر نمی شناسند. هم تفسیر را بی ثبات می دانند و هم گرفتار نسبیت گرایی و آشفتگی فهم در متون دینی اند.

    کلیدواژگان: هرمنوتیک، هرمنوتیک فلسفی، نسبیت گرایی، تاویل و قرائت، تفسیر به رای
  • مجید معارف *، مژگان خان بابا صفحه 5

    جانشینی پیامبر(ص)، یکی از دامنه دارترین مسائلی است که از رحلت آن حضرت تاکنون، اندیشمندان دو فرقه شیعه و سنی را به خود مشغول داشته است. اهل تسنن با استناد به رای مشورتی مردم، مساله ی جانشینی پیامبر(ص) را با مبنای انتخاب امت تحلیل می کنند و متکلمان شیعی با استناد به متون دینی معتقدند که پیامبر، این امر مهم را به هیچ وجه فروگذار نکرده و به صراحت، جانشینان خود از میان اهل بیت(ع) را تعیین نموده است.. در این راستا، یکی از مستندات شیعه، احادیث قرطاس در کتاب سلیم بن قیس الهلالی و دیگر منابع می باشد که در احادیث آن ادعا شده پیامبر(ص) در آخرین لحظات حیات، جهت نگارش وصیت خود، صحیفه و دواتی خواسته و علیرغم اختلاف و نزاع جمع حاضر بر سر این موضوع، به ترتیب، دوازده جانشین پس از خود را با نام و نشان به علی(ع) املا نموده است. این نوشتار درصدد بررسی صحت و سقم این حدیث با مقایسه با دیگر منابع روایی است.

    کلیدواژگان: کتاب سلیم بن قیس، حدیث قرطاس، وصیت پیامبر، تعیین دوازده جانشین
  • محمدرضا ستوده نیا *، مهدی حبیب اللهی صفحه 6

    از جمله موضوعات بحث شده در علوم قرآن و تفسیر، موضوع آیات متشابه لفظی یا به ظاهر تکراری قرآن است. این موضوع که چرا در قرآن برخی از آیات بدون هیچ گونه تفاوت و گاه با تغییری اندک دو یا چند بار تکرار شده، توجه ادیبان و مفسران مسلمان را به خود جلب کرده و سبب پدید آمدن آثاری ارزشمند در این موضوع گردیده است. عمده تلاش های انجام گرفته در این موضوع، محوریتی بلاغی و زیباشناختی دارند و براین اساس جنبه های معناشناسانه و بافتی آیات کمتر مورد توجه قرار گرفته اند. ازآنجا که تبیین اختلاف دو جمله مشابه بیشتر به سطح مراد جدی گوینده یا نویسنده مربوط می شود، بررسی آیات مشابه نیز باید از این دریچه انجام گیرد. در علوم زبان شناختی، دانشی که به بررسی منظور نویسنده و گوینده با توجه به شرایط بافتی تولید کلام می پردازد علم کاربردشناسی است. در این مقاله سعی شده است با استفاده از برخی مولفه های بافت درون زبانی مطرح شده در کاربردشناسی یعنی مفهوم ارجاعات و ازپیش انگاری و چند نمونه از آیات مشابه لفظی را بررسی کرده و کاربرد این مولفه ها در تبیین مراد جدی نشان داده شود.

    کلیدواژگان: آیات متشابه لفظی، بافت درون زبانی، ارجاعات، ازپیش انگاری، استلزام معنایی، کاربردشناسی
|
  • Page 1

    The idea of‘savior’ in almost all divine andnon-divine religions can be delineated as ‘a reformer will appear in the last days of the world and will makethe world full of justice by establishing the rule of the righteous’. Based on the Twelvers’beliefs,appearance of Mahdi (a.s.) is one of the fundamental tenets dealt with in the Holy Quran and narrations. On the other hand, the role of the Apocalypse of John, which is the description of a dream byJohn the apostle, is of great significance in addressing this issue and the coming of Jesus (p.b.u.h.).Although the views of the two about the Saviorand some other subjects are different, we can find out the points they have in common by studying their interpretations. The similarities offer a decent basis for comparison of the two views.Among the common points,we can refer tosuch issues as‘the appearance of a reformer and a savior’, ‘the rule of the righteous’, ‘removal of the Devil from the scene’, ‘defeat and annihilation ofevil forces’, and ‘secure and peacefullife’. Looking into the subject of Mahdi (a.s.) in the Holy Quran and the Twelvers’ narrationsand the subject of Jesus (a.s.) in the Apocalypse of John, the present article attempts to explore the similarities between them and establish proximity betweenthese two views.

    Keywords: the Qur, 'an, narrations, Mahdi (a.s.), appearance, apocalypse, Jesus (a.s.)
  • Page 2

    The most important principle ofhow to describeGod and interpret His attributes isto free God from the two suspension (ta’til) and comparison restrictions. The Holy Qura’n and the narrationsfrom the Infallibles (a.s.)stress the existence of God and knowing Him, on the one hand, and rejectany resemblance between God and His creatures, onthe other.Rejection ofresemblance denotesconsidering Him a unique and singlebeing bynot likening Himto His creatures in any way. Thus, rejection of comparison originates fromUnity of God, any trait attributed to Him cannot be attributed to His creatures,any concept or notion associated with creatures cannot be ascribed to God and He must not be likened to anything. Hence, the important point, in taking cognizance of God, His names and attributes, is to purify the Creator from the attributes of His creatures. The present paper explains and criticizes the perspective of the polytheists who believe the angels are daughters of God, the jinn are the spouses of God and the creator of the universe is poor, needy and dependent. The paper, also,reviews the attributes of the devotees to whom we should refer to know God and His attributes.

    Keywords: angels as daughters of God, jinn as the spouse ofGod, poverty, dependence of God, praise of God, devotees
  • Page 3

    Truereligion is unique and non-diverse and contrary to what pluralistshave claimed, there has been only a single religion during the whole period when prophets were calling people unto God. Although this religion has haddifferent names,it has been the origin of all the teachings of all the prophets and, in general terms, it is Islam.Of course,the truth of religion has remainedunchanged,but shari’as have been different and unstable. This religion and this single truth was completed by the Prophet on behalf of all prophets during the last years of hislife when he introduced the Commander of the Faithful and it was named Islam and its outcomewas satisfaction of God. It is the same religion that will not be limited by the boundaries of space and timeduring the last days of the universe and will be introduced to the public by the Reformer and Savior of all periods and Islamwill be universal.

    Keywords: religion, sharia, Islam, John Hick, pluralism, savior
  • Page 4

    Hermeneutics is the theory and practice of ta’wil. The factors which gave rise to widespread ta’wiland the possibility of interpreting religion in different waysin the West,particularly in the history of Christianity, include ambiguity in religious teachings, contradictions and conflicts related to the life and character of Jesus (AS), the challenge of religion and reason, incompatibility of religion and knowledge, and restriction in the Christian religion.However, due to its revealed nature, unity and uniformity, compatibility with wisdom and knowledge, comprehensiveness, dynamism and enjoymentof the principle of ijtihad, Islam is not certainly threatened by any restriction and insufficiency to be repaired by the secretions of ordinary human thought and to bemingled with the worldly rules. Thus,hermeneutics emerged in the contestof Christianity with its previously-mentionedbackground and historical courseto help it overcome the obstacles put in its way. Moreover, relativist epistemology and the possibility of interpreting religion in different waysstrongly contributed to the development of philosophical. The outcomes of philosophical hermeneutics are: 1) interpreter-orientedness, 2)instability of understanding and interpretation of texts, 3)lack of understanding and perception of the very text, 4)limitless interpretive perceptions and discernments, 5) lack of any logic and criterion for the soundness of understanding and interpretation, and 6) relativism.Interpretation denotes clarification of the meaning and intention of God’s book andta’wil refers torenderingthe likely meaningof the Quranic verses from their apparent meaning. Subjective interpretationrefers to erroneous explanation of the word God on the basis of guess work, preference and whim of the soul, which will be naturally inconsistent with reason and Sharia’ and contrary to the aim and intention of God and the owner of the text.The position of those who believe inphilosophical hermeneutics is more radical and destructive than the followers of subjective interpretation since they resort tota’wilboth to clarify allegorical and unambiguous versesand denigrate objective andfaithful-to-authorinterpretation. They both believe inlimitless readings and consider no boundary and criterion for discriminating valid understanding and interpretation from the invalid ones. They both believe that interpretation is unstable and are plagued with relativism and confusion in understanding religious texts.

    Keywords: hermeneutics, philosophical hermeneutics, relativism, tawiland reading, subjective interpretation
  • Page 5

    The succession of the Prophet (p.b.u.h.) is one of the extensive issues that has preoccupied the scholars of both Shia and Sunni sects sincethe demise of the Prophet. Considering the advisory vote of the people, Sunnis justify the question of the succession of the Prophet (p.b.u.h.) on the basis of the public’s selection and referring to religious texts, Shiite theologians arguethat the Prophet has not neglected this important issueand hasopenlydesignated his successors from among the Ahl al-Bayt (a.s.). In this context, one of Shiite evidences is Qertas Hadithsin Sulaym ibn Qays al-Hilali’s bookand other resources in which the hadiths claimthat the Prophet (p.b.u.h.), in the last moments of life, asked for paper and ink to write his will and despite the existent disputes and conflicts over the issue, he dictated his twelve successorswith their names and indications to Ali (a.s.). This article seeks to verify the validity of thishadithcomparingit with other narration resources.

    Keywords: book, Sulaym ibn Qays, Qertas Hadith, the Prophet's will, designation of the twelve successor
  • Page 6

    The topic of the verbally allegorical or seemingly repetitive verses of the Quran is one of issues discussed in the Qur’anic and interpretationsciences. The question why some verses of the Quran are repeated twice or several times without any change or, sometimes, with a little change has attracted Muslim scholars and interpreters and has resulted in the emergence of valuable works on this subject. Most of the efforts made on this issue have rhetoric and aesthetic nature and, hence,the semantic and contextual aspects have received less attention. As theexplanation of the difference between two similar statements mainly depends on the intent of the speaker or writer, evaluation of the similar verses should also be carried outconsidering this point. In the field of linguistic sciences, the science which deals with the intent of the writer or speaker taking into account the contextual conditions of the discourse is pragmatics. In this paper, using some factors of intralingual context discussed in pragmatics, i.e.the meaning of references and presupposition, someexamples of verbally allegorical verses are examined and the roleof these factors in explaining the original intentis revealed.

    Keywords: verbally allegorical verses, intralingual context, references, presupposition, entailment, pragmatics