فهرست مطالب

نشریه منابع انسانی ناجا
پیاپی 40 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یعقوب ممبینی صفحات 1-18

    در فضای پرشتاب و سرشار از تحول و رقابت دنیای امروز، آنچه منجر به کسب مزیت رقابتی سازمان ها می شود داشتن نیروی انسانی باکیفیت، خلاق و پویاست. در عصر حاضر، عامل برتری سازمان ها نسبت به یکدیگر عملکرد نیروی انسانی است. نیروی انسانی کارآمد، شاخص عمده برتری یک سازمان نسبت به سازمان های دیگر است، چرا که نیروی انسانی مهم ترین منبع هر سازمانی است. بر اساس تیوری های رهبری و سازمانی، استدلال می شود که زمینه سازمانی بر اساس ترکیبی از نظم و انضباط، کشش، پشتیبانی و اعتماد مشخص می شود و دوسوتوانی زمین های را تسهیل می کند که باعث بهبود عملکرد منابع انسانی می گردد. دوسوتوانی زمین های به عنوان ظرفیت دست یابی همزمان به هم ترازی و سازگاری در سطح واحد سازمانی تعریف شده است. هدف این پژوهش، ارایه چارچوبی مفهومی از نقش دوسوتوانی زمین های در بهبود عملکرد منابع انسانی پلیس می باشد. در این مقاله از لحاظ روش پژوهش در جمع آوری مطالب، از روش کتابخان های، اسنادی و توصیفی برای تبیین موضوعات بهره برده شده و به بررسی ارتباط بین دوسوتوانی زمین های و بهبود عملکرد منابع انسانی پرداخته شده است. سپس به روش اکتشافی، چارچوبی مفهومی از نقش زمینه سازمانی در ایجاد دوسوتوانی زمین های و بهبود عملکرد منابع انسانی پلیس ارایه شده است. درن هایت بحث و نتیجه گیری از پژوهش بیان شده است.

    کلیدواژگان: زمینه سازمانی، دوسوتوانی زمین های، عملکرد منابع انسانی، پلیس
  • داریوش رحمتی، ابوالفضل کیقبادی * صفحات 19-41

    ااسترس، اثرات ژرف و عمیق برعملکرد شغلی و نیز کارکرد جسمی، روانی و اجتماعی یکایک افسران برجای می گذارد و مانع از ایفای مطلوب نقش های آنان می گردد. هدف این تحقیق بررسی میزان استرس کارکنان فرماندهی انتظامی استان البرز و شناسایی عوامل موثر بر آن است. این تحقیق از نظر روش توصیفی - پیمایشی و هدف آن کاربردی است. جامعه آماری آن، افسران دانش آموخته دانشگاه علوم انتظامی امین شاغل در استان البرز است. بر اساس روش نمونه گیری تصادفی ساده و با استفاده از فرمول کوکران نمونه ای به حجم 127 نفر از میان آنان انتخاب تا رابطه استرس با اعتماد به نفس، رضایت شغلی ، سبک سرپرستی مدیران و تحصیلات آنها مورد بررسی قرار گرفت. برای سنجش متغیر های تحقیق از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شده است. روایی پرسش نامه با استفاده از نظر صاحب نظران و خبرگان حاصل شد و پایایی پرسش نامه با محاسبه آلفای کرونباخ90/0 به دست آمد. یافته های تحقیق نشان داد که میانگین استرس کارکنان از حد هنجار بالاتر است. بین استرس و اعتماد به نفس و تحصیلات کارکنان رابطه معنادار اما معکوس وجود دارد. بین استرس کارکنان و رضایت شغلی آنان رابطه معناداری وجود دارد. همچنین، بین سبک مدیریتی مدیران و استرس کارکنان رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، عملکرد شغلی، دانشگاه علوم انتظامی امین
  • مهدی حسین زاده *، حسین سعیدی، علی محمد پور موذن صفحات 42-61

    هدف پژوهش حاضر مشخص کردن میزان اثر ساختاری حمایت سازمانی بر تعهد سازمانی کارکنان فرماندهی ویژه شرق تهران است. این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی- همبستگی است . جامعه آماری آن را تمامی کارکنان فرماندهی انتظامی ویژه شرق استان تهران تشکیل می دادند. نمونه ای به حجم 320 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای طبقه ای انتخاب شد. ابزار پژوهش پرسش نامه تعهد سازمانی میر و همکاران (1993) شامل سه بعد تعهد عاطفی، تعهد مستمر و تعهد هنجاری که پایایی آنها به ترتیب 85/0، 81/0 و 89/0 محاسبه شد. همچنین پرسش نامه حمایت سازمانی آیزنبرگر و همکاران (1986) با پایایی 91/0 بدست آمد. داده ها با الگو معادلات ساختاری و با نرم افزار LISREL تحلیل شدند. یافته های تحقیق نشان داد که سازه نهفته تعهد سازمانی را می توان با نشانگر های حمایت عاطفی، حمایت مستمر و حمایت هنجاری به طور عملیاتی تعریف کرد. نیرومندترین نشانگر این سازه تعهد عاطفی است. در الگوی ساختاری تدوین شده، یافته ها نشان می دهد حمایت سازمانی بر تعهد سازمانی، اثر ساختاری مثبت دارد (40/0- = GA).

    کلیدواژگان: حمایت سازمانی، تعهد سازمانی، تعهد عاطفی، تعهد مستمر، تعهد هنجاری
  • پرویز آهی *، حسین بجانی صفحات 62-90

    یکی از مهم ترین عامل در زمینه نظم و انضباط ایفای نقشی است که فرماندهان به منظور تقویت مبانی انضباطی کارکنان ایفا می کنند. هدف این مقاله طراحی الگوی انضباطی فرماندهان در ارتقای سطح انضباط سازمان ناجا و احصای شاخص های مربوط می باشد. سوال اصلی محقق بررسی تاثیر نقش های مختلف فرماندهان (نظارتی، طراحی، اجرایی، ارتباطی، اطلاعاتی، مشاور ه ای) در تقویت مبانی نظم و انضباط در سازمان ناجا است. روش مطالعه توصیفی - پیمایشی و هدف آن کاربردی است. جامعه آماری این تحقیق را کلیه فرماندهان یا معاونان، جانشین ، معاون اجرایی و معاون هماهنگ کننده آنها در کلیه معاونت ها و پلیس های تخصصی ، فرماندهی انتظامی استان ها و مراکز آموزشی ناجا تشکیل می دهد. در این تحقیق از روش نمونه گیری سرشماری کامل استفاده شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه محقق ساخته می باشد. برای سنجش روایی پرسش نامه از دیدگاه مدیران ارشد ناجا، صاحب نظران و خبرگان و برای تعیین اعتبار آن از آزمون آلفای کرونباخ استفاده گردید که عدد 77/0 به دست آمد. نتایج یافته ها نشان می دهد که میانگین نقش ارتباطی 27/4 ، میانگین نقش طراحی 23/4، میانگین نقش نظارتی 20/4، میانگین نقش مشاور ه ای 19/4، میانگین نقش اجرایی 13/4 و میانگین نقش اطلاعاتی 92/3 می باشد. علاوه بر این نتایج نشان می دهد که نقش ارتباطی بالاترین رتبه و نقش اطلاعاتی پایین ترین رتبه را از دیدگاه پاسخگویان دارند. با وجود این، مقایسه میانگین ها نشان می دهد که در همه نقش ها افسران ارشد از امراء میزان انضباط خواهی بالاتری دارند.

    کلیدواژگان: الگوی انضباطی، نقش های فرماندهان، انضباط سازمانی، سازمان ناجا
  • زکریا زارع *، فاطمه ملک پور، مجتبی قایمی صفحات 91-110

    پژوهش حاضر به بررسی رابطه سلامت سازمانی و فرسودگی شغلی کارکنان ناجا در یک استان پرداخته است. پژوهش به روش توصیفی از نوع همبستگی و هدف آن کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارکنان فرماندهی انتظامی یک از استان های کشور تشکیل داده است. نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران236 نفر و بر اساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به دست آمد. در این پژوهش برای سنجش متغیر فرسودگی شغلی (فرسودگی هیجانی یا احساسی)، مسخ شخصیت (شخصیت زدایی)، نقصان تحقق شخصی (کاهش احساس کفایت شخصی) از پرسش نامه استاندارد شده مازلاچ استفاده شده است که روایی آن در مطالعات متعدد داخلی و خارجی تایید شده است و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ 89/0 به دست آمد. برای سنجش متغیر سلامت سازمانی (نیازهای وظیفه ای سازمان، نیاز بقای سازمان و نیاز رشد و توسعه سازمان از دیدگاه کارکنان) از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد که روایی آن با استفاده از نظرات اساتید و خبرگان ناجا مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن توسط آزمون آلفای کرونباخ 91/0 محاسبه شد. نتایج آزمون فرضیات بیانگر این است که بین ابعاد متغیر سلامت سازمانی و میزان فرسودگی شغلی آنان رابطه معنادار و معکوسی وجود دارد

    کلیدواژگان: سلامت سازمانی، فرسودگی شغلی، کارکنان ناجا
  • نبی الله کهن *، علی صفری، بهنام گلشاهی صفحات 111-135

    این پژوهش با هدف بررسی متن نهج البلاغه و استخراج ویژگی های رفتاری و صفات شخصیتی که امام علی (ع) برای یک فرمانده نظامی مشخص کرده اند، با دو فرضیه رفتار فرماندهان یکی از یگان های نیروی زمینی ارتش را مورد بررسی قرار داده است. روش پژوهش توصیفی- پیمایشی و هدف آن کاربردی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان یکی از یگان های نیروی زمینی ارتش است. روش نمونه گیری به شکل طبقه ای تصادفی در 3 طبقه افسران، درجه داران و کارمندان انجام گرفت و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران به تعداد 207 نفر محاسبه شد. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته می باشد و به منظور بررسی روایی پرسش نامه از دو روش محتوایی و روایی سازه استفاده گردید. پایایی پرسش نامه به روش آلفای کرونباخ 926/0 به دست آمد. مقایسه نتایج پژوهش با بیانات امام علی(ع) نشان می دهد که رفتار فرماندهان به جز در چند مورد، مناسب است و فرضیه ها تایید می گردند. نتایج نشان می دهد رفتار فرمانده با زیردستان در خصوص نیکوکاری به زیردست، رسیدگی به امور زیردستان در مشکلات شخصی، عذر پذیر بودن، عدم رعایت فاصله قدرت، آموزش زیردستان با عمل و... وضعیت مناسبی برخوردار است اما رعایت عدالت، مشورت و عدم خود رایی، برخورد قدرتمندانه با قدرتمندان از وضعیت خوبی برخوردار نیستند و پایین تر از حد متوسط هستند. همچنین صفات شخصی فرماندهان در خصوص تقوا و پاک دامنی، ثابت قدم و استوار بودن، صبر و شکیبایی، انتقادپذیری و راست گویی و صداقت از وضعیت مناسبی برخوردار است؛ اما فروتنی و تواضع و دوستدار ستایش نبودن پایین تر از حد متوسط می باشند.

    کلیدواژگان: رفتار، صفات شخصیتی، نهج البلاغه، فرمانده نظامی
|
  • Yaghoubmombeini - Pages 1-18

    In fast- paced development and competitive contemporary world of today, efficient, competent, the most experienced and skilled manpower is considered as competitive advantage of organizations. In the current era, efficient and competent manpower is the main factor of supremacy of organizations than others. With due observance to the aforementioned issue, efficient and competent manpower is considered as main factory of superiority of organization than others, for, manpower is regarded as the most important source of any organization and economic enterprise. Based on organizational and leadership theories, it is argued that organizational background is specified based on a combination of discipline, order, traction, support and confidence. In addition, efficient manpower facilitates underlying ambidexterity,details of which will cause improvement of performance of human resources.As a matter of fact, underlying ambidexterity has been defined as a capacity to attain congruousness and consistency in organizational single level simultaneously. Presenting a conceptual framework of role of underlying ambidexterity in improvement of performance of human resources of police is the main objective of the present study. In the present study, library, documentary and descriptive methods have been in order to collect information and date methodologically. Moreover, relationship between underlying ambidexterity and improvement of performance of human resources has been discussed in the present study. Then, a conceptual framework has been presented on the role of organizational context in creating underlying ambidexterity and improvement of performance of human resources of police using Heuristic method. Eventually, results and discussion have been explained.

    Keywords: Organizational Factors, Individual Factors, work-leave, Job satisfaction, organizational commitment, Justice
  • Dariush Rahmati, Abolfazl Keyghobadi * Pages 19-41

    Identifying stress of staff and personnel of commandership in Alborz Province and also specifying factors affecting it is the main objective of the present study. Given the above issue, stress will leave deep effects on occupational performance and also physical, mental, psychic and social activities of each of police officers. However, stress will cause obstacle in favorable fulfillment of their roles in any activity. Generally speaking, stress will cause serious adverse effect on performance of any activity. This study is of survey- descriptive type while its objective of applied type. Officers of graduates of AMIN Disciplinary Sciences University constitute subject of the study who are employed in Alborz Province. Based on randomized sampling method, a number of 127 officers were selected as sample size using Cochrane’s Formula, so that relationship of their stress was studied in accordance with self- confidence, job satisfaction, style of supervision of managers and their educations.
    Researcher- made questionnaire was used for measurement of variables of study. Validity of questionnaire was obtained using constructive views of experts and connoisseurs and reliability of the questionnaire was obtained 0.90 using calculation of Cronbach’s Alpha Coefficient. The results of the present study indicate that average stress among staff and personnel exceeds the normative level. There is a significant relationship between stress among staff and personnel and their job satisfaction. Also, there is significant relationship between management type of managers and stress among staff and personnel. Of the mentioned results, it can be concluded that spread of stress among staff and personnel was found “high” and various factors affect them.

    Keywords: Job Stress, Job Performance, AMIN Disciplinary Sciences University
  • Mehdi Hosseinzadeh *, Hossein saeedi, Ali Mohammad Pourmoazzen Pages 42-61

    dentifyingandspecifying structural effect of organizational support on organizational commitment of staff and personnel of disciplinary commandership, special of eastern Tehran Province is the main objective of the present study. The present study is of descriptive – correlative type, so that all staff and personnel of disciplinary commandership in eastern Tehran Province are the subject of the study. For this purpose, a number of 320 persons were selected using classified cluster sampling method.
    Organizational commitment questionnaires, compiled by Mir, et al. (1993) constituted research tool, which include three dimensions of 1- Affective Commitment, 2- Consecutive Commitment and 3- Normative Commitment, so that their final number was calculated 0.85, 0.81 and 0.89 respectively.Final number of organizational support questionnaire, compiled by Heisenberg, et al. (1986), stood at 0.91. In the same direction, data were analyzed using structural equations model and developed with LISREL software package.
    The result of the present study showed that structure hidden at organizational commitment can be defined using indicators of Affective Support, Consecutive Support and Normative Support in operational basis.The most powerful indicator of this structure is “Affective Commitment”. In the compiled structural model, the findings indicate that organizational support has positive structural effect on organizational commitment(GA= -0.40).

    Keywords: organizational support, organizational commitment, Affective Commitment, Consecutive Commitment, Normative Commitment
  • Parviz ahi *, Hossein bejani Pages 62-90

    the role commanders plays in line with improving and strengthening disciplinary principle of staff and personnel is one of the most important factors in the field of discipline and order. Designing disciplinary pattern of commanders in line with enhancing and promoting level of discipline of NAJA Organization and measurement of relevant indexes is the main objective of the present study. Studying effect of various roles of commanders (supervisory, designing, executive, relational, informational and consultation) in strengthening principles of order and discipline in NAJA Organization is the main question of researcher. This study is of survey – descriptive type and its objective is of applied type. All commanders or deputies, their substitutes, and their executive deputies or coordinating deputy in all deputyships and specialized polices, disciplinary commandership of provinces and training centers of NAJA constitute the subject of the present study. Sampling method of complete census was used in the present study. Researcher- made questionnaire is data collection tool in this study. Viewpoints of senior managers of NAJA, experts and connoisseurs was used in order to measure validity of questionnaire. Cronbach’s Alpha Coefficient was obtained 0.77 in order to determine its validity. The results of the study showed that average communication role stands at 4.27, average role of designing at 4.23, average role of supervision at 4.20, average role of consultation at 4.19, average role of executive at 4.13 and average role of information at 3.92. In addition, these results indicate that communication role stands at the highest rank while informational level stands at the lowest rank in view of respondetns. However, comparison of means indicates that senior officers have high discipline as compared with emirs in all roles.

    Keywords: Disciplinary Pattern, Roles of Commanders, Organizational Discipline, NAJA Organizati
  • Zakaria zare *, Fatemeh malekpour, Mojtaba ghaemi Pages 91-110

    the present study deals with relationship between organizational health and occupational burnout among staff and personnel of Army Forces of the Islamic Republic of Iran in District 1 of the province. The present study is of descriptive – correlative type and its objective is of applied type. All staff and personnel of Army Forces of the Islamic Republic of Iran in disciplinary commandership at District 1 of provinces of the country constitute the subject of the study. Sample size of the present study stood at 236 persons, using Cochrane Formula which was obtained based on classified randomized sampling method. Maslach standardized questionnaire is used in this study for measuring variable of occupational burnout (emotional exhaustion or emotional exhaustion), depersonalization, and lack of personal fulfillment (reduced sense of personal accomplishment). Validity of this study has been approved in several domestic and foreign studies while its reliability was obtained 0.89 using Cronbach’s Alpha Coefficient. Researcher- made questionnaire was used for measurement of variable of organizational health (functional needs of the organization, survival need of the organization and need for growth and development of organization from staff and personnel perspective). The validity of the researcher- made questionnaire was approved using constructive viewpoint of university lecturers, experts and connoisseurs.It should be noted that reliability of researcher- made questioner was calculated 0.91 using Cronbach’s Alpha Coefficient.
    Results of test of hypotheses indicate that there is inverse and significant relationship between dimensions of variable of organizational health and degree of their occupation burnout.

    Keywords: Organizational Health. Occupational Burnout, Staff, Personnel of Army Force of Islamic Republic of Iran (NAJA)
  • Nabiollah Kohan*, Ali Safari, Behnam golshahi Pages 111-135

    the present study is developed with the aim of studying Nahj al-Balaghah (collection of sublime statements of Imam Ali (AS) and extraction of behavioral specifications and personality traits that Imam Ali (AS) has specified them for a military commander. Behavior of military commanders in one of units of Army Force of the Islamic Republic of Iran has been studied using two hypotheses.The present study is of descriptive – survey type while its objective is of applied one. All staff and personnel at one of units of Army Force of Islamic Republic of Iran constitute subject of the present study. Sampling method was conducted using randomized classified form in three groups including officers, noncommissioned officers and staff. Sample size of the present study, as many as 207 staff, was calculated using Cochrane’s Formula. Data collection tool is researcher- made questionnaire. To study validity of questionnaire, two methods of content and validity of structure was used. Reliability of questionnaire was obtained 0.926 using Cronbach’s Alpha Coefficient. Comparison of results of research with statements of Imam Ali (AS) indicates that behavior of commanders except some case is found “suitable” and “appropriate” and hypotheses are confirmed. The results of the study showed that behavior of commander with subordinates is satisfactory with regard to compassionate with subordinates, looking into activities of subordinates in personal problems, excuse viability, lack of observation of distance of power, training subordinates with practice, etc. Generally speaking, behavior of commanders was found “wise” and “logical” with regard to subordinates except in some cases but observation of justice, consultation and no- dictatorship, powerful and aggressive contact with powers is not satisfactory and is below than the average level.Also.Personality traits of commanders with regard to virtue, piety, firmness and stability, patience and tolerance, criticism and righteousness is in satisfactory level. Given the above issue, humbleness and humility of commanders is below average level and is not “satisfactory”.

    Keywords: Nahj al-Balaghah, Leadership, Military Commander, Military Organization