فهرست مطالب

تحقیقات سیاسی و بین المللی - پیاپی 23 (تابستان 1394)

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 23 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا قائدی، علیرضا گلشنی صفحات 1-24
    این پژوهش تلاش نموده تا به ترسیم چالش های درونی و بیرونی وحدت جهان اسلام بپردازد. از این رهگذر، روندهای موجود در جهان اسلام تبیین شده تا مشخص کنند که آیا وضعیت موجود،حاکی از همگرائی دنیای اسلام است یا واگرائی؟هدفی که این پژوهش دنبال می کند این است که بر اساس واقعیت های موجود در نظام بین الملل و روندهای دنیای اسلام،آیا در آینده امکان تحقق وحدت جهان اسلام وجود دارد؟ این پژوهش با استفاده از روش آینده پژوهی، به نتایجی نیز دست یافته است.واکاوی وضعیت موجود در جهان اسلام حکایتگر آن است که به دلیل تضاد منافع دولتهای اسلامی،حداقل در کوتاه مدت،شاهد وحدت مسلمانان نخواهیم بود و برای برون رفت از این وضعیت می بایست طرح وحدت دنیای اسلام، ابتدا مورد اجماع نخبگان فکری و حکومتی جهان اسلام قرار گیرد و سپس اقدامات عملی و برنامه های مشترک را جایگزین ترویج خصومت و مهار افراطی گری نمایند.
    کلیدواژگان: همگرایی، وحدت اسلامی، جهان اسلام، آینده پژوهی، امت اسلامی
  • شهره جلال پور، کیانوش پای فرد، محمد فلاح صفحات 25-56
    جهانی شدن را به مثابه فرآیندی پیچیده تعریف می کنند که موجب درهم تنیدگی بیشتر جوامع و کشورها می گردد. امروزه در اثر جهانی شدن، روابط بین المللی گسترش یافته و تاسیس سازمان های بین المللی باعث کاهش استقلال داخلی و حاکمیت درونی دولت های ملی شده است؛ در این میان سوال اصلی آن است که جهانی شدن چه جنبه هایی از دولت ملت ها را با چالش روبرو کرده است؟ و به چه طریقی قدرت و نفوذ آن ها را تضعیف کرده است؟ نتایج حاصل از این تحقیق که به روش توصیفی تحلیلی تدوین شده است، حاکی از آن است که به مدد رسانه های نوین مفاهیم جدیدی ازجمله فرهنگ جهانی و حقوق بشر جهانی در مقابل فرهنگ ملی و حقوق ملی (داخلی) مورد پذیرش جهانی قرار گرفته اند؛ درواقع ظهور فرایند جهانی شدن با تکیه بر انقلاب اطلاعاتی و محل زدایی حاصل از جهانی شدن، ظهور پدیده حقوق بشر جهانی، مرزهای دولت ملی را کمرنگتر کرده و سلطه مطلق سنتی را دچار محدودیت کرده است همچنین مقتضیات جهانی شدن ابعاد مختلفی از استقلال و حاکمیت دولت ها را به نفع فرهنگ جهانی به چالش کشیده است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، دولت ملی، فرهنگ جهانی، شهروندی جهانی، حقوق بشر
  • سیداحمد فاطمی نژاد، سمانه شفیع زاده برمی، فاطمه دانشور محمدزادگان صفحات 57-86
    بریکس به عنوان مجموعه ای از قدرت های نوظهور تجلی سیاست تجدیدنظرطلبانه نسبت به یکجانبه گرایی امریکا در روابط بین الملل می-باشد. آنها با تقویت قابلیت های اقتصادی، سیاسی و جمعیتی خود می توانند قطب های اصلی ساختار چندقطبی جهان در آینده باشند. در این میان، تلاش این گروه برای ایجاد سیستم چندجانبه، رویه ای معمول در نظام بین الملل اما بر پایه ی مقدورات فعلی است. سوال اصلی پژوهش حاضر این است که سیاست خارجی بریکس نسبت به رویه یک جانبه گرایی آمریکا در نظام بین الملل چگونه است؟ و در پاسخ این فرضیه مطرح می شود که بریکس نوعی سیاست تجدیدنظرطلبانه مبتنی بر موازنه گری نرم را در مقابل رویه یکجانبه گرایی آمریکا در پیش گرفته است. در آزمون این فرضیه، از رهیافت موازنه نرم استفاده می شود که از رهگذر دو متغیر «اختلاف قدرت» و «وابستگی اقتصادی» به این پژوهش کمک می کند. در این نوشتار ضمن توضیح چرایی و چگونگی موازنه نرم بریکس با یکجانبه گرایی امریکا، به چالش های پیش-روی این گروه می پردازیم. یافته های پژوهش حاکی از تلاش غیرمستقیم بریکس برای تقویت رویه چندجانبه گرایی در نظام بین الملل می-باشد.
    کلیدواژگان: بریکس، آمریکا، موازنه نرم، یکجانبه گرایی، چندجانبه گرایی
  • سید عباس هاشمی، حمید جان نثار، فاطمه کربلایی احمد صفحات 87-105
    نظریه ی محرومیت نسبی که از سوی تدگر (Ted Gurr) مطرح گردید گویای شرایطی است که در آن برخی از شهروندان (گروه ها) از امکانات، امتیازات و بهره مندی بیشتری نسبت به برخی دیگر برخوردارند که نتیجه آن محرومیت گروه دوم است.. بطور کلی در این نظریه تدگر مدعی است که عمدتا سرخوردگی افراد در دستیابی به اهداف شان نهایتا باعث ایجاد رفتارهای نامتعارف از سوی آنان می شود. به همین ترتیب این نارضایتی مستمر انگیزه هایی را برای خشونت جمعی فراهم می کند که پیدایش تروریسم نمود بارز آن است. در این میان منطقه خاورمیانه که یکی از مناطق استراتژیک و در عین حال بحران ساز در جهان است در دوره کنونی مهد رشد و پیدایش تروریسم بوده است. پژوهش حاضر با مبنا قرار دادن تئوری محرومیت نسبی تدگر تلاش دارد میزان کارامدی این نظریه را در تحلیل پدیده تروریسم در منطقه خاورمیانه مورد بررسی قرار دهد. طبق یافته های این پژوهش، پیدایش و رشد تروریسم در این منطقه تنها ناشی از محرومیت نسبی نبوده و در واقع این عامل یکی از زمینه ها، در کنار دیگر عوامل درون/برون منطقه ای، موثر بر رشد تروریسم بوده است.
    کلیدواژگان: محرومیت نسبی اجتماعی، تدگر، تروریسم، خاورمیانه، عوامل فرامنطقه ای
  • رحیم افشاریان، سید اسدالله اطهری صفحات 107-140
    جهت گیری سیاسی کشورها در قبال یکدیگر، کیفیت روابط آن ها را مشخص می کند. سیاست خارجی اصولا پدیده ای برآمده از درون نظریه های هویتی است که بازیگران در مقام عمل نمی توانند به همکاری کارآمد و پایدار در آن نایل آیند، مگر آنکه به نظریه و ایدئولوژی واحد دست یافته باشند. امام خمینی(ره)، «اسلام» را موجودیتی متفاوت فرض می کند تا بتواند «دیگری» در هویت سیاسی خود را قوام بخشد.
    زبان و ایدئولوژی بر توجیه، تولید و بازتولید هژمونی و روابط نابرابر قدرت تاکید می کند و هدف انتقاد را توجه به عمیق ترین وجه اعمال قدرت در اجتماع از رهگذر افشای تزویر زبان می داند. تحلیل گفتمان انتقادی، به لحاظ فلسفی مبتنی بر ساخت گرایی اجتماعی است که با تاکید بر عامل انسانی، واقعیت را به سازه های انسانی تقلیل می دهد. هدف از تحلیل انتقادی، کشف این ارتباط و نشان دادن باورها و ارزش های ایدئولوژیکی است که به صورت عقل سلیم جلوه یافته اند.
    بر هیچ کس پوشیده نیست که آمریکا در گفتمان امام(ره) نقش «خصم» و «غیر» را بازی می کند و این نقش تا زمان تغییر الگوی-رفتاری آمریکا پابرجاست. در پاسخ پرسش «شرایط عادی شدن روابط دو کشور در گفتمان امام(ره) کدامند؟»، مولفه هایی همچون «احترام متقابل» و «تغییر سیاست های تقابلی خصمانه» احصاءمی شود. بنابراین سعی خواهد شد با روش توصیفی مبتنی بر ابزار کتابخانه ای، ضمن مرور اندیشه اسلامی امام(ره)، گفتمان انتقادی ایشان در سیاست خارجی تحلیل و با آزمون فرضیه پیشین، اصول کلی موردنظر اثبات شود.
    کلیدواژگان: اسلام، امام خمینی(ره)، سیاست خارجی، آمریکا، تحلیل گفتمان انتقادی
  • عباسقلی عسگریان صفحات 141-166
    دیپلماسی عمومی ابزار «قدرت نرم» است. این واقعیت مدت ها پیش مطرح بوده و در سال های اخیر در عملکرد کشورها نمود عینی داشته است. آمریکا و روسیه دو کشور قدرتمند، سابقه رقابت با یکدیگر دارند. روسیه در سال های اخیر به دلیل ضعف قوای نظامی و اقتصادی نسبت به رقیب، رقابت خود را در دیپلماسی عمومی قرار داده که علی رغم فراهم بودن زمینه هایی از قبیل زبان مشترک و شناخت فرهنگ یکدیگر در رقابت با آمریکا دچار چالش هایی است. در این مقاله تلاش خواهدشد تا به سوال که «دیپلماسی عمومی چه جایگاهی در سیاست خارجی متقابل دو کشور داشته، چگونه و در چه حوزه هایی مورداستفاده قرار گرفته است؟»پاسخ داده شود. پاسخ احتمالی به این پرسش این است که «هر دو کشور به کارکردهای دیپلماسی عمومی در دنیای امروز واقفند. اما به رغم تلاش های صورت گرفته طی سال های اخیر، روسیه توفیق زیادی در حوزه دیپلماسی عمومی نداشته است. یکی از موانع مهم در پیشبرد «دیپلماسی عمومی» در روسیه، ذهنیت همچنان «سخت انگار» دولت مردان کرملین است. از دیگر سو آمریکا به عنوان یکی از مهم ترین بازیگران سیاسی عرصه نظام بین الملل همواره از ابزارهای گوناگون برای انتقال پیام خود به مردم و سایر دولت ها استفاده و توفیقات بیشتری کسب کرده است». این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، اینترنتی و الکترونیکی انجام شده است.
    کلیدواژگان: امنیت ملی، ایالات متحده آمریکا، دیپلماسی عمومی، فدراسیون روسیه، قدرت نرم
  • احسان خضری، سیدحمزه صفوی، امین پرهیزکار صفحات 167-194
    جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی دو قدرت موثر در جهان اسلام هستند. این دو کشور نقش مهمی در تحولات منطقه خاورمیانه ایفا می کنند. در این مقاله تلاش می شود با بررسی تحولات اخیر سه کشور عراق، بحرین و یمن بعنوان سه حوزه نفوذ ایران و عربستان، وجه ریشه ای رقابت این دو دولت مورد تامل و تفحص قرار گیرد و در پرتو چنین وضعیتی، راهکارهای لازم استخراج گردد.
    هدف این پژوهش آن است که نشان دهد ماهیت منازعه منطقه ای ایران و عربستان ریشه در ملاحظات ایدئولوژیک ناشی از حاکمیت نظام عقاید و عناصر فکری – ارزشی ناهمسو دارد که رهیافت های کشمکش زا و شکاف آفرینی را در مناسبات منطقه ای ایران و عربستان رقم زده است.
    به نظر می رسد هرگونه تلاش برای تقویت پایه های ایده تعامل و همکاری و کاهش تنش های موجود بین این دو کشور در صورتی موثر واقع خواهد شد که ساختارهای معنایی دو دولت و الزامات این ساختار مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ایران، بحرین، عراق، عربستان، یمن
  • اسماعیل شفیعی، عبدالرحمن افشاری، ندا شاه نوری صفحات 195-220
    پرونده هسته ای ایران نه تنها برای قدرت های بزرگ جهانی از جهات مختلف موضوعی قابل توجه بوده است که تعدادی از قدرت های متوسط نظام بین الملل نیز کوشیده اند با وارد شدن در آن و تلاش برای باز کردن گره هایش، میزان اثر گذاری خود را در عرصه جهانی افزایش دهند. یکی از این کشورها برزیل است که در بازه کوتاهی وارد موضوع هسته ای ایران شد و اقداماتی را در این زمینه انجام داد. این نوشتار به همین دوران تاریخ رابطه ایران و برزیل باز می گردد و تلاش می کند تا علل وارد شدن کشوری با قدرت متوسط و از یک حوزه جغرافیایی متفاوت به پرونده هسته ای ایران را شناسایی کند و بر مبنای رفتار برزیل، منافع ملی این کشور و ارزشها و خواستهای آن در نظام بین الملل به این پرسش پاسخ دهد که علل تداوم یا تغییر رفتار برزیل در قبال جمهوری اسلامی ایران چه بوده است؟ این پژوهش تلاش دارد تا به الگویی برای رفتار قدرتهای متوسط در قبال موضوعات مهم نظام بین الملل دست پیدا کند.
    کلیدواژگان: پرونده هسته ای، جمهوری اسلامی ایران، چندجانبه گرایی، سیاست خارجی برزیل، تحریم
|
  • Mohammad Reza Ghaedi, Alireza Golshani Pages 1-24
    The present article tries to describe the internal and external challenges to the unity of Islamic world. In this direction the existing processes in the Islamic world have been explained to find out whether the present situation is an integration or disintegration. The present research by taking into consideration the realities of international system and the existing process in the Islamic world, wants to know whether the unity of Islamic world is possible in future? The finding of the study indicates that by examining the existing situation in the Islamic world one comes to the conclusion that due to contradiction of the Islamic states, in short term we cannot witness the unity of Muslims. For solving this problem, first a plan of Islamic world unity should be prepared and this plan should initially bring about a consensus among the governmental and intellectual elite. Then practical measures and common programs should substitute hostility and contain extremism.
    Keywords: integration, Islamic unity, Islamic world, futures studies, Muslim Ummah
  • Shohreh Jalalpur, Keanosh Payfard, Mohammad Fallah Pages 25-56
    Globalization can be defined as a complex process in which Communities and countries are causing more tangle. Nowadays, as the effect of globalization, international relation has been developed and establishment of international organizations, have reduced autonomy and self-governance; the main question is that globalization faced which aspects of nation-states with challenge? And in what ways has weakened their power and influence? The Result of this Descriptive Analytic survey indicates that with the aid of new media, new concepts such as global culture and human rights have been accepted against national (domestic) culture and rights. In fact the advent of globalization with support of information revolution and delocalization which is caused by globalization, advent of human right phenomena has weakened national governments boundaries and limited sovereignty absolute tradition. Also the globalization requirements, caused challenge in different aspects of state Independence and sovereignty in favor of global culture. Nongovernment organizations and extra government institutes, prosperous more power than they had before against governments. Hence, we are witness of setting of national state in comparison to era before globalization.
    Keywords: Globalization, National governments, global culture, global citizenship, human rights
  • Seyed Ahmad Fatemi Nejad, Samaneh Shafi Zadeh, Fatemeh Daneshvar Pages 57-86
    BRICS is a group of emerging powers including Brazil, Russia, India, China, and South Africa. It seems that they are challenging international unilateral system or it is expected to do so. Increasing their economic, political, and demographic capabilities, they could become main pillars in a multi-polar structure. According to the history of international relations, it is a usual practice to constitute a balance. So, they are trying to establish a multilateral system based on their present abilities. The article aims to answer the question how do BRICS behave toward United States’ unilateralism in their foreign policies. Replying the question, the hypothesis is offered that BRICS has kept a revisionist policy based on soft balancing on its eyes. Theory of soft balance should be a proper approach to examine the hypothesis through two variables, i.e. “disparity of power”, and “economic dependency”. Findings show that BRICS is indirectly trying to empower multilateralism in the international system.
    Keywords: BRICS, United States, soft balance, unilateralism, multilateralism
  • Seyed Abbas Hashemi, Hamid Jan Nesar, Fatemeh Karbalae Ahmad Pages 87-105
    Relative deprivation theory by (Ted Gurr) was raised to support the conditions in which some citizens (Group s) of facilities, privileges and take advantage of our more than others have, that the exclusion is the result of Group II. The emergence of feelings of deprivation and a modern phenomenon, generally caused by fundamental changes and developments of human communities is more traditional with the structure and texture of communities out there that are, of course, by comparing your position in society of individuals social aggravation can be fitted. their unorthodox behavior on the fitted fitted. So this continual dissatisfaction motivated mass violence, to which the rise of terrorism can be fitted it is obvious. Study of relative deprivation theory placement based on Ted gurr is the amount of effort in the analysis of the theory of the phenomenon of terrorism in the Middle East region is examined. According to the findings of this research, the emergence and the growth of terrorism in this region is not only caused by relative deprivation and, in fact, this factor is one of the areas of forklift, along with other factors, inside/outside the area, affecting the growth of terrorism has been.
    Keywords: Relative social deprivation, Ted Gurr, Terrorism, the Middle East, trans factors
  • Rahim Afsharian, Seyed Asadolah Athari Pages 107-140
    Contrastive political orientation of states,determines the quality of their relationships.Basically, Foreign policy is an arising phenomenon from the identity,which its actors cannot act efficiently, unless they achieve a same theory and ideology. Imam Khomeini’s perspective of“Islam” assumes it a different entity, that provides “others”stability of political identity.Language and ideology consist on justification,production and reproduction of hegemony and unbalanced powers; they know attention on the most profound aspect of power in society as a goal of criticism through exposing the hypocrisy of language.Philosophically, CDA is based on social constructivism which,emphasis on the human factor,reduces reality to human structures. The aim of critical analysis is to show ideological beliefs and values that seem reflect common sense.Everybody knows that the U.S. has the role of “hostile” and “other” in Imam Khomeini’s discourse and this role remains until American’s meme change.In response to this question“what are normal conditions for the relations between the two countries in terms of Imam Khomeini’s discourse?” factors such as“mutual respect” and “changing confrontational hostile policy”are recognized. So, using descriptive methods based librarian tools along with review of Islamic ideas of Imam Khomeini,critical discourse analysis in the foreign policy and test the former hypothesis,the general principles are proved.
    Keywords: Islam, Imam Khomeini, Foreign Policy, United State, Critical Discourse Analysis
  • Abbasgholi Asgarian Pages 141-166
    Public diplomacy is one of the main tools for imposing “soft power”. This historical fact has recently been seen objectively in performances of a many countries. States try to secure their interests by their soft power and they make huge investments in public diplomacy in order to increase their soft power. The US and Russian Federation as two powerful states with their historical record of cold war while avoiding hard power conflict, nowadays they try to secure their interests by promoting and reinforcement of their soft power elements. In recent years Russian Federation which suffers its military and economic weakness comparing to its competitor tries to compete with the US in the framework of public diplomacy. In spite of availability of common language, their cultural familiarity and other aspects Russia faces short coming in the public diplomacy competition with the US. This article tries to describe changes and developments in public diplomacy sphere between two countries. It tries to answer to this question which factors, why and how they have produce cold war between the two poles through public diplomacy? This research methodologically is analytic -descriptive and its documentation is based on source books, internet resources.
    Keywords: national security, U.S, public diplomacy, Russian Federation, soft Power
  • Ehsan Khazri, Seyed Hamzeh Safavi, Amin Parhizkar Pages 167-194
    Iran and Saudi Arabia have been known as two powerful poles in Islam world. They play an important role in the geopolitical events in the Middle East. In this study, an attempt was made to study the recent events in three countries, Iraq, Bahrain, and Yemen that have fallen under the politically significant influence of Iran and Saudi Arabia in order to find out the root of their competitions and accordingly in light of that, the innovative suggestions could be proposed. The primary aim of the present study is to show that the nature of the conflict between these two countries has a root in the ideological considerations which arise from the countercurrent domination of the intellectual ideas and values. This also has caused conflict over approaches and gap in the territorial relations between Iran and Saudi Arabia. It seems that the only remaining way to heighten the basis of their relationship and cooperation and to attenuate the tension is to take into account their semantic structures as well as their structural requirements.
    Keywords: Bahrain, Iran, Iraq, Saudi Arabia, Yemen
  • Esmaeil Shafiee, Abdol Rahman Afshari, Neda Shahnori Pages 195-220
    Change and contiuity in foreign policy of Brazil towards Islamic Republic of Iran the nuclear issuer of Iran not only attracted the attention of big powers but it also attracted the attention of middle powers in international system and each of these powers tried to enter the issue to slove their own problems and get infleunce in internatinal realtions. one of these countries is Brazil which in a short period of time enterned the nuclear issue of Iran and took certain measuers in this direction. the present articel examines the foreign policy behavior of Braizil within the framework of its national interest.Is also wants to know why Brazil which is from a different geographical region wants to enter the nuclear issue of Iran. the articel wants to examine the causes of Brazil behavior towards Islamic Republci of Iran.it also wants to know the pattern of behavior of middle powers about the important international issues.
    Keywords: nuclear issue, Islamic Republic of Iran, multilateralism, Brazil foreign policy, embargo