فهرست مطالب

نشریه مهار زیستی در گیاه پزشکی
سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • الهام محصصیان، حسین رنجبر اقدم، هاجر پاکیاری صفحات 1-11
    از جمله معیارهای مهم در ارزیابی یک دشمن طبیعی برای برنامه های مهار زیستی، داشتن واکنش تابعی مناسب به تغییرات تراکم طعمه یا میزبان می باشد. در این پژوهش، واکنش تابعی حشرات کامل نر و ماده و لاروهای سن سوم کفشدوزک شکارگر کریپتولموس در دماهای 15، 20، 25، 28، 30، 35 و40 درجه ی سلسیوس، رطوبت نسبی 10±60 و دوره ی نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی روی تراکم های مختلف پوره ی شپشک آردآلود بررسی شد. تعیین نوع واکنش تابعی و برآورد پارامترهای مربوطه، طبق روش تجزیه ی دو مرحله ای انجام شد. نتایج نشان داد که واکنش تابعی حشرات کامل ماده، نر و لارو سن سوم کفشدوزک در دماهای مورد بررسی، به غیر از واکنش تابعی لارو سن سوم کفشدوزک در دمای 40 درجه ی سلسیوس، از نوع دوم است. واکنش تابعی لارو سن سوم کفشدوزک در دمای یاد شده از نوع سوم بود. براساس برآورد پارامترهای واکنش تابعی، با افزایش دما از 15 تا 35 درجه ی سلسیوس، بر قدرت جستجوگری حشرات کامل ماده و نر کفشدوزک افزوده شد و از زمان دستیابی بر طعمه کاسته شد، ولی در دمای 40 درجه ی سلسیوس این روند برعکس بود. در مورد واکنش تابعی لارو سن سوم با افزایش دما از دمای 15 تا 28 درجه ی سلسیوس، برقدرت جستجوی لارو سن سوم کفشدوزک افزوده شده و از زمان دستیابی بر طعمه کاسته شد، ولی در دمای 30 تا 40 درجه ی سلسیوس این روند برعکس شد. نتایج این بررسی نشان داد تغییرات دما روی واکنش تابعی کفشدوزک کریپتولموس موثر است.
  • رازک مهدیزاده نراقی، اصغر حیدری، حمیدرضا زمانی زاده، سعید رضایی، جعفر نیکان صفحات 13-24
    یکی از گسترده ترین و مخرب ترین بیماری های قارچی سیر بیماری پوسیدگی سفید با عاملSclerotium cepivorum است که هر ساله خسارات فراوانی به کشت و تولید این محصول مهم در کشور و از جمله استان همدان وارد می سازد. در حال حاضر رایج ترین روش کنترل بیماری استفاده از قارچ کش های شیمیایی می باشد که آلوده کننده ی محیط زیست بوده، هزینه ی زیادی در بر داشته و به دلیل استفاده ی مکرر و خاکزاد بودن عامل بیماری تاثیر چندانی در کنترل بیماری ندارد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف کنترل عامل بیماری پوسیدگی سفید سیر با استفاده از قارچ های آنتاگونیستTrichoderma و Talaromycesبه روش زیستی در شرایط آزمایشگاه و گلخانه انجام یافت. برای این منظور ده جدایه از قارچ های آنتاگونیست فوق انتخاب شده و تاثیر آن ها ابتدا در شرایط آزمایشگاه با استفاده از روش های کشت متقابل، ترکیبات فرار، و ترکیبات غیر فرار بر قارچ عامل بیماری بررسی گردید. بررسی های آزمایشگاهی نشان داد که شش جدایه که شامل دو جدایه از هر گونه ی قارچ آنتاگونیست بودند به طور معنی داری رشد قارچ عامل بیماری را کاهش دادند. در مرحله ی بعد فرمولاسیون هایی با استفاده از شش جدایه ی فوق در بستر سبوس برنج تهیه گردیده و تاثیر آن ها در شرایط گلخانه روی کنترل بیماری پوسیدگی سفید سیر ارزیابی شد. طرح آزمایشی کاملا تصادفی و آزمایش دارای نه تیمار (شش فرمولاسیون زیستی، قارچ کش کاربندازیم، شاهد آلوده، شاهد سالم) و چهار تکرار بود. نتایج آزمایشات گلخانه ای نشان داد که بین تیمارها و شاهد آلوده از لحاظ درصد وقوع بیماری و شدت بروز آلودگی اختلاف معنی دار وجود داشت. بیشینه میانگین آلودگی در تیمار شاهد آلوده به میزان 82/53% و کمینه میانگین آلودگی به ترتیب در تیمار شاهد سالم به میزان (24/9 %)، قارچ کش (23/11 %)، تیمار RBTh1 (33/11%)، تیمار RBTa2(37/11%)، تیمار RBTh2 (42/11%) مشاهده شد. نتایج کلی این پژوهش نشان می دهد که امکان کنترل بیماری مهم پوسیدگی سفید سیر با استفاده از قارچ های آنتاگونیست وجود دارد.
    کلیدواژگان: بیماری پوسیدگی سفید سیر، سبوس برنج، سیر، فرمولاسیون، کنترل زیستی
  • سلیمان جمشیدی، سیده مریم شهیدی صفحات 25-34
    بیماری های گیاهی از مهمترین عوامل محدودکننده ی عمده در کشاورزی محسوب می شوند که هر ساله بخش قابل توجهی از تولیدات گیاهی را از بین می برند. خطرات و تهدیدهای ناشی از استفاده مکرر و بی رویه از آفت کش های شیمیایی برای مبارزه با بیماری های گیاهی، سبب توجه ویژه به ترکیبات طبیعی، امن و دوستدار محیط زیست شده است. گلسنگ ها به سبب برخورداری از مواد ضدمیکروبی فراوان در سال های اخیر، به عنوان یکی از مناسب ترین منابع ترکیبات طبیعی جایگزین مطرح شده اند. در این پژوهش اثر بازدارندگی و کشندگی عصاره ی متانولی چهارگونه گلسنگ جمع آوری شده از منطقه ی ارسباران، آذربایجان شرقی شامل Pleopsidium gobiensis، Parmelina tiliacea، Anaptychia setifera و Lecanora argopholis روی چند باکتری بیماری زای گیاهی نظیر Pectobacterium atrosepticum،Pseudomonas syringe pv. syringae، Xanthomonas arboricola pv. Juglandis و Rhizobium tumefaciens با روش نشر در آگار و نیز روش اندازه گیری حداقل غلظت بازدارنده و کشنده مورد ارزیابی قرار گرفت. همه ی عصاره های گلسنگی بر هر چهار باکتری اثر کشنده و بازدارنده داشتند. با این حال، باکتری R. tumefaciens حساسیتی زیادی به این ترکیبات در مقایسه با سایر باکتری ها نشان نداد. در روش نشر در آگار، عصاره ی متانولی گلسنگ P. gobiensisتوانست با استرپتومایسین در بازدارندگی از رشد باکتری P. s. pv. syringae برابری کند. باکتری P. atrosepticum و X. a. pv. juglandis حساسیت بالایی به ترکیبات گلسنگی و استرپتومایسین نشان دادند. کشنده ترین عصاره ی متانولی مربوط به گلسنگ P. gobiensisبر باکتری X. a. pv. juglandisوعصاره ی گلسنگ P. tiliacea بر باکتری P. atrocepticum با میزان کشندگی 8/2 میلی گرم بر میلی لیتر بودند. با توجه به نتایج این مطالعه به نظر می رسد عصاره های گلسنگی از کارآیی قابل ملاحظه ای برای مهار باکتری های بیماری زای گیاهی داشته و در آینده می بایست مورد مطالعه ی بیشتری قرار گیرند.
    کلیدواژگان: باکتری، گلسنگ، مهار زیستی، فعالیت ضدباکتریایی، ترکیبات طبیعی، حداقل غلظت بازدارنده و کشنده
  • مجید عسکری سیاهویی، فاطمه طالع پور، راحله غوثی صفحات 35-46
    مصرف حشره کش های استحصالی از چریش برای کنترل آفات قدمت طولانی دارد. در این پژوهش، اثر کشندگی و ضدتغذیه ای محلول 1، 2، 5 و 10 درصد عصاره ی آبی استحصال شده از مغز دانه ی چریش و غلظت های1، 2، 3 و 5 در هزار حشره کش تجاری نیکونیم (آزادیراختین یک درصد) روی مراحل پوره ی سن دو و بالغRetithrips syriacus مورد بررسی قرار گرفت. مرگ و میر حشرات به طور روزانه ثبت و محل تغذیه ی حشرات به عنوان شاخص ایجاد خسارت، شمارش شد. آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با 9 تیمار و یک شاهد در 4 تکرار انجام و نتایج حاصل با استفاده از نرم افزار R ver. 2.15.1 تجزیه شد. نتایج نشان داد که دو تیمار 5 و 10 درصد عصاره ی آبی، میزان بقاء حشره ی بالغ را به طور معنی داری به ترتیب به 03/3 و 34/3 و پوره ها را به 36/3 و 82/2 روز در مقایسه با شاهد (6/7 و 32/8 روز) کاهش دادند. تاثیر فرمولاسیون تجاری بیشتر از عصاره ی آبی بود و بیشترین اثر را در تیمارهای 3 و 5 در هزار داشت که میانگین بقاء حشره ی کامل را به ترتیب به 54/1 و 52/1 و پوره ها را به 14/2 و 64/1 روز در مقایسه با شاهد (15/9 و 25/7 روز) کاهش داد. همچنین بیشترین اثر بازدارندگی تغذیه مربوط به حشره کش تجاری بود و برخی تیمارهای عصاره ی آبی فقط روی پوره ها اثر بازدارندگی تغذیه بالایی داشتند. در مجموع می توان نتیجه گیری کرد که ترکیبات استحصالی از چریش پتانسیل خوبی برای کاهش نرخ بقاء و میزان خسارت تریپس ها دارند.
    کلیدواژگان: چریش، آزادیراختین، تریپس، Retithrips syriacus، بازدارندگی تغذیه
  • حسین میرزایی نجفقلی، سوما نریمالی، میلاد آیینی، سیدمحسن تقوی، سعید طریقی، محمد جواهری صفحات 47-57
    یکی از عوامل محدود کننده ی تولید گوجه فرنگی در دنیا بیماری پژمردگی باکتریایی با عاملRalstoniam solanacearum L. می باشد. با توجه به اهمیت این بیماری در گوجه فرنگی، یافتن ارقام مقاوم و استفاده از عوامل کنترل زیستی می تواند یک راهکار موثر و بی خطر در کاهش خسارت این بیماری می باشد. در این پژوهش از ارقام فلات-111، سوپر کوین، سوپر سی اچ، پتو، فالکاتا، کال جی ان-3 و ارلی اوربانا استفاده شد. آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با یک عامل بیماری در دو سطح (آلودگی و عدم آلودگی) و عامل رقم با هفت سطح در چهار تکرار انجام شد. آنالیز آماری با نرم افزار SAS صورت گرفت. همچنین از عوامل آنتاگونیست Trichoderma harzianum T.BI، Bacillus subtilis B7وPseudomonas fluorescens CHAO برای ارزیابی تاثیر آن ها در فاکتورهای رشدی و کنترل بیماری استفاده شد. در بررسی اثر ضدباکتریایی عوامل آنتاگونیست در محیط کشت، باکتری B. subtilis B7 و قارچ T. harzianum T.BI به ترتیب هاله ی بازدارنده به قطر 5 و 3 میلی متر ایجاد نمودند، اما باکتری P.fluorescens CHAO هیچ هاله ای روی محیط کشت ایجاد نکرد. نتایج مقایسه میانگین شاخص های عملکردی ارقام مختلف گوجه فرنگی نشان داد که از نظر شاخص طول ساقه رقم سوپر کوین کمترین کاهش و رقم ارلی اوربانا بیشترین کاهش طول ساقه را در تیمار آلوده نشان داد. در شاخص وزن تر اندام های هوایی ارقام، رقم سوپر کوین کمترین و ارقام سوپر سی اچ، فلات و فال کاتا بیشترین کاهش وزن تر را نشان دادند. همچنین کمترین کاهش وزن خشک اندام هوایی در تیمار آلوده رقم سوپر کوین بود. نتایج استفاده از عوامل آنتاگونیست نشان داد، که قارچ T. harzianum T.BI و باکتری B. subtilis B7 از نظر شاخص های طول ساقه، وزن تر اندام هوایی و ریشه و وزن خشک اندام هوایی و ریشه بهترین گزینه برای کنترل پژمردگی باکتریایی می باشند.
    کلیدواژگان: فاکتور رشدی، Ralstonia solanacearum، ارقام مقاوم، کنترل بیولوژیک
  • ابراهیم ابراهیمی صفحات 59-68
    در این مقاله نقش زنبورهای گروه Aculeata در کنترل طبیعی آفات و امکان کاربرد آنان در برنامه های کنترل کاربردی آفات با مرور گونه های موجود در ایران بررسی و میزبان های آنان معرفی شده است. پتانسیل های این گروه از حشرات در مهار حشرات و بندپایان آفت محصولات کشاورزی و راهکارهای حمایت و تقویت آنان مورد بحث قرار گرفته است. تاکنون حدود 1050 گونه از این گروه در ایران گزارش شده است که به گونه هایی از خانواده های Vespidae، Scoliidae، Sphecidae، Crabronidae، Mutillidae، Formicidae، ‍Chrysididae، Tiphiidae، Bethylidae و Pompilidae که رایج تر و یا دارای نقش بارزتری هستند، اشاره شده است.
    کلیدواژگان: کنترل طبیعی، Aculeata، ایران، شکارگر، پارازیتویید، زنبور
  • زهرا دوستی، حبیب عباسی پور *، علیرضا عسکریان زاده صفحات 69-74

    مگس گلرنگ، Acanthiophilus helianthi یکی از آفات مهم گلرنگ در ایران می باشد. استفاده از پارازیتوئیدها به عنوان یکی از روش های مدیریت تلفیقی آفات همیشه مورد توجه بوده است. به منظور بررسی میزان و نوسانات پارازیتیسم مگس گلرنگ توسط پارازیتوئیدها در سال 1391 هفت رقم گلرنگ شامل گلدشت، پدیده، زرقان، ورامین، PI، Acataria، Mec163 در مزرعه ی تحقیقاتی دانشگاه شاهد (جنوب تهران) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در 4 تکرار کشت گردید. پس از شروع گل دهی هر 7 روز یک بار نمونه برداری از قوزه ها انجام گرفت. نتایج نشان داد که دو گونه زنبور پارازیتوئید بنام های Microdontomerus annulatus (Spinola، 1808) (Hym.: Torymidae) و Ormyrus gratiosus (Forster، 1860) (Hym.: Ormyridae) در منطقه روی لارو و شفیره مگس گلرنگ فعال هستند. بیشترین درصد پارازیتیسم برای گونه ی O. gratiosus در تاریخ 19 و 25 تیرماه روی رقم Mec163(3/12 درصد) مشاهده شد. در این تاریخ کمترین درصد پارازیتیسم در ارقام PI و پدیده با 58/6 درصد دیده شد. بیشترین میزان پارازیتیسم توسط گونه یM. annulatus در طول زمان نمونه برداری در ارقام پدیده به میزان 56/7 درصد و رقم Mec163 به میزان 52/7 درصد دیده شد. کمترین میزان پارازیتیسم در رقم ورامین (49/6 درصد) دیده شد. درمجموع می توان نتیجه گرفت که به دلیل استفاده از حشره کش ها برای مبارزه با آفات گلرنگ مخصوصا مگس گلرنگ در مناطقی که گلرنگ کشت می شود مانعی برای فعالیت پارازیتوئیدهای مگس گلرنگ می شود. لذا استفاده از حشره کش های انتخابی و کاشت گیاهان گل دار به عنوان مکانی برای زندگی پارازیتوئیدها می تواند سبب افزایش کارایی پارازیتوئیدها شود.

  • المیرا ابوترابی، زهرا تنهامعافی صفحات 75-77
    نماتدهای بیمارگر حشرات، انگل های اجباری برای طیف وسیعی از حشرات هستند و در بسیاری از برنامه های مدیریت تلفیقی آفات به کار گرفته می شوند. تاثیر جدایه ی بومی از گونه ی Heterorhabditis bacteriophora، Poinar (1975) روی لاروهای سنین مختلف شب پره ی مینوز گوجه فرنگیTuta absoluta، Meyrick (1917) به دو صورت گلدانی و آزمایشگاهی بررسی شد. جدایه یH. bacteriophora با استفاده از روش تله گذاری لاروهای سن آخر پروانه ی موم خوارGalleria mellonella، Linnaeus (1758) از خاک مزرعه ی یونجه واقع در شهرستان فیروزکوه جداسازی شد. سپس برای به دست آوردن جمعیت کافی از نماتد مورد بررسی، نمونه های به دست آمده روی لاروهای سن آخر گالریا پرورش داده شدند. بوته های گوجه فرنگی آلوده به شب پره ی مینوز از گلخانه های آلوده در شهرستان ورامین جمع آوری و سنین مختلف لاروی جداسازی شدند. در بررسی آزمایشگاهی، تعداد 10 عدد لارو سنین مختلف توتا به طور جداگانه در ظروف پتری قرار داده شدند. به هر ظرف پتری حاوی لاروهای آفت، تعداد 1000 عدد لارو عفونت زای سن سوم نماتد، اضافه شد و در شرایط آزمایشگاه نگه داری شدند. تیمار شاهد بدون اضافه کردن نماتد در نظرگرفته شد. نتایج حاصل از بررسی آزمایشگاهی نشان داد که گونه یH. bacteriophora توانست 100 درصد لاروهای مورد بررسی را در مدت 48 ساعت بیمار نموده و باعث مرگ و میر آن ها شود. تجمع لاروهای تغذیه کننده نماتد در سطح بدن لاشه لاروهای بیمار، بعد از 72 ساعت، قابل مشاهده بود و لاروهای عفونت زای سن سوم و به تدریج نماتدهای نر و ماده ظاهر شدند (شکل1- A). در بررسی گلدانی، پس از پرورش نشاء گوجه فرنگی، لارو و پروانه ی بالغ شب پره ی مینوز، روی بوته ی گوجه فرنگی رها سازی شدند. پس از استقرار آفت، سوسپانسیونی با غلظت 103×2 عدد لارو سن سوم عفونت زای نماتد در لیتر آب تهیه و یک روز در میان به مدت 4 روز روی سطح برگ های آلوده به شب پره، محلول پاشی شد. بوته های گوجه فرنگی آلوده به آفت به عنوان تیمار شاهد در نظر گرفته شد و با آب معمولی اسپری گردید. 96 ساعت پس از محلول پاشی، لاروهای شب پره بررسی و لارو های غیرفعال و تغییر رنگ یافته از داخل دالان های ایجاد شده درون پارانشیم برگ (شکل1- B). جدا و به ظروف پتری منتقل و با استفاده از روش وایت (White، 1927) نگهداری شدند. بررسی لاروهای آلوده توتا پس از 72 ساعت وجود نماتدها را روی سطح بدن آفت نشان داد. با آزمایش گلدانی مشخص شد که لارو سن سوم عفونت زایH. bacteriophora قادر است از دالان های پارانشیمی ایجاد شده توسط توتا در سطح برگ نفوذ کرده و موجب 100 درصد آلودگی و مرگ لارو شب پره ی مینوز گوجه فرنگی گردد. این اولین گزارش از پارازیته شدن لارو آفت مذکور توسطH. bacteriophora در ایران است. پیشنهاد می گردد پژوهش های تکمیلی در مورد بیمارگری این نماتد روی حشره مذکور انجام پذیرد.
    کلیدواژگان: مینوز گوجه فرنگی، کنترل بیولوژیک، نماتد انگل حشرات
  • گزارش زنبور پارازیتویید Teleas rugosus Kieffer، 1908 (Hym.: Platygasteridae، Teleasinae) از ایران
    مرتضی شمسی، حسین لطفعلی زاده، شهزاد ایرانی پور صفحات 79-81
    طی نمونه برداری هایی که به منظور شناسایی فون زنبورهای خانواده ی Platygasteridae در استان آذربایجان شرقی به عمل آمد. نمونه هایی از جنسTeleas جمع آوری گردید. نمونه برداری های به عمل آمده با استفاده از تله ی مالیز انجام گرفت. این گونه تحت عنوان Teleas rugosus Kieffer شناسایی گردید. این گونه برای نخستین بار از ایران گزارش می شود.
    کلیدواژگان: پارازیتویید، Teleasinae، گزارش جدید، ایران
  • رحیم اسلامی زاده_احمد سعید ب سجاپ_دزول خیفلی ب عمر_نور آذورا بینتی آدام صفحات 82-91
    سفیدبالک پنبه یکی از آفات مهم در اقلیم های مختلف کشاورزی از جمله مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری و همچنین محصولات گلخانه ایی می باشد.به منظور به دست آوردن یک عامل قارچی موثر برای کنترل این سفیدبالک تعداد ده ایزوله از قارچ P. fumosoroseus در مقابل آفت مذکور مورد ارزیابی قرار گرفت. قدرت جوانه زنی کنیدی های قارچ با کشت آن ها در محیط کشت PDA بعد از 24 ساعت در دمای 1±24 درجه ی سانتی گراد اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که درصد جوانه زنی کنیدی ها 100، 100، 1+98، 1+97، 1+96، 100، 1+95، 100، 2±98 و 1±97 درصد به ترتیب برای ایزوله های P.F.upm، 49P.F.، 24P.F.،40P.F.، 29P.F.، 16 P.F.، 1P.F.، 2P.F.، 12P.F. بود. میزان تلفات مراحل مختلف رشدی سفیدبالک پنبه (تخم، پوره ی سن اول، پوره ی سن دوم، پوره ی سن سوم و پوره ی سن چهارم) بر اثر ده ایزوله از قارچ P. fumosoroseus با غلظت106× 1 کنیدی در میلی لیتر در شرایط آزمایشگاه بررسی گردید. نتایج نشان داد که تلفات برای تخم، پوره ی سن اول، پوره ی سن دوم، پوره ی سن سوم و پوره ی سن چهارم به ترتیب 91-42 درصد، 90-38 درصد، 89-37 درصد و 86-41 درصد بوده است. و ایزوله ی P.F.upm با ایجاد تلفات 91، 90، 86 و 89 درصد به ترتیب برای تخم، پوره سن اول، پوره ی سن دوم، پوره ی سن سوم و پوره ی سن چهارم بیشترین تاثیر را در مرگ و میر بین ده ایزوله به خود اختصاص داده است. تلفات ایجاد شده بر اثر ایزوله های دیگر بین 76-47، 74-38، 85-37 و 84-41 درصد به ترتیب برای تخم، پوره ی سن اول، پوره ی سن دوم، پوره ی سن سوم و پوره ی سن چهارم بوده است. تفاوت معنی داری بین مراحل رشدی آفت دیده می شود و یک رابط همبستگی خیلی قوی بین مراحل رشدی و ایزوله های قارچی مشاهده شد. غلظت های مختلف ایزوله P.F.upm، 108× 1،107× 1، 106× 1، 105× 1و 105× 1کنیدی در میلی لیتر جهت ارزیابی LD50 انتخاب گردید و نتایج نشان داد که بعد از 6 روز تلفات در غلظت108× 1برای پوره ی سن دوم به 95 درصد رسید و بین غلظت های به کار گرفته شده تفاوت معنی داری ملاحظه گردید وLC50 برای این ایزوله روی پوره ی سن دوم بعد از 6 روز 105×77/2 کنیدی در میلی لیتر به دست آمد. نتایج نشان داد که ایزوله ی P.F.upm که از آلودگی طبیعی سفیدبالک پنبه به دست آمده بود بیشترین تاثیر را نسبت به سایر ایزوله های مورد بررسی داشته است. اگرچه لازم است این نتایج در شرایط مزرعه نیز بررسی شود.
|
  • Elham Mohasesian, Hossein Ranjbar Aghdam, Hajar Pakyari Pages 1-11
    Appropriate functional response to prey or host densities is one of the most important criteria for evaluating efficacy of natural enemies in biological control programs. Functional responses of the adult male and female mealybug destroyer, Cryptolaemus montrouzieri, and its 3rd instar larvae on Pseudococcus citri were studied at seven constant temperatures ranging from 15 to 40°C, % 60 ± 10 RH, and a photoperiod of 16:8h (L:D). Determination type of functional response model and estimation of related parameters were carried out based on two-stage analysis method by using SAS software. Results showed that functional responses of adult female and male coccinellids and its 3rd instar larvae were type II, except for the 3rd instar larvae at 40°C, which was type III. Estimated values for the functional response parameters showed that with increasing temperature from 15 to 35°C, searching efficiency of C. montrouzieri (adult females and males) increased, while values of handing time decreased. At 40°C, the trend was reverse and the values of searching efficiency decreased and handling time increased. In the 3rd instar larvae, by increasing temperature from 15 to 28°C,searching efficiency increased and handling time decreased. While, the trend for temperatures between 30 and 40°C was reverse. The results confirmed that functional response of the C. montrouzieri was affected significantly by temperature.
  • Razak Mahdizadehnaraghi, Asghar Heydari, Hamidreza Zamanizadeh, Saeed Rezaee, Jafar Nikan Pages 13-24
    White rot caused by Sclerotium cepivorum (Berk).is one of the most widespread and damaging fungal diseases of garlic This diseas causes significant losses to garlic crops in Iran including Hamadan province evey year. At the present, the most common control control method of the disease is the use of chemical fungicides. This control measure is costly and contaminates the agricultural environment. Moreover, since the pathogen is soil-borne, this control method is not quite effective in controlling the disease. In this study, the effects of two antagonistic fungi including Trichoderma and Talaromyces as bio-control agents in the control of the causal fungal pathjogen were investigated under laboratory and greenhouse conditions. For this purpose, ten isolates of the antagonistic fungi, four isolates of T. harzianum (Th), two isolates of T. asperellum (Ta) and four isolates of T. flavus (Tf) were selected. The effects of antagonistic agents on the growth of the pathogen were evaluated in in vitro using dual culture method. Moreover, the impact of the volatile and non-volatile metabolites of the antagonistic agents on growth of the pathogen was also investigated. The results of the laboratory experiments showed that six isolates (two isolate from each species) significantly reduced the pathogen growth. Several new bioformulations were then developed and prepared using rice bran (RB) as an organic carrier and the most effective antagonistic isolates. The effectiveness of the developed bioformulations in controlling the white rot disease of garlic was studied under green-house conditions. The experiment was conducted as completely randomized design consisted of nine treatments (six bioformulations, one fungicide and two controls) each with four replications. The results of the greenhouse experiments indicated that regarding disease incidence and severity, there were significant differences among the treatments (P<0.05). The highest infection rate (53.82%) was observed in the positive control (treatment without biological agent or fungicide). The lowest infection rates were belonged tohealthy control (9.24%), fungicide (11.23%), RBTh1 (11.33%), RBTa2 (11.37%) and RBTh2(11.42%) respectively which were placed in the same statistical group.These overall results indicate that the biological control of Allium white rot disease using antagonistic fungi is possible as an effective alternative method.
  • Soleiman Jamshidi, Seyyedeh Maryam Shahidi Pages 25-34
    Plant diseases are one of the main limitations in crop production which impose annually great losses. Threatens and hazards resulted from ample and repetitive application of chemical pesticides against plant diseases tended to pay attention to natural, safe and environment-friendly products. Lichens due to possessing of great antimicrobial substances has been considered as one of the best sources for natural alternative products. In this research study, growth inhibition, bacteriostatic and bactericidal potential of methanol extract of five lichens including Pleopsidium gobiensis, Parmelina tiliacea, Anaptychia setifera and Lecanora argopholis obtained from Arasbaran, East Azarbaijan province of Iran on some plant pathogenic bacteria such as Pectobacterium atrosepticum, Pseudomonas syringae pv. syringae, Xanthomonas arboricola pv. juglandis and Rhizobium tumefaciens were studied using disc diffusion, minimal inhibitory and bactericide concentration methods. All lichen methanol extracts were bacteriostatic and bactericide on the above-mentioned bacteria. However, R. tumefaciens was the lowest senility to these extracts. Methanol extract of P. gobiensis was as inhibitive as streptomycin on P. syringae pv. syringae growth. In additionm, P. atrosepticum and X. arboricola pv. juglandis were highly sensitive to lichen extracts and streptomycin. The most bactericidal extracts was related to P. gobiensis on P. atrocepticum and P. tiliacea on X. arboricola pv. juglandis. Considering the results, it is suggested that lichen extracts may have remarkable potential in plant pathogenic bacteria and more investigations are required in the future studies.
  • Majeed Askari Seyahooei, Fatemeh Talepour, Raheleh Ghosii Pages 35-46
    Neem extract has been used as a botanical pesticide with a long history in the world. In this study, we compared lethal and antifeedant effects of 1, 2, 5 and 10 percent of neem seed water extract with 1, 2, 3 and 5 ml/litter of a neem based pesticide with 1% Azadirachtin (NicoNeem) on Retithrips syriacus. This experiment was conducted with a completely random design with 9 treatments and one control each with four replications. Mortality of the insect was recorded and damage points were counted as damage criteria. The obtained data were analyzed using R ver. 2.15.1 statistical softawre. Both water extract and neem-based pesticide reduced longevity of insect significantly. Two of the most effective treatments of water extracts at 5 and 10 percent reduced longevity of adult insect respectively to 3.03 and 3.34 and nymphs to 3.36 and 2.82 in comparison with the control (7.6 and 8.32). Two high concentrated of neem-based pesticide (3 and 5ml/Li) also reduced longevity of adult respectively to1.54 and 1.52 and nymphs to 2.14 and 1.64 compared with those of control (9.15 and 7.25). In comparing antifeedant effects, all neem-based pesticide treatments showed significantly higher effect in comparison with the water extracts. Based on thes eresults, we can conclude that in thirips population management neem-based pesticides are the most effective products to reduce longevity and leaf damage of thrips on the plants.
  • Hossein Mirzaei Najafgholi, Soma Narimani, Milad Aeini, Seyed Mohsen Taghavi, Saeid Tarighi, Mohammad Javaheri Pages 47-57
    Bacterial wilt caused by Ralstonia solanacearum is one of the most destructive disease which negatively affects the tomato production worldwide. Considering the importance of the disease, searching for resistant varieties and using biological control agents could be effective approaches in reducing the damage of the pathogen. In this study, the cultivars including Super CH, falat-111, Peto, Falkata, Queen and Early Urbana were studied. The experiments were conducted with completely randomized factorial design with a disease factor in two levels as inoculated and not inoculated. Seven cultivars (treatments) with four replicates were evaluated. Statistical analysis were performed using SAS software. The antagonistic strains of Bacillus subtilis B7, Pseudomonas flourecsens CHAO and Trichoderma harzianum T.BI and mobil cultivar were utilized. In vitro anti-bacterial evaluations were conducted and T. harzianum T.BI and B. subtilis B7 showed 3 and 5 mean distance of inhibition zone respectively but P fluorescens CHAO showed no inhibition effects. The results of means comparison showed that the stem length of cultivar Queen had the lowest reduction while the highest reduction in stem length was related to the cultivar early urbana. Regarding the fresh weight, the minimum reduction was related to cv Queen while the maximum ones were relevant to cvs Super CH, falat and Falkata cultivars. Moreover, the minimum decrease of dry weight was associated with the Queen cultivar.The results of using antagonists showed that T. harzianum T.BI and B. subtilis B7 regarding index of stem length, shoot and root fresh weight, dry weight of roots and shoots are the best options to control bacterial wilt.
  • Pages 59-68
    The role of aculeate wasps in natural control and natural balance of arthropod pests is discussed. They are predator or parasitoid on a wide range of insects and other arthropods. Some species may potentially be applied as biological control agents. Some activities for supporting or enhancing their population are discussed. The Iranian aculeate wasp fauna is also reviewed and the most common species in the families Vespidae, Scoliidae, Sphecidae, Crabronidae, Mutillidae, Formicidae, Chrysididae, Tiphiidae, Bethylidae, Pompilidae and their hosts are listed.
    Keywords: Aculeata, natural control, biological control, predators, parasitoids, Iran
  • Zahra Dustiy, Habib Abbasipour, Alireza Askarianzadeh Pages 69-74

    The safflower fly, Acanthiophilus helianthi is one of the most important pests of safflower in Iran. Using parasitoids is always considered as one of the integrated pest management methods. In order to evaluate parasitism rate and fluctuations of the safflower fly by parasitoids, seven safflowerr cultivars including Goldasht, Padideh, Zarghan, Varamin, PI, Acataria and Mec163 were cultivated with a Completely Randomized Block Design field experiment with four replicates in research field of Shahed University Research Center (south of Tehran).Goldasht cultivar was cultivated under experimental plots in four replicates in Shahed University, research fields in 2012. Sampling was carried out from safflower bolls every seven weeks. Results showed that two wasp parasitoids including Microdontomerus annulatus (Spinola, 1808) (Hym.: Torymidae)and Ormyrus gratiosus (Forster, 1860) (Hym.: Ormyridae)were active on the larvae and pupae of the safflower fly. The highest parasitism rate of O. gratiosus species in the 19th and 35th July (12.3%) was observed on the Mec163 cultivar. In these dates the lowest parasitism rate (6.58%) was occurred on PI and Padideh cultivars. The highest parasitism rate by M. annulatus parasitoid species was observed as 7.56% and 7.52% on the Padideh and Mec163 cultivars, respectively and the lowest parasitism (6.49%) was observed on the Varamin cultivar. Overall, it can be concluded that due to the application of insecticides for controlling safflower pests, especially A. helianthi in the cultivated areas, parasitoids activity was very low. Therefore, the use of selective insecticides and planting flowering plants as a living host of parasitoids can enhance their performances.

  • Elmira Abootorabi, Zahra Tanha Maafi Pages 75-77
    Entomopathogenic nematodes are obligatory parasites of insects, which are used in many integrated pest management programs. The effect of a native isolate of Heterorhabditis bacteriophora on different larval instars of tomato leafminer Tuta absoluta were evaluated under Invitro and Invivo conditions. The isolates of H. bacteriophora were collected from the soil of alfaalfa fields located in Firoozkouh area by using last instars larvae of wax moth, Galleria mellonella, by baiting technique. The isolated nematode was reared on the last larval instars of G. mellonella to produce sufficient population of the nematode (Fig.1- A). The tomato plants infected by T. absoluta were collected from greenhouses under tomato cultivation in Varamin, and different larval instars pest were also obtained from the same locations. In Invitro experiment, 10 different larval instars of tomato leafminer were placed individually in a Petri dish. About 1000 third stage infective juveniles (IJs) were added to each Petri dish and preserved at laboratory conditions. In addition, a control treatment was considered without entomopathogenic nematodes. The results showed that H. bacteriophora infected all the larval stages of Tuta within 48 hours and caused 100% mortality. Infected larvae were inactive and accumulation of the nematodes on the surface of larval body was visible after 72 hours. IJs of nematode and females and males were gradually appeared (Fig. 1- B). InInvivo experiment, adult leafminer were released on tomato seedlings, after establishment of pest on tomato leaves and observation the egg lying and larval instars, the seedlings were sprayed with 2×103 IJs/ lit of water every alternative day for 4 days. Infected tomato seedlings by Tuta was checked as control and sprayed with water. 96 hours after spraying the leafminer larvae were collecteded from leaves and transferred to Petri dishes and incubated by using White method (White, 1927). The infected larvae of Tuta showed the presence of nematodes on their body surface after 72 hours. The results of Invivo experiments showed that the infective juveniles of H. bacteriophora were capable of penetrating the parenchymal tissues channels made by Tuta and caused 100% infection and mortality of the leafminer larvae. This to our knowledge is the first report of the parasitism of the tomato leafminer by H. bacteriophora in Iran. We suggest complementary research studies on this nematode and its host.
    Keywords: biological control, Entomopathogenic nematode, Heterorhabditis bacteriophora, Tuta absoluta
  • Report of Teleas rugosus Kieffer, 1908 (Hym.: Platygasteridae, Teleasinae) from Iran
    Mortaza Shamsi, Hossein Lotfalizadeh, Shahzad Iranipour Pages 79-81
    During collecting fauna of the family Platygasteridae in the East-Azarbaijan province, some specimens of the subfamily Teleasinae were collected and identified under the genus Teleas. These specimens were collected using a Malaise trap and was identified as Teleas rugosus Kieffer which is a new record for the fauna of Iran.
    Keywords: Parasitoid, Telesinae, First report, Iran
  • Rahim Eslamizadeh, Ahmad Said B. Sajap, Dzolkhifli B. Omar, Nur Azura Binti Adam Pages 82-91
    Bemisia tabaci (Gennadius) (Homoptera, Aleyrodidae) is one of the most important whitefly pests in different parts of the world including subtropical and tropical region as well as in the reenhouse production systems. In order to search for an effective biocontrol agent against this pest, we conducted this study to determine the effectiveness of the entomopathogenic fungus, Paecilomyces fumosoroseus against B. tabaci. The viability of P.fumosoroseus isolates conidia was determined by culturing them on potato dextrose agar (PDA) culture medium and assessing their germination after 24 h of incubation at 24 ±2 °C. Results of this experiment showed that percent of germination was 100, 100, 98 ±1, 97 ±1, 96 ±2, 100, 95 ±1, 100, 98 ±2, and 97 ±1 for isolates P.F.UPM, P.F.49, P.F.39, P.F.24, P.F.40, P.F.29, P.F.16, P.F.1, P.F.12, and P.F.2, respectively. Mortality of egg and nymph of B. tabaci caused by different isolates of P. fumosoroseus was studied under laboratory conditions using fungal conidia suspension with a concentration of 1×106 conidia mL-1. The mortality of B. tabaci eggs and second, third and fourth instars nymphs caused by the P. fumosoroseus isolates was from 42 to 91, 38 to 90, 37 to 89, and 41 to 86%, respectively. The P.F.UPM as the most lethal isolate caused 91, 90, 86 and 89% mortality on eggs and second, third and fourth instars respectively. Mortality caused by the other isolates ranged between 42 to 76%, 38 to 74%, 37 to 85%, and 41% to 84% for eggs and second, third and fourth instars respectively. There was a significant difference between various isolates for causing mortality on eggs and second, third and fourth instars respectively. According to the results, there was a strong correlation between mortality in all stages of B. tabaci life cycle and the fungal isolates. Conidia concentrations of P. fumosoroseus (UPM)isolate for concentration mortality response test were 1 × 108, 1 × 107, 1 × 106, 1 × 105 and 1 × 104 conidia mL-1. In the concentration-mortality response tests with the second instar nymphs mortality reached up to 95% within 6 days after application of conidia suspension at the concentration of 1×108 conidia mL-1 and there were significant differences among various concentrations. The Lc50 of this fungus against the second instar nymph of B. tabaci six days after application was determined as 2.77×105 conidia mL-1. The P. fumosoroseus isolate UPM obtained from B. tabaci was more effective against all stages of B. tabaci compared with the fungi isolated from Pteroma pendula. However, further studies have to be carried out to determine effectiveness of this isolate in the field conditions.