فهرست مطالب

نشریه مدیریت فردا
پیاپی 38 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا علی احمدی، پیمان اخوان*، مرضیه باقری صفحه 5
    در این پژوهش، هدف، بررسی و تبیین نقش علی مدیریت دانش در اثربخشی سازمان یادگیرنده بود. روش تحقیق، پیمایشی و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بوده که یک پرسشنامه ی جامع برای سنجش اثربخشی سازمان - بر طبق مدل کارکردهای چهارگانه نظام اجتماعی پارسونز (انطباق و سازگاری، تحقق اهداف، یگانگی و انسجام، پایداری و حفظ الگوها)- و مدیریت دانش - بر طبق مدل نوناکا و تاکیوچی- طراحی و بکار گرفته شد. داده ها از بین کارکنان آموزشی دانشگاه علم و صنعت ایران، گردآوری شد. بر طبق تجزیه و تحلیل داده های پژوهش، و بررسی رابطه علت و معلولی دو متغیر، بین مولفه های مدیریت دانش (اجتماعی کردن، برونی سازی، ترکیب، درونی سازی) و اثربخشی سازمان یادگیرنده رابطه معنادار مثبتی شناسایی گردید. و جهت این رابطه از مدیریت دانش به سمت سازمان یادگیرنده تشخیص داده شد. همچنین یافته های پژوهش نشان داد که عوامل جمعیت شناختی (سن،سابقه کار،سطح تحصیلات، وضعیت استخدامی، سمت شغلی) بر رابطه فوق، تاثیر چشمگیری دارند در حالیکه جنسیت بی تاثیر است.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، یادگیری سازمانی، اثربخشی، مدیریت دانش
  • مهرنوش جعفری*، پریوش جعفری، علی حسن بیگی صفحه 23
    امروزه دانش به منبع حیاتی و مزیت رقابتی تبدیل شده است و از آنجا که هر منبع نیازمند مدیریت می باشد، دانش نیز مجزا از آن نیست. هدف پژوهش بررسی رابطه میزان استفاده از مدیریت دانش با انگیزه پژوهشی دبیران دوره متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 92- 91 می باشد. پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نوع توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه پژوهش دبیران دوره متوسطه شهر تهران می باشند که تعداد آنها 10658 نفر بود که از طریق جدول کرجسی و مورگان حجم نمونه 371 نفر شد. از شاخص های آمار توصیفی و شاخصهای آمار استنباطی مثل ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون برای تحلیل داده ها استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد، بین مدیریت دانش و انگیزه پژوهشی رابطه وجود دارد. بین هر یک از ابعاد مدیریت دانش و انگیزه پژوهشی رابطه مثبت، مستقیم و معنادار وجود دارد. لازم است مدیران با فرهنگ سازی و ایجاد زمینه برای اشاعه مدیریت دانش، نسبت به ارتقا انگیزه پژوهشی و ارتقا سطح کارایی واثربخشی دبیران دبیرستانها گام موثری بردارند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، انگیزه پژوهشی، دبیران
  • امیرمحمد فکور ثقیه*، لعیا الفت صفحه 29
    تحولات سریع محیط کسب وکار،گسترده شدن زنجیره های تامین درسطح جهانی وپیچیدگی روابط میان اعضاء زنجیره، احتمال وقوع حوادث و ریسک را بالا برده و آسیب پذیری بیشترزنجیره تامین شرکتها را در پی داشته است که نتیجه آن افزایش وقفه در تولید یا ارائه خدمت به مشتریان می باشد. این روند، بکارگیری روش های نوین مدیریت ریسک را ضروری می سازد. هدف این تحقیق، مدیریت ریسک زنجیره تامین با استفاده از شناسایی مهمترین نقاط آسیب زا و ارائه موثرترین توانمندی ها جهت مواجه با آنها می باشد. برای این منظور ابتدا نقاط آسیب زای شرکت تولیدی«الف» با استفاده از روش تاپسیس فازی اولویت بندی شد و در مرحله بعد با استفاده از روش دلفی توانمندی های مناسب برای مواجه با آنها معرفی می شوند. نتایج نهایی پژوهش حاکی از آن است که مهمترین نقاط آسیب زای شرکت «الف»، عوامل بیرونی و محدودیت درمنبع یابی هستند.بنابراین شرکت باید با انتخاب مجموعه ای مناسب ازتوانمندی ها، جهت مدیریت موثر ریسک برنامه ریزی نماید.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، نقاط آسیب زا، توانمندی، روش تاپسیس فازی
  • مهدی حقیقی کفاش، زهره دهدشتی، حسن غریبی* صفحه 41
    هدف تحقیق حاضر، انجام یک مطالعه تجربی در بخش خدمات(بانک پارسیان) به منظور بررسی روابط بین فرهنگ یادگیری سازمانی و رضایت شغلی و رابطه آنها با رضایت مشتری است که از مدل پانتواکیز و بورنتا(2013) استفاده شده است. در این مدل رابطه بین فرهنگ یادگیری سازمانی و رضایت مشتری با توجه به نقش میانجی رضایت شغلی بررسی می شود. برای بررسی تحقیق نمونه ای شامل 234 نفر به صورت خوشه ایتصادفی از کارکنان شعب بانک پارسیان در شهر تهران انتخاب شد. ابزار گردآوری داده پرسش نامه استاندارد با 21 سوال که روایی و پایایی آن تایید و بین جامعه آماری توزیع شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی انجام گرفت. در سطح آمار توصیفی از شاخص هایی چون فراوانی و درصد فراوانی؛ در سطح آمار استنباطی از روش های همبستگی، مدل معادلات ساختاری، تحلیل مسیر انجام شده است؛ که برای این منظور از نرم افزارهای spss و lisrel استفاده شد. نتایج تجزیه و تحلیل از وجود ارتباط بین فرهنگ یادگیری سازمانی و رضایت مشتری و رضایت شغلی حکایت دارد. به طور کلی، توانایی بانک پارسیان برای راضی کردن مشتریان خود به طور مستقیم و غیر مستقیم، از طریق توانایی مستمر موثر و کارآمد کارکنان بانک و رضایت شغلی کارکنان در ارتباط است (05/0>p).
    کلیدواژگان: فرهنگ یادگیری سازمانی، رضایت مشتری و رضایت شغلی
  • مرضیه باباییان پور*، محمد مهدی مصطفوی، حسین بحرینی صفحه 55
    با استفاده از اصول آنتروپومتری در طراحی، این امکان وجود دارد که افراد گوناگون با ابعاد بدنی متفاوت، آسایش و راحتی جسمانی خود را هنگام کار در ایستگاه کار بازیابند. بدون در نظر گرفتن این اصول در طراحی ایستگاه های کار، فرد ممکن است هنگام انجام وظیفه، وضعیت بدنی نامناسب داشته باشد، که می تواند به خستگی، کاهش بهره وری و گاهی آسیب های بدنی منجر شود. در این تحقیق سعی شده است با توجه به الزامات سیستم مدیریت کیفیت به ارائه یک مدل ساختاری در زمینه تاثیرگذاری جنبه های مختلف عوامل آنتروپومتری شامل مناسب بودن لوازم کار، فضا برای پاها، موقعیت صفحه نمایش دستگاه، مناسب بودن میز کار و مناسب بودن صندلی بر نظام کیفیت و بهره وری پرداخته شود. به این ترتیب 100 نفر از مهندسان و سرکارگران کارخانجات واگن سازی شهرستان زرند به سوالات پرسشنامه های برای سنجش میزان آنتروپومتری و اجرای سیستم مدیریت کیفیت جامع پاسخ دادند و سپس با استفاده از استفاده از الگویابی معادلات ساختاری (SEM) و ضرایب β استاندارد شده در مدل نهایی با توجه به میزان این ضرایب از بزرگ به کوچک اولویت بندی عوامل اثرگذار مشخص گردید. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد ضمن این که اثر کلی آنتروپومتری بر سیستم مدیریت کیفیت 662/0 می باشد، از بین عوامل تاثیرگذار آنتروپومتری، مناسب بودن میز کار، بیشترین تاثیر را بر اجرای سیستم مدیریت کیفیت جامع دارد.
    کلیدواژگان: ارگونومی، آنتروپومتری، مدیریت کیفیت جامع، استاندارد ایزو
  • محمدرضا مشایخ *، علیرضا علی احمدی صفحه 73
    زمینه و هدف
    نتیجه ی«پارادایم شیفت جهانی» تولد اذهان جدید و بالتبع ظهور جامعه انسانی نو پدید طراز جهانی است. تغییرات پارادایمی از تغییرات اجزاءپارادایم های نه گانه(خداشناسی، هستی شناسی، انسان شناسی، معرفت شناسی، ارزش شناسی، روش شناسی، تکلیف شناسی، عمل شناسی و عاقبت شناسی) نشات می گیرد.تغییرات پارادایمی در زمره مهمترین روش ها برای ایجاد تغییر و تحول اساسی در جامعه محسوب می شود.جایگاه این تغییرات در«زمینه»،«محتوا» و«ساختار» ذهن می باشد، بنابراین با نرم سازی، دستکاری و «مدیریت برای تغییر اذهان» می توان به انسان سازی، جامعه سازی، تمدن سازی، نظام سازی وجهانی سازی توسط فناوری ها و ابزارهای نرم پرداخت و انسانها و جوامع را به سمت اهداف مورد نظر سوق داد. به سخن دیگر جهان دائما در حال زایش ذهنیت جدید وتعامل، تقابل وجنگ مدلهای ذهنی، برای تغییر در عرصه های عینی است. روش تحقیق و
    یافته ها
    در این تحقیق ضمن معرفی جهانی سازی در فضای مدرنیته و مطالعه تطبیقی جهانی انگاری پسامدرنیسم و جهان مداری الهی، تصویر انسان فرامدرن با انسان الهی در پارادایمهای اومانیستی و الهی استخراج و در مدل تطبیقی در معرض نظر و قضاوت اندیشمندان قرار گرفته است.نوع تحقیق کیفی، متکی برروش پژوهش تحلیلی- توصیفی به کمک متن کاوی تطبیقی و فرا تحلیل اطلاعات جمع آوری شده کتابخانه ای است. نتیجه نهایی حاصل از تحقیق اینکه امپریالیسم ذهنی در پی ایجاد تغییردر اجزاء پارادایم حاکم بر اذهان جامعه هدف، طی فرایند تغییرات سه مرحله ای «خروج از انجماد»، «تغییر»و«انجماد مجدد»، کرت لوین و مقایسه آن با مدل داستراندوبیل (1997) می باشد که آغاز زنجیره این فرایند، راه اندازی جریان سیال ذهنی در اذهان اندیشمندان، راهبردپردازان، اساتیدو فضلاء در جامعه سوژه است.
    نتیجه گیری
    عطف به فرمایش امام علی (ع) در خطبه 27 کتاب شریف نهج البلاغه مبنی براینکه «خوار و ذلیل نشد مگر کسی که با دشمن در خانه خود جنگید» و همچنین نظر به دستور امام راحل (ره) در خصوص صدور«معنویت و انقلاب» بجای دفاع محض در سرزمینهای خودی؛ ضرورت هجوم نرم،وفق دکترین جامع جنگ نرم درمختصات ذهنی درخانه دشمن برای آمادگی فضای جهانی جهت ظهور منجی عالم (عج) نمایان گردیده تا از نفوذ ورسوخ «ضد ارزشهای اومانیستی» در اذهان مردم جوامع الهی جلوگیری بعمل آورده و مانع تغییرات تدریجی مدلهای ذهنی، فرهنگی، ارزشی، اندیشه ای، رفتاری وساختاری جوامع اسلامی گردیم تا در نهایت خدشه ای در اثر تهاجم فرهنگی نظام سلطه، متوجه انسانهای آزاده جهان واز جمله مسلمان و جامعه اسلامی نگردد. انشالله.
    کلیدواژگان: مدیریت تغییر ذهنیت، پارادایم مدرنیته، فضای جهانی سازی، تهاجم فرهنگی، قدرت نرم
  • سید کمال چهارسوقی*، احمد نورنگ، مجید حسنی، دانیال بیدگلی صفحه 99
    نقش مدیریت دانش در مدیریت پروژه حائز اهمیت است و اجرای مطلوب آن در موفقیت پروژه بسیار موثر است. یکی از مولفه های اصلی مدیریت دانش، گروه های دانشی می باشد که می بایست به نحو مطلوب بکارگرفته شوند. استفاده از قوانین وابستگی به منظور شناسایی ارتباط بین گروه های دانشی در تیم پروژه می تواند دربهبود چیدمان و افزایش سطح بهره برداری از گروه های دانشی موثر باشد. به منظور کشف قوانین وابستگی در بین متغیرها، متدولوژی های مختلف وجود دارد که منجر به نتایج گوناگون می شود. آنچه در این پژوهش مورد توجه قرار می گیرد بهره گیری از سه متدولوژی به منظور کشف اولیه قوانین وابستگی بین گروه های دانشی در بین اعضاء تیم پروژه می باشد. سپس قوانین اولیه شناسایی شده پایش گردیده و با بهره گیری از تکنیک تصمیم گیری چند شاخص قوانین پایش شده، اولویت بندی می گردند. نتایج این پژوهش با توجه به بهره گیری ترکیبی از متدولوژی های کشف قوانین وابستگی و اولویت بندی نهایی قوانین با تکنیک TOPSIS می تواند به معرفی بهترین قوانین وابستگی در بین گروه های دانشی در تیم های پروژه بپردازد که این نتایج به ارتقاء سطح عملکرد مدیریت دانش در مدیریت پروژه منجر گردد.
    کلیدواژگان: مدیریت پروژه، مدیریت دانش، گروه های دانش، قوانین وابستگی، TOPSIS
  • منصور صادقی مالمیر* صفحه 111
    با توجه به اهمیت خلاقیت در بقای موفقیت آمیز سازمان ها، این پژوهش معطوف به چیستی جو سازمانی خلاق، انجام شده است. بنابراین، چیستی جو سازمانی خلاق با رویکرد اکتشافی بر محور ادبیات علمی چندگانه معتبر در عرصه سازمان مورد بررسی قرار گرفت که منجر به اکتشاف ابعاد جو سازمانی خلاق شد. مبتنی بر ابعاد اکتشافی، پرسشنامه سنجش ابعاد تهیه و تنظیم و میان افراد نمونه که پژوهش گران سازمان های تحقیق و توسعه علوم پایه هستند، توزیع، تکمیل و جمع آوری شد. تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه ها با استفاده از روش های تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی، روایی هم گرا، روایی واگرا و سازگاری درونی، نشان می دهد که در محیط تحقیق و توسعه کشور، ابعاد پنج گانه آزادی، اعتماد، منابع، تشویق و تعامل در سنجش و اندازه گیری مفهوم جو سازمانی خلاق موثر هستند. هم چنین بررسی وضعیت موجود جو سازمان های مورد مطالعه بر اساس ابعاد پنج گانه نشان می دهد که از میان سطوح سه-گانه جو سازمانی (خلاق، متوسط و غیر خلاق) از وضعیتی متوسط برخوردار هستند. ابعاد جو این سازمان ها از بیش ترین تا کم ترین فاصله با جو سازمانی خلاق عبارتند از تشویق، منابع، اعتماد، تعامل و آزادی.
    کلیدواژگان: خلاقیت، جو سازمانی خلاق، آزادی، اعتماد، تشویق، منابع، تعامل
|
  • Page 5
    In this study, the goal was to examine and explain the causal role of knowledge management in the effectiveness of the learning organization. Methods of survey research and data collection tool was the questionnaire. A comprehensive questionnaire to measure effectiveness of the organization - has been designed and implemented according to The four functions of social system model of Parsons (Adaptation, Effectiveness,Unity and coherence, Stability & Maintain patterns), and Knowledge Management –was designed and employed according to Nonaka and takeuchi’s model. Data collected from the teaching staff of the University of Science and Technology.According to the analysis of research data, and the causal relationship between two variables, a positive meaningful relationship between KM Elements (Socializing, externalizing, combination, internalization) and the effectiveness of the learning organization was identified, and the direction of the relationship was detected of KM towards the learning organization. Also our findings indicated that demographic factors (Age, Work experience, Education level, Employment status, Position) of the above equation, have significant impact, Where as Gender has no effect.
    Keywords: learning organization, organizational learning, effectiveness, Knowledge Management
  • Page 23
    Goal: the main goal of the present research was to investigate the relation of teacher’s use of knowledge management on student research motivation at Tehran city high school.
    Methodology
    the study was descriptive. Its population was all teachers who teaching at high school in Tehran city. The sample was chosen according to kerjeci and morgan table 371 people. To make the questionnaire after deep studying of previous researchers and theoretical base, one standard Jashbars K.M questionnaire chosen& other researchers made questionnaire prepared to measure student research motivation. Collected data was analyzed by descriptive static as frequency distribution& inferential statistic as Pearson co relation test& multi line regression test by spss.
    Results
    the result showed that there is direct relation between amount of teachers K.M&Their student’s research motivation at Tehran city high school.
    Finding
    The Managers must create a culture to promote knowledge management, research and motivation towards improving teacher performance.
    Keywords: knowledge management, research motivation, teacher's, high schools
  • Page 41
    The purpose of this research is an experimental study in servicing sector (Parsian bank) for investigating the relation between organizational learning culture and job satisfaction and their relation with customer satisfaction which is used from Pantuakiz and Borenta (2013) model. In this model the relation between organizational learning culture and customer satisfaction with considering job satisfaction mediating role is investigated. For research investigation a sample size containing 234 people, working in Parsian bank branches in Tehran is taken in cluster random of sampling type. Collecting data of standard questionnaire with 21 questions which its validity and reliability is confirmed is done by distributing it among statistical population. Analyzing of data is done by descriptive statistics and statistical inference. In descriptive statistics section indexes including frequency index and percentage of frequency index and in statistical inference section, indexes including correlation methods and structural equation model are used respectively for path analysis. In this regard SPSS and LISREL software are used. The results of analysis shows the relation among organizational learning culture and customer satisfaction and job satisfaction. Generally, Parsian bank ability directly or indirectly to satisfy its customers is linked through its employee's effective and continuous effort and their job satisfaction. (p<0.05)
    Keywords: organizational learning culture, customer satisfaction, job satisfaction
  • Page 55
    Using the principles of anthropometry in design helps different people with different physical dimensions comforting while working in workstation. Regardless of these principles in the design of workstation, a worker may be in poor posture, which can lead to tiredness, low productivity and sometimes physical injury. The results of this study show that anthropometry effects on quality management system with coefficient of 0.662 Moreover, the appropriate table has the greatest impact on the implementation of a comprehensive quality management system.
    Keywords: ERGONOMICS, ANTHROPOMETRY, TOTAL QUALITY MANAGEMENT, STRUCTURAL MODELING, ISO
  • Page 73
    Background And Objective
    The result of “global paradigm shift” is birth of new minds and naturally the emersion of a newly global human world – Class society. Paradigm shifts originate from the change of 9 fold paradigm components (Theology, ontology, anthropology, epistemology, axiology, methodology, deontology, practicism, eventualism). Paradigm shifts are among the most important methods of making fundamental changes in the society. These changes take place in “Background”, “Contents”, and “structure” of the mind. Thus by subtilization and manipulation of " Management of Mind Change “and using soft tools and soft technology, it is possible to humanize, socialize, civilize, systemize, globalize and lead mankind and societies to desired objectives. In other words, the world is constantly giving birth to new mentalities and interactions; confrontations and dispute of conceptual models in the concrete world. Research methodology and
    Findings
    In this study with the presentation of globalization in modernism and a comparative study of postmodern and divine globalization, the portrait of a postmodern and divine man is extracted in humanist and divine paradigms and it is contemplated and judged by scholars. The type of qualitative research is based on analytical-descriptive study with using comparative text examination and post analysis of collected data libraries. The final result of the study is that mental imperialism attempts to change the constituents of the paradigm overwhelming the mentalities of the target societyin Kurt Lewin’s three step transformation process “Unfreezing-transition-freezing” and comparing it with Dusterandobill’s model (1997) in which the beginning chain of this processis triggering stream of consciousness in minds of scientists, strategists, professors and intellectuals of the subject society
    Conclusion
    According to Imam Ali (AS) in sermon 27 of the noble NahjulBalagahe “No one will be degraded and despicable unless one who has fought against the foe in his homeland” and also based on Imam Khomeini’s order regarding the exportion of “spirituality & revolution” instead of mere defense in homeland, the necessity of soft invasion, adaption of the universal doctrine for soft war in mental peculiarities in enemy’s land in order to prepare the global atmosphere for the emersion of the world’s savior (Aj) has appeared so as to prevent the intrusion of “humanist anti-values” in the public mentality of divine societies and to stop the gradual transition of mental, cultural, values, identity, philosophical, behavioral, and structural models of the Islamic societies in order for the free people of the world such as Muslims and Islamic society not to be compromised by the cultural invasion of the hegemonic system.
    Keywords: Management of Mind Change, Modernisationsparadigm, Globalizationsspace, Cultural invasion, Softpower
  • Page 99
    The role of knowledge management in project management is important and appropriate implementation of this is fairly effective in the efficiency of project management. Identification and using of knowledge groups is one of the principal components of knowledge management. Using association rules to identify the relationship between knowledge groups of the project team can improve and increase utilization of knowledge groups. In order to discover association rules between variables, there are different methodologies that can lead to different results. In this study considered utilization of three methodology to discovery initial of association rules in knowledge groups between project team members.The identified basic rules are checked with multi-criteria decision making technique and then classified. The results of this study as for utilizing a combination of methodologies of discovering the association rules and final classificating rules with TOPSIS technique can introduce the association rules among knowledge groups in project teams that these results lead to the promotion of knowledge management performance in project management.
    Keywords: Project management, Knowledge management, Knowledge groups, Association Rules, TOPSIS
  • Page 111
    The importance of creativity in successful conservation organizations, this research has focused on the nature of creative organizational climate. So, what creative organizational climate heuristic approach based on multiple scientific literatures published in the field was investigated, leading to the discovery of the creative organizational climate. Dimension based on exploratory, assessment questionnaire, and the subjects that prepare and basic science research and development organizations, researchers are distributed, completed and collected. The data were analyzed using exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, convergent validity, divergent validity and internal consistency shows that research and development in the country, five dimensions of freedom, trust, resources, encouragement and interaction assay ¬ size of the creative organizational climate are effective. The atmosphere of the current state of organizations based on five dimensions shows that the levels of organizational climate Tues ¬ tions (creative and non-creative medium) are the medium. The climate of these organizations is creative organizational climate from most to least encouragement, resources, trust, cooperation and freedom.
    Keywords: creativity, creative organizational climate, freedom, trust, encouragement, resources, interaction