فهرست مطالب

یافته های نوین کشاورزی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، پاییز 1389)

نشریه یافته های نوین کشاورزی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مژده افشاری، فرهاد عزیزی، علیرضا پازکی، نورعلی ساجدی صفحه 1
    به منظور ارزیابی اثر سه تراکم بوته بر صفات فنولوژیک پنج رقم ذرت شیرین و بسیار شیرین خارجی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج در تابستان 1387 اجرا گردید. بررسی نتایج به دست آمده از تراکم های مختلف بوته اثر معنی داری بر تعداد روز تا ظهور گل آذین نر (تاسل دهی)، گرده افشانی و تعداد روز از گرده افشانی تا ظهور ابریشم (ASI) نداشت، ولی تعداد روز تا ظهور ابریشم اختلاف معنی داری را نشان داد. با توجه به نتایج این آزمایش با افزایش تراکم بوته از 75000 به 95000 بوته در هکتار، تعداد روز تا ظهور ابریشم افزایش یافت و ارقامی که تعداد روز بیشتری تا ظهور ابریشم داشتند دیررس تر بودند. در این مطالعه بین ارقام مورد بررسی از نظر تعداد روز تا ظهور گل آذین نر (تاسل)، تعداد روز تا گرده افشانی و تعداد روز تا ظهور ابریشم تفاوت معنی داری وجود داشت، ولی از لحاظ تعداد روز از گرده افشانی تا ظهور ابریشم (ASI) در میان ارقام مورد بحث اختلاف معنی داری دیده نشد. رقم Obssision دارای بیشترین تعداد روز تا ظهور گل آذین نر (تاسل)، گرده افشانی و ظهور ابریشم بود که دیررس تر بودن آن را نسبت به سایر رقم های مورد مطالعه نشان می دهد.
    کلیدواژگان: تراکم بوته، رقم، ذرت های شیرین و بسیار شیرین، صفات فنولوژیکی
  • سیده مهتاب بلادی، علی کاشانی، داوود حبیبی، فرزاد پاک نژاد، محیا گلشن صفحه 9
    این تحقیق به منظور بررسی اثرات سرب و مس بر گونه گیاهی خلر در خاک های آلوده به این عناصر صورت پذیرفت. بر این اساس به منظور برآورد و شناسایی توانایی گیاه خلر نسبت به عناصر سنگین سرب و مس آزمایشی در پاییز 1387 بر خلر(Lathyrus sativus) رقم زنجان انجام شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. که در این راستا از چهار سطح سرب (2 Pb(NO3)) 0، 200، 400 و 800 میلی گرم بر کیلو گرم خاک و چهار سطح مس 2) (Cu(SO4)0،150،300 و400 میلی گرم بر کیلوگرم خاک استفاده شد. اگرچه نتایج آزمایش حاکی از افت محتوی کلروفیل کل و غشای لیپیدی تحت سمیت عناصر سنگین سرب و مس بود اما فعالیت بیشتر آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز(SOD) با افزایش سطوح سرب و مس در این گونه گیاهی مانع از تولید بیشتر رادیکال های آزاد اکسیژن تولیدی در این گونه گیاهی شد، به طوری که همبستگی منفی بین محتوی کلروفیلa، کلروفیل b و کلروفیل کل با آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز(SOD) مشاهده شد، همچنین همبستگی بین ظرفیت مالون دی آلدهید (MDA) که وسیله ای برای اندازه گیری فرایند پراکسیداسیون لیپید است با آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز(SOD) مثبت بود بدین معنی که افزایش ظرفیت این بیومارکر که نشان دهنده ی تولید بیشتر اکسیژن برای تخریب غشای لیپیدی است با فعالیت بیشتر آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز(SOD) برای هضم و حذف بیشتر اکسیژن های مخرب همراه بود. همچنین وضعیت آب در بافت برگ ها (RWC) تحت تاثیر این عناصر قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: خلر، کلروفیل، مالون دی آلدهید (MDA)، سوپراکسید دیسموتاز (SOD)
  • میلاد صفاپور، محمدرضا اردکانی، فرهاد رجالی، شهاب خاقانی، مریم تیموری صفحه 21
    به منظور بررسی و تعیین تاثیر کودهای بیولوژیک بر رشد و نمو لوبیا قرمز تحقیقی سال 1388 در مزرعه دانشگاه آزاد اسلامی اراک به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. تیمار های آزمایش شامل سه رقم لوبیا قرمز به نام های گلی با رشد نامحدود و تیپ رشدی رونده، صیاد با رشد نامحدود و تیپ رشدی نیمه رونده و درخشان با رشد محدود و تیپ رشدی ایستاده و دو سطح کاربرد مایکوریزا شامل سطح صفر یا بدون مصرف و مصرف سویه Glomus intraradices و سه سطح باکتری ریزوبیوم شامل سطح صفر، مصرف سویهRb133 و سویه Rb116 بودند. نتایج مقایسه میانگین اثرات متقابل مایکوریزا، ریزوبیوم و ارقام بر عملکرد و اجزای عملکرد نشان داد بالاترین عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک به ترتیب با میزان 2665 و 6333 کیلوگرم در هکتار از تیمار تلقیح دوگانه مایکوریزا و ریزوبیوم سویه Rb133 و رقم گلی به دست آمد. کمترین عملکرد دانه نیز از تیمار مصرف مایکوریزا و عدم مصرف ریزوبیوم و رقم درخشان با 1172 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. عملکرد دانه لوبیا در شرایط تیماری توام مایکوریزا و ریزوبیوم نسبت به عدم مصرف این عوامل و یا مصرف آنها برتری نسبی نشان داد پیشنهاد می شود این نوع کودهای بیولوژیک در زراعت لوبیا مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: تلقیح دوگانه، ریزوبیوم، لوبیا قرمز، مایکوریزا
  • نورالله عبدی، معصومه عبدی، صدیقه رویا حسن زاده صفحه 37
    این تحقیق با هدف معرفی، طبقه بندی و تعیین نقاط پراکنش گونه های دارویی شهرستان اراک انجام گردید. با استفاده از مطالعات میدانی و مرور منابع معتبر فهرست گونه های دارویی شهرستان تهیه شد و اطلاعاتی از قبیل نام علمی، نام تیره، نام فارسی، مشخصات گیاهشناسی، نقاط پراکنش، ارتفاع رویشگاه و اندام مورد استفاده برای هریک از گیاهان دارویی ثبت گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که در شهرستان اراک 143 گونه دارویی متعلق به 121 جنس و 40 تیره گیاهی وجود دارند. تیره های Asteraceae (17 گونه)، Papilionaceae (16 گونه)، Lamiaceae (14 گونه)، Brassicaceae و Linaceae (هرکدام 9 گونه)، Rosaceae (8 گونه) و Apiaceae (7 گونه)، دارای بیشترین گونه های دارویی در سطح شهرستان بودند. حدود 40 درصد از گونه های دارویی در دشت ها و 60 درصد در مناطق کوهستانی و تپه ماهوری رویش دارند. 126 گونه از گیاهان دارویی شهرستان اراک به صورت خودرو و 17 گونه به صورت کاشته شده می باشند. با توجه به شرایط متنوع اقلیمی و توپوگرافی و تنوع گونه های دارویی در شهرستان اراک، این منطقه از قابلیت های بالایی جهت توسعه کشت گیاهان دارویی برخوردار است.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، شهرستان اراک، فلور
  • جواد عینعلی، عباسعلی نوری نیا، قدیر طاهری، الیاس سلطانی صفحه 51
    این آزمایش به منظور بررسی اثرات تنش خشکی بر روی خصوصیات مورفولوژیکی و عملکرد جو بدون پوشینه انجام شد. آزمایش با استفاده از طرح کاملا تصادفی (CRD) در شش تکرار با چهار سطح تنش خشکی در گلخانه اجرا شد. سطوح خشکی شامل محیط معمولی (D1) با پتانسیل آب 3/0- مگاپاسکال، تنش ملایم (D2) با پتانسیل آب 6/0– مگاپاسکال، تنش خشکی متوسط (D3) با پتانسیل آب 9/0- مگاپاسکال و تنش خشکی شدید (D4) با پتانسیل آب 2/1- مگاپاسکال بودند. نتایج نشان داد طول ساقه اصلی، طول سنبله، ارتفاع بوته، درصد پنجه های نابارور، درصد پنجه های بارور، تعداد دانه در سنبله اصلی، تعداد دانه در پنجه ها، وزن هزار دانه و عملکرد نهایی تفاوت معنی داری داشتند. جو لخت در شرایط تیمارهای خشکی 3/0-، 6/0-، 9/0- و 2/1- مگاپاسکال به ترتیب دارای عملکردی حدود 55، 46، 42 و 33 گرم در گلدان بودند. این در حالی بود که تنش خشکی بر هیچ یک از صفات تعداد کل پنجه ها، وزن خشک ساقه اصلی، وزن خشک پنجه ها و وزن خشک برگ ها معنی دار اثر معنی داری نداشت.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، جو بدون پوشینه، عملکرد دانه
  • امید فرامی، محسن اسماعیل زاده مقدم، حمیدرضا نیکخواه، مهدی زکی زاده صفحه 63
    به منظور تعیین میزان تنوع ژنتیکی در صفات مورفولوژیک و کمی موثر بر عملکرد دانه، 99 لاین خالص جو به همراه یک رقم شاهد تجاری (رقم نصرت) که از برنامه های به نژادی جو در ایستگاه های کرج، اهواز٬ زابل، میاندوآب و دو مرکز تحقیقات بین المللی برای مناطق خشک (ایکاردا) و مرکز تحقیقات بین المللی ذرت و گندم (سیمیت) حاصل شده بودند، مطالعه ای در سال زراعی 87-1386 در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در قالب طرح آلفا لاتیس، با 2 تکرار اجرا گردید. بالاترین وراثت پذیری به تعداد روز تا رسیدگی فیزیولوژیک (100 = 2h) اختصاص داشت و عملکرد دانه وراثت پذیری متوسطی (5/60 %) را نشان داد. همبستگی های ژنتیکی بین صفات روند مشابهی با همبستگی های فنوتیپی داشت و عموما از آن ها بزرگ تر بود. تجزیه به عامل ها، صفات مورد بررسی را به سه عامل کاهش داد که 100% درصد تنوع کل را توجیه نمودند. عامل اول شامل تعداد دانه در متر مربع، عملکرد دانه و سرعت پر شدن دانه بود و عامل دوم تعداد سنبله در متر مربع، تعداد دانه در سنبله و وزن دانه در سنبله را شامل گردید. عامل سوم نیز سرعت پر شدن دانه، وزن هزار دانه و طول سنبله را در برگرفت. تجزیه خوشه ایسه گروه عمده را آشکار ساخت و مشخص نمود که لاین های انتخاب از یک مکان خاص توزیع پراکنده ای در گروه های مختلف دارند.
    کلیدواژگان: جو، وراثت پذیری، تجزیه به عامل ها، تجزیه خوشه ای
  • قنبر لای، حسین افشاری، مهرداد محمدی صفحه 77
    به منظور مطالعه روابط رگرسیونی میان تاثیر دور آبیاری بر عملکرد و اجزاء عملکرد کرچک آزمایشی در سال زراعی90-1389 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. در این بررسی تیمار دور آبیاری 5، 10 و 15 روز یکبار عامل اصلی بروز تغییرات رشد و عملکرد کرچک بود. نتایج حاصل از اندازه گیری صفات مورد بررسی نشان داد درصد روغن دانه در دور آبیاری 15 روز و درصد پروتئین دانه بیشترین مقدار خود را را صورت آبیاری با دور 10 روز و سایر صفات با طولانی شدن فاصله آبیاری به شدت تحت تاثیر قرار گرفتند. بررسی روابط همبستگی میان صفات گیاهی کرچک تحت تاثیر دور آبیاری نشان داد روند تغییرات صفات مورد بررسی به صورت خطی بود و در به جز در مورد در روغن و پروتئین که همبستگی مثبتی را با افزایش دور آبیاری نشان دادند برای سایر صفات همبستگی منفی بود. بیشترین همبستگی مربوط به صفت عملکرد دانه با شاخص برداشت مثبت و در سطح احتمال1% معنی دار و همبستگی عملکرد دانه با درصد روغن در احتمال 5% معنی دار و منفی و با درصد پروتئین در احتمال 1% معنی دار و منفی بود.
    کلیدواژگان: آبیاری، رگرسیون، کرچک، همبستگی
  • حمید مدنی، بابک اصفهانی صفحه 89
    این بررسی مزرعه ای در شرایط آب و هوایی شهرستان همدان انجام شد. آزمایش به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل تراکم کاشت سورگوم شیرین رقم پگاه در سه سطح 100، 200 و 400 هزار بوته در هکتار، دور آبیاری با فواصل10و 15 روز یک بار و سطوح تقسیط کود اوره در دو سطح 100، 200 و 100 و نیز 100، 100 و 200 کیلوگرم کود شیمیایی اوره به ترتیب با مصرف در زمان کاشت، 45 و 65 روز بعد از کاشت بودند. نتایج نشان داد در این بررسی حداکثر عملکرد علوفه خشک علوفه به میزان 44/18 تن در هکتار در تیمار تراکم 10 بوته در متر مربع، دور آبیاری 10 روز و شیوه دوم تقسیط کود اوره (D1I1N2) به دست آمد. همچنین تراکم گیاهی 10 بوته در متر مربع در تمام مراحل رشد و نمو سورگوم شیرین در منطقه همدان بالاترین سرعت رشد را نشان داد. در این بررسی با افزایش تراکم بوته در متر مربع تا دریافت 1100 GDD از میزان سرعت رشد نسبی سورگوم کاسته شد و سرعت جذب خالص (NAR) در 800 درجه روز رشد بین مقادیر 18/0 تا 03/0گرم بر گرم در متر مربع درهر GDD بود.
    کلیدواژگان: سورگوم شیرین، تراکم بوته، دور آبیاری، تقسیط کود اوره و شاخص های رشد
  • پریسا میاررستمی، الهیار فلاح، مرتضی مبلغی، سمانه مشایخی، مهر داد حق وردیان صفحه 101
    به منظور بررسی اثرات تیمار دمایی بر عملکرد و اجزای عملکرد برنج بر ارقام طارم محلی و فجر، آزمایشی در گلخانه معاونت موسسه تحقیقات برنج کشور (آمل) در سال زراعی 1388 اجرا گردید. آزمایش به صورت اسپیلت پلات فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا شد، به طوری سطوح ارقام (طارم محلی و فجر) به عنوان فاکتور اصلی و سطوح دما (16 و 32 درجه سانتی گراد) و 4 مرحله رشدی (پنجه زنی، ساقه دهی، خوشه دهی و پرشدن دانه به عنوان فاکتور فرعی مورد آزمون بودند. نتایج نشان داد رقم فجر به دلیل بالاتر بودن تعداد پنجه، تعداد خوشه در کپه، طول خوشه، تعداد خوشه چه کل در خوشه و تعداد خوشه چه پر در خوشه بیشترین عملکرد دانه (37/23 گرم در کپه) نسبت به رقم طارم محلی(72/19 گرم در کپه) داشت. عملکرد دانه در دمای 32 سانتی گراد به علت بالاتر بودن کلیه صفات مورد آزمون از عملکرد بالاتری (6/23گرم در کپه) نسبت به دمای 16 سانتی گراد (5/19 گرم در کپه) به دست آمد و با کاهش دما از 32 درجه به 16 درجه سانتی گراد باعث کاهش 21 درصدی عملکرد دانه گردید. مرحله پر شدن دانه به دلیل بالاتر بودن تعداد خوشه در کپه، طول خوشه، تعداد خوشه چه کل در خوشه و تعداد خوشه چه پر در خوشه بیشترین عملکرد دانه (28/24 گرم در کپه) و مرحله رشدی پنجه زنی به علت کمتر بودن در تعداد خوشه در کپه و وزن هزار دانه، کمترین میزان عملکرد (01/19گرم در کپه) داشت.
    کلیدواژگان: برنج، مراحل رشدی، عملکرد و اجزای عملکرد
|
  • M. Afshary, F. Azizi, A. R. Pazoki, N. A. Sajedi Page 1
    In order to study effect of there plant densities on phonological traits of 5 exotic sweet and super sweet corn varieties، this experiment was carried out in a factorial design based on RCBD with 3 replications. Experiment was done at research field of Seed and Plant Improvement Institute at Karaj during 2008. Results showed that، effect of various plant densities have non-significant on days to tassel formation، pollination and ASI، but the studied densities showed some effect on days to silk development، with respect to the experiment results، the increase of plant density from 75000 to 95000 plant/ha، caused the days to silk development to increase too، and varieties which needed more days to silk development، were also late maturing varieties. There was significant difference between the studied values regarding the days to tassel formation، the days to pollination، and the days to silk development which was absent with respect to ASI. The Obsession variety showed the highest number of days to tassel formation، pollention and silk which indicates its late maturing in comparison to other studied varieties.
    Keywords: Plant density, variety, sweet, super sweet corns, phonological traits
  • S. M. Beladi, A. Kashani, Prof., D. Habibi, F. Paknejad, M. Golshan Page 9
    Some plant species are tolerant to environmental adverse conditions so that with their functional mechanisms prevent more production of free radicals of oxygen or counter with produced free radicals of oxygen. This study was done to investigate the effect of lead and copper on Lathyrus sativus in contaminated soils with these elements. To evaluate and recognize the study species ability against heavy metals lead and copper an experiment was carried out on Lathyrus sativus cultivar Zanjan in 2009. The experiment was carried out factorially as randomized complete design with four levels of lead Pb (NO3) 2 (0، 200، 400 and 800 mg/kg) and four levels of copper Cu (So4) 2 (0، 150، 300، 450 mg/kg) were used. Although the results suggested the decrease in total chlorophyll content and lipid membrane under the toxicity of lead and copper، the more activity of the enzyme Superoxide dismutase (SOD) along with the increase in the levels of lead and copper in thid species prevented the more production of free radicals of oxygen in the study species، so that a negative coloration was observed between chlorophyll a، b and total chlorophyll and the enzyme superoxide dismutase (SOD). Also the coloration between Malondialdehyde (MDA) which is a means for measuring the lipid per oxidation process، and the enzyme Superoxide dismutase (SOD) was positive that means the increase in this biomarker content which is a sign of more production of oxygen for lipid membrane destruction، was accomplished with the more activity of enzyme Superoxide dismutase (SOD) for more digestion and elimination of destructive oxygen. Also the water condition in leaf tissues (RWC) was not effective by these elements.
    Keywords: Grass pea, malondialdehyde (MDA), lipid membrane, superoxide dismutase, relative water condition
  • M. Safapour, M. Ardakani, F. Rejali, Sh. Khaghani, M. Teimouri Page 21
    In order to investigate the effect of biological fertilizers on yield and yield components of bean، a field study was conducted during spring and summer 2010 in research farm of college of Arak Islamic Azad University. The factorial experimental of the study comprised of RCBD with three replications. Three varieties of bean were Goli (indeterminate)، Sayad (Semi determinate) and Derakhshan (determinate). Mycorrhiza fungi including no inoculation and Glomus intraradices and three levels of Rhizobium phaseoli were including: no application strain Rb116 and strain Rb133. interaction between mycorrhiza، rhizobial and cultivars on yield and yield components showed highest grain yield and biological yield، respectively، with the 2664 kg/ha and 6333 kg/ha of the treatments inoculated with mycorrhiza (Glomus intarardices and rhizobial strains Rb131 and goli variete was obtained. The lowest yield of the treatments used mycorrhiza fungi and rhizobial bacteria zero levels، with 1172 kg/ha and Derakhshan variete was obtained.
    Keywords: Co, inoculation, Common bean, Rhizobium phaseoli, Glomus intraradices
  • N. Abdi, M. Abdi, S. R. Hassanzadeh Page 37
    Arak County with an area of 5594 km2 is located in Markazi province. The altitude ranges from 1650 m in the Meighan lake to 3118 m in Sefidkhani mountain. The mean annual precipitation varies from 200 mm in Ebrahimabad plain to 440 mm in the Sefidkhani mountains. Thus، this area has climatic variation and floristic richness. This study was conducted to introduce، classify and determine the distribution of medicinal plant species of Arak county. According to field studies and literature review، medicinal species was listed and some information including scientific name، family name، Persian name، botany specifications، distribution area، habitat altitude from sea level، utilized organ were recorded for each medicinal plant. According to results، in Arak county 143 medicinal plants species were identified belonging to 121 genera and 40 families. Asteraceae with 17، Papilionaceae with 16، Lamiaceae with 14، Brassicaceae and Linaceae (each with 9)، Rosaceae with 8 and Apiaceae with 7 species، were the most families that have the highest number of medicinal species. About 40 percent of medicinal plants grow in the plains and 60 percent grow in mountainous areas. 126 species of medicinal plants were self-grown (wild) in natural resource boards and 17 species were planted. Considering the diverse climatic and topographic conditions and diversity of medicinal species in Arak county، this area has a high potential for development of medicinal plants cultivation.
    Keywords: Medicinal plants, Arak county, flora
  • J. Einali, A. Nourinia, G. Tahery, E. Soltani Page 51
    This experiment was conducted to examine the effects of drought stress on the morphologic characterizes and yield of Hull- less barley. This research was conducted as CRD with 6 replications and 4 levels of drought stress in green house. Drought levels were check (D1) with -0. 3 MP، low stress (D2) with -0. 6 MP، medium drought (D3) with -0. 9 MP and sever drought (D4) with -1. 2 MP. Results indicated that drought stress significantly influenced on main stem length، ear length، plant high، percent of unfertile tillers، percent of fertile tillers، grain number in main ear، weight of 1000 grains and yield. Pod yields of -0. 3 MP، -0. 6 MP، -0. 9 MP and -1. 2 MP were respectively about 55، 46، 42 and 33 g per pod. While drought stress had no significantly effect on number of total tillers، main stem dry weight، tillers dry weight and leaf dry weight.
    Keywords: Drought stress, Hulless barley, grain yield
  • O. Farami, M. Esmaeilzadeh Moghadam, E. Majidi Heravan, H. Nikkhah, M. Zakizadeh Page 63
    In order to determine، genetic variation for quantitative and morphological traits related to grain yield in ninety nine pure lines of barley derived from barley breeding programs in different field stations and one commercial cultivar (Nosrat) as check. This study was conducted using an alpha-lattice design with two replications at the Seed and Plant Improvement Institute (SPII)، Karaj in 2007 - 2008 cropping season. The number of days to physiological maturity showed the highest (h2=100) and the grain yield (h2=60. 5) medium heritability، respectively. Genetic correlations between the traits were similar to phenotypic correlations and were commonly greater. Factor analysis for studied traits revealed three factors which justified 100 percent of the total variation. The first factor which was named yield factor was included number of grain per square meter، grain yield and grain filling rate. The second factor consisted number of spike per square meter، number of grain per spike and grain weight per spike. The third factor included grain filling rate، thousand grain weight، and spike length. Path analysis also detected the same results as the other analyses and indicated the importance of number of grain per square meter in increasing grain yield. Cluster analysis based on all traits، detected three groups and identified the lines that derived from a specific breeding program/location were not very different and distributed in all three groups.
    Keywords: Barley, heritability, factor analysis, cluster analysis
  • Gh. Laei, H. Afshari, M. Mohammadi Page 77
    In order to study of regression coeficient for irrigation periods and traits of castor plants this fiels experiment was done in 2010 at Damghan Islamic Azad University research farms. The experiment model was randomized complete block design with three replications. Irrigation periods intervals were every 5، 10 and 15 days. Plant densities were 5 plants per square meter. After data harvesting we used from SAS statistical software and mean comparition was calculate by Duncan''s multiple range test at 5%. the correlation coeficient between plant characteristics irrigation periods were stimated too. All traits studied showed significant differences for the period of irrigation and the highest yield and lowest yield in a period of 5 days of irrigation in the irrigation period was 15 days I attribute 15 percent oil and protein content in irrigation water during the 10 days had the highest. Attributes associated with the irrigation effect was linear (r =0/95**) and the correlation with oil yield significant and negative r=0. 65*، % protein and significant and negative relationship was -0. 85**Percent of the oil with the water cycle has a positive slope of the line that represents.
    Keywords: Irrigation, regression coeficient, castor
  • H. Madani, B. Esfahani Page 89
    To study the effect of plant density، irrigation periods and nitrogen application on growth indices of foliage sorghum (Sourghum bicolor var. Peghah) an experiment was conducted as split، split plot based on RCBD with 4 replications at Hamadan، Iran in 2007 growing season. plant density 100، 200 and 400 thousand plants per hectare (D1، D2 and D3)، two levels for irrigation period in every 10 and 15 days (I1and I2) and two levels of nitrogen application 100،200،100 and 100،100،200 Kg Urea/ha at sowing date، 45 and 65 days after sowing date stages respectively (N1 and N2)، were investigated. The results showed that the maximum total of dry foliage yield up to 18. 44 t/ha was obtain by D1I1N2 treatments. Furthermore، the CGR trend for the lowest plant density (10 plant/m2) in all plant growth stages were upper than other plant density crop growth rate index. In this study، relative growth rate (RGR) trend by enhance the plant density were reduce until 1100 GDD adsorption and net assimilation rate (NAR) at 800 GDD were changed from 0. 03 to 0. 18 g/g/m2/GDD.
    Keywords: Sweet sorghum, plant density, irrigation periods, nitrogen application, plant growth indices
  • P. Mearrostamei, A. Fallah, M. Mobaleghi, S. Mashayekhi, M. Haghverdiyan Page 101
    In order to study of temperature treatment on yield and yield component of rice (Tarom mahale and Fajr varieties) a green house experiment was carried out in deputy of rice research institute of Iran (Amol) in 2009. The experiment performed in the form of factorial split plot based on CRD with three replications. The stages of the varieties (Tarom mahale and Fajr) were selected as main factors and the stages of temperature (16 and 32 C°) as well as four growth stages (the average of grassing till the appearance of green cluster، stalking، pregnancy، blooming and grain becoming full) were considered as sub-factors. Results showed that the varity of Fajr، because of having more numbers of effective tiller، the number of spike in hill، the length of spike، the number of whole grain head in cluster and the number of full grain head in cluster، had the most of grain yield (23. 37g/hill)، in comparison with the variety of Tarom mahle (19. 72 g/hill). Grain yield in temperature of 32 C°، because of having the higher (23. 6 gm/hill)، in comparison the temperature of 16 C° (19. 5gm/hill) and when decreasing temperature from 32 C° to 16 C° a decrease of 21% for grain yield obtioned. The stage of grain becoming full، because of having more number of spike in hill، the length of spike، the number of whole grain head in cluster and the number of full-grain head in cluster had the most of grain yield (24. 58 g/hill) and from growth level of grassing till the appearance of green cluster because of having less number of cluster in hill and 1000 grain weight had the least amount of yield (19. 01 g/hill).
    Keywords: Growth stages, rice, yield, yield component