فهرست مطالب

مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1394)

نشریه مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • روح الله رضایی*، نسرین منگلی، لیلا صفا صفحات 1-16
    تحولات پیچیده و سریع چند دهه اخیر موجب شده است کشور های توسعه یافته و در حال توسعه، کسب و کارهای کوچک و متوسط را به عنوان زمینه ای برای دستیابی به اهداف توسعه از جمله توسعه اقتصادی در نظر بگیرند. نتایج بررسی ها حاکی از آن است که عوامل زیادی بر روی شکل گیری و تقویت کسب و کارهای کوچک و متوسط تاثیرگذار هستند که در این میان، بسیاری از محققان و صاحب نظران تاکید ویژه ای بر روی بازاریابی کارآفرینانه داشته و آن را یکی از مهم ترین عوامل تعیین کننده بقاء کسب و کارها در نظر می گیرند. با توجه به اهمیت موضوع، هدف اصلی این مقاله که مبتنی بر مرور وسیع ادبیات نظری و تجربی مرتبط و منابع کتابخانه ای می باشد، بررسی مفهوم و ابعاد بازاریابی کارآفرینانه و تاثیر آن در کسب و کارهای کوچک و متوسط بود. بر اساس نتایج تحقیق مشخص شد که بازاریابی کارآفرینانه پارادیمی جدید و میان رشته ای در بازاریابی است که می تواند از طریق نوآوری و مشتری گرایی محدودیت های بازاریابی سنتی را رفع نموده و منجربه ایجاد ارزش برای مشتری شود. مرور ادبیات مرتبط نشان داد که اصلی ترین ابعاد بازاریابی کارآفرینانه شامل ریسک پذیری، پیش دست بودن، فرصت محوری، ایجاد ارزش، نوآوری، مشتری گرایی و اهرم کردن منابع می باشند. همچنین، نتایج تحقیق حاکی از آن بود که بازاریابی کارآفرینانه جزء جدایی ناپذیر موفقیت کسب و کارهای کوچک و متوسط و به عنوان یک عامل اصلی در بهبود عملکرد این نوع کسب و کارها شناخته می شود و عدم گرایش به سوی استفاده از بازاریابی کارآفرینانه در کسب و کارهای کوچک و متوسط منجربه سطوح پایین عملکرد و شکست می شود.
    کلیدواژگان: بازاریابی کارآفرینانه، کسب و کارهای کوچک و متوسط، بازاریابی سنتی، عملکرد
  • نادر نادری*، صبا امیری، سهراب دل انگیزان، حبیب جعفری صفحات 17-34
    امروزه کارآفرینی به عنوان یک دانش میان رشته ای شناخته شده و پیامدهای باارزش آن زمانی آشکار می گردد که از سنین پایین آغاز شود. از آنجا که میان کارآفرینی و مهارت آموزی رابطه تنگاتنگی وجود دارد، هدف این پژوهش الگوسازی مفهومی تاثیر مولفه های آموزش کارآفرینی بر نگرش هنرجویان به کسب و کار در هنرستان های کاردانش است. مولفه های آموزش کارآفرینی شامل متغیرهای «ویژگی های شخصیتی هنرجویان»، «ویژگی های مربیان»، «فضا و تجهیزات آموزشی»، «سبک رهبری تحولی»، «مشاوره تحصیلی و شغلی»، «محتوای آموزش»، «شیوه های آموزش» و «الگوهای تربیتی هنرجویان در خانواده» هستند. در این مطالعه از رویکرد توصیفی استفاده شده و اطلاعات موردنیاز آن از طریق مطالعه و تحلیل دقیق ادبیات نظری و پیشینه داخلی و خارجی، با استفاده از روش کتابخانه ای گردآوری شده است. در این نوشتار پس از تشریح مفاهیم «مولفه های آموزش کارآفرینی» و «نگرش به کسب و کار» به بررسی تجارب، مدل ها و الگوهای موجود در این حیطه پرداخته شده و درنهایت الگوی مفهومی پژوهش ارائه گردیده است. همچنین استفاده از مربیان کارآفرین و متخصص، بهره گیری از شیوه های آموزش ترکیبی و خلاقانه، استفاده از مشاوران مخصوص کارآفرینی، بهبود فضای نوآوری در هنرستان ها و غیره، به عنوان تعدادی از راهکارهای بهبود مولفه های آموزش کارآفرینی در هنرستان های کاردانش بیان شده اند.
    کلیدواژگان: آموزش کارآفرینی، نگرش به کسب و کار، کاردانش، مهارت، هنرجو
  • شهلا چوبچیان *، علی اسدی، خلیل کلانتری، علی بیگلری فرد صفحات 35-46
    این تحقیق با هدف بررسی عوامل موثر بر کارایی گلخانه های توت فرنگی شهرستان هشتگرد در سال 1388 انجام گرفته است. تحقیق حاضر از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق 23 گلخانه فعال در شهرستان هشتگرد به صورت تمام شماری مورد مطالعه قرار گرفتند. روایی پرسشنامه توسط تعدادی از متخصصان موضوعی مورد تایید قرار گرفت و پایایی گویه های تحقیق نیز سنجیده شد که نتایج حاکی از قابلیت اعتماد بالای این گویه ها برای سنجش متغیرهای تحقیق بود. بر اساس نتایج به دست آمده متغیر برخورداری گلخانه از نور کافی خورشید، انگیزه گلخانه دار، کنترل دمای محیط، دسترسی به بازار، فضای نگهداری مناسب پس از برداشت، بسته بندی مناسب محصول پیش از عرضه به بازار، دسترسی به اینترنت و برقراری ارتباطات، کنترل Co2 محیط گلخانه، دانش مرتبط با آفات و بیماری ها و دانش مرتبط با فیزیولوژی گیاه گلخانه دار به ترتیب متغیرهایی بودند که بر ارتقای راندمان گلخانه های توت فرنگی تاثیر معنی داری داشتند. با توجه به مطالعات میدانی و مصاحبه های صورت گرفته پیشنهاد می شود: اقداماتی جهت بالا بردن سطح تجربه و مهارت کارشناسان ترویج؛ وجود کارشناسان در مواقع ضروری؛ ایجاد شرایط بازدید از گلخانه های نمونه و نمایشی جهت الگوی گیری سایر گلخانه داران؛ اقدام در جهت تولید برنامه های رادیویی- تلویزیونی در چهارچوب طرح های آموزشی ترویجی؛ بازدید کارشناسان خبره به همراه ناظران و ایجاد انگیزه در کشاورزان جهت همکاری با کارشناسان؛ و برگزاری کلاس های آموزشی- ترویجی جهت مصرف بهینه نهاده ها و بهبود عملکرد واحدها صورت گیرد.
    کلیدواژگان: گلخانه، توت فرنگی، بهره وری، کارآیی، شهرستان هشتگرد
  • نوذر منفرد، کورش رضایی مقدم *، زینب آبخیز صفحات 47-66
    رسالت دانشگاه در گذشته آموزش و پژوهش بود امروزه رسالت سومی بر عهده دانشگاه ها نهاده شده و آن کارآفرینی دانشگاهی است. دانشگاه کار آفرین را می توان به عنوان نظام توانمند سازی افراد تلقی کرد که خلاقیت و نوآوری آن ها را به طور برنامه ریزی شده به کار می گیرد. با توجه به اهمیت ایجاد دانشکده های کارآفرین، این مطالعه با هدف بررسی نگرش دانشجویان نسبت به دانشکده کارآفرین و نیز شناسایی موانع ایجاد دانشکده کارآفرین انجام شده است. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان سال دوم و چهارم رشته های ترویج و آموزش کشاورزی و علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز بودند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی تعداد 96 نفر به عنوان نمونه تعیین شد. ابزار اجرای پژوهش پرسشنامه بوده که روایی آن توسط اساتید متخصص و پایایی آن به وسیله آزمون راهنما تایید شد (دامنه آلفای کرونباخ 70/0-92/0). داده های به دست آمده توسط نرم افزار SPSS نسخه 19 تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد میانگین نگرش دانشجویان رشته باغبانی نسبت به ایجاد دانشکده کارآفرین به طور معنی داری بیشتر از میانگین نگرش دانشجویان رشته ترویج و آموزش کشاورزی می باشد. میانگین نگرش دانشجویانی که دو دوره و بیشتر در کارگاه های کارآفرینی شرکت کرده اند، به طور معنی داری بیشتر از کسانی است که یا شرکت نکرده و یا فقط یک دوره شرکت داشته اند. نمره موانع مدیریتی و سازمانی دانشجویان باغبانی به طور معنی داری بیشتر از دانشجویان ترویج و آموزش است. نتایج نشان می دهد که در زمینه محتوای دروس ضعف هایی وجود دارد. به عقیده دانشجویان محتوی دروس با نیاز جامعه مطابقت ندارد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، دانشکده کارآفرین، موانع کارآفرینی، کارآفرینی دانشگاهی
  • طیبه نیک رفتار *، حمید فرید صفحات 67-80
    این پژوهش به شناسایی عامل های درون سازمانی موثر بر توسعه کارآفرینی دانشگاهی می پردازد. پژوهش حاضر در دو مرحله کیفی و کمی انجام شده است، برای نمونه گیری در مرحله کیفی از روش نمونه گیری گلوله برفی استفاده شد. به این ترتیب که شش عضو هیات علمی و ده دانشجو مورد مصاحبه قرار گرفتند تا اشباع نظری ایجاد شد. در بخش کمی پژوهش از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. پرسش نامه پژوهش برپایه مرور ادبیات و مصاحبه با خبرگان طراحی شده است. برای تایید روایی آن از نظر خبرگان و تحلیل عاملی تاییدی و برای بررسی پایایی آن از ضریب آلفای کرونباخ (78/0=α) استفاده شد. نمونه آماری 200 دانشجوی تحصیلات تکمیلی پردیس کشاورزی دانشگاه تهران بود که با استفاده از نمونه گیری هدف دار انتخاب شدند و پرسش نامه بین آن ها توزیع شد. از میان این شمار 148 پرسش نامه تکمیل شده مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان دادند کارآفرینان پردیس کشاورزی با مشکلات و موانع تجاری، فیزیکی و مالی روبرو می باشند. همچنین عواملی مانند همکاری دانشگاه با صنعت، منابع انسانی و شهرت و موقعیت دانشگاه برای توسعه کارآفرینی در این پردیس در درجه دوم اهمیت قراردارند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی دانشگاهی، عامل های درون سازمانی، کارآفرینی کشاورزی ومنبع های طبیعی
  • شهره کرمی *، حسین آگهی صفحات 81-104
    صاحب نظران توسعه روستایی جدا از سیاست ها و راهبردهای کلان توسعه اقتصادی، پرداختن ویژه به امر توسعه روستاها و ریشه کنی فقر گسترده حاکم بر آن ها را لازم می دانند. چرا که به اعتقاد اقتصاددانان این امر، مهمترین عامل توسعه اقتصادی روستاها و بخش کشاورزی به شمار می آید و به اعتقاد سیاستمداران، راهبردی کلیدی به منظور پیشگیری از صدمات اجتماعی در روستاها محسوب می شود. با توجه به این که یکی از بخش های حائز اهمیت در توسعه روستایی، توسعه کارآفرینی کشاورزی است. بر این اساس مطالعه مروری- تحلیلی پیش رو، با هدف بررسی رویکردها و مدل های توسعه کارآفرینی، از جمله: رویکردهای اقتصادی، روان شناسی، جامعه شناسی، شناختی و اکولوژیکی (تلفیقی) و مدل های توسعه کارآفرینی؛ سپس ارائه و تبیین رویکرد و مدل مناسب توسعه کارآفرینی کشاورزی انجام گردیده است. تحلیل ها بیانگر آن است که رویکرد اکولوژیکی، با نگاه چند بعدی و مدل دیده بان جهانی کارآفرینی نه به صورت مدلی مطلق، بلکه بر اساس تفاوت های مکانی- فضایی، مناسب توسعه کارآفرینی در بخش کشاورزی خواهد بود.
    کلیدواژگان: رویکردها، مدل ها، توسعه ی کارآفرینی، کارآفرینی کشاورزی
  • نعمت الله شیری *، علی اصغر میرک زاده، کیومرث زرافشانی صفحات 105-122
    امروزه بیش از گذشته موسسات آموزش عالی بایستی به دنبال رهیافت هایی برای پاسخگویی به نیازهای اجتماعی و اقتصادی جوامع باشند. در این راستا، افزایش بیکاری در میان گروه های تحصیل کرده به خصوص دانش آموختگان نظام آموزش عالی کشاورزی ایران به یکی از بزرگترین مشکلات اجتماعی- اقتصادی کشور تبدیل شده است؛ این مسئله ضرورت توجه به مقوله کارآفرینی و ترویج آن در نظام آموزش عالی کشاورزی را بیش از پیش آشکار ساخته است. در این زمینه، مطالعه مروری- تحلیلی حاضر، با هدف بررسی الزامات ترویج کارآفرینی در نظام آموزش عالی کشاورزی انجام شد. برای این منظور، ضمن بررسی ضرورت کارآفرینی در نظام آموزش عالی، دلایل نیاز به موسسات آموزش عالی کارآفرینانه، ویژگی های کلیدی موسسات آموزش عالی کارآفرینانه به مبحث ترویج کارآفرینی در نظام آموزش عالی کشاورزی پرداخته شد. بر اساس نتایج حاصل از بررسی منابع، مهم ترین الزامات ترویج کارآفرینی در نظام آموزش عالی کشاورزی شامل: ابتلا به تغییرات بنیادین در تولید دانش، بازسازی آموزش، بهبود قابلیت اشتغال پذیری دانش آموختگان و پرورش افراد کارآفرین، ترویج راه اندازی کسب و کار، انجام تحقیقات مناسب و قابل دسترس، بین المللی سازی در راهبرد، رسیدگی به محدودیت های مالی و ساخت شراکت می باشند. یافته های این مطالعه می تواند به برنامه ریزان نظام آموزش عالی کشاورزی در جهت تدوین برنامه هایی برای ترویج کارآفرینی در نظام آموزش عالی کشاورزی کشور کمک کند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، ترویج کارآفرینی، نظام آموزش عالی کشاورزی
|
  • *R. Rezaei, N. Mangeli L. Safa Pages 1-16
    Complex and rapid changes in recent decades has led the developed and developing countries consider Small and Medium Enterprises (SMEs) as a platform for achieving development goals such as economic development. The results indicate that that many factors are effective on formation and strengthening of SMEs, meanwhile, many scholars and experts have a special emphasis on the entrepreneurial marketing and regard it as one of the most important determinants of businesses survival. Given the importance of the issue, the main objective of this article which is based on an extensive review of theoretical and empirical literature and library resources, was to study of the concept and dimensions of entrepreneurial marketing and its effect on SMEs. The results showed that entrepreneurial marketing is a new and interdisciplinary paradigm that it can overcome the limitations of traditional marketing through innovation and customer-orientation and results in creating value for the customer. Literature review showed that the most important dimensions of entrepreneurial marketing included risk- taking, pioneering, opportunity-focused, value creation, innovation, customer orientation and leverage of resources. Also, findings indicated that entrepreneurial marketing is an integral part of the success of SMEs and considers as a key factor in improving the performance of SMEs, therefore, reluctance to the use of entrepreneurial marketing leads to low levels of performance and failure in SMEs.
    Keywords: Entrepreneurial Marketing, Small, Medium Enterprises, Traditional Marketing, Performance
  • *N. Naderi, S. Amiri, S. Delangizan H. Jafari Pages 17-34
    Today entrepreneurship as an interdisciplinary science is known, and its valuable consequences when appear that begins from the early age. Given that there is a close relationship between training and entrepreneurship, the aim of this study is to create conceptual model for the impact of entrepreneurship education components on trainees’ attitude towards business in Kar-Danesh conservatories. Components of entrepreneurship education included: “personal characteristics of trainees”,” trainers’ features”, “space and equipment training”, “transformational leadership”, “academic and career counseling”, “educational content”, “teaching methods”, and “educational patterns in trainees’ families”. In this study used the descriptive approach, and the required information through detailed study and analysis of literature and domestic and foreign history by using the library's method collected. In this paper, after describing the concepts of “entrepreneurship education components” and “attitude towards business” are discussed about the experiences, models and patterns in this domain, and finally conceptual model is presented. Also, using an entrepreneur and expert trainers, using of combinatory and innovative teaching methods, using of consultants for entrepreneurship, improve the environment for innovation in conservatories and etc., as a number of strategies to improve entrepreneurship education components in Kar-Danesh conservatories have been expressed.
    Keywords: Entrepreneurship Education, Attitude towards Business, Kar, Danesh, Skill, Trainee
  • *Sh. Choobchian, A. Asadi, Kh. Kalantari, A. Biglarifard Pages 35-46
    This research aimed to investigate factors affecting the efficiency of the Strawberry Greenhouses in Hashtgerd County of Iran. A descriptive-survey research methodology was adopted. Target population was 23 active strawberry greenhouses. The validity of the questionnaire was confirmed by comments from related experts and reliability of the items was assessed and revealed the high reliability of the items used to measure the variables. Based on the results variable include advantages of enough sun light, greenhouse keeper's motivation, controlling the temperature of greenhouse, market access, appropriate post-harvest storage space, good packaging product prior to the launch to the market, internet access and communication, controlling the amount of Co2 in the greenhouses, pest and disease-related knowledge and knowledge of plant physiology of greenhouse keepers respectively had significant impact on improving the efficiency of the strawberries greenhouse. According to the field studies and interviews some recommendations provide as follow: actions to raise the level of experience and skill of extension experts, existence of experts in emergencies, providing situations for visiting demonstration greenhouses for using them as a model, action to produce radio-television projects in the framework of extension education plans, visiting experts as well as observers and motivating farmers to cooperate with the experts and holding extension education classes for optimal consumption of inputs and improvement of the performance of units, should be taken.
    Keywords: Greenhouses, Strawberry, Productivity, Efficiency, Hashtgerd County
  • N. Monfared, *K. Rezaei Moghaddam, Z. Abkhiz Pages 47-66
    In past decades, education and research were the only tasks of universities but today entrepreneurship is added as the third mission. Entrepreneurial university can be considered as the empowerment system of individuals that would be able to improve their creativity and innovativeness. According to the importance of entrepreneurship colleges, this study aimed to assess student's attitudes toward entrepreneurial university, as well as identify obstacles to the creation of the Department of entrepreneurship. All the students of Agricultural Extension and Education and Horticultural Science in college of Agriculture in Shiraz University in second and fourth years of their academic education were the population of this study. 96 students were selected using stratified random sampling. The data was collected by questionnaire which its face validity and reliability were confirmed by the experts and pilot study, respectively (Cronbach's alpha range from. 92 to. 70). SPSS 19 was used for data analyzing. Results showed the mean of Horticultural students` attitudes toward Entrepreneurial College is significantly higher than the average of this parameter among the students of Agricultural Extension and Education. Average attitude of the students who have attended two courses and more entrepreneurial workshop, significantly more than those who did not participate or just have participated a period.The Score of management and organizational barriers of Horticultural students are significantly more than the students of Agricultural Extension and Education. In the other words, Horticultural students believe that the management factors such as strict rules and regulations, administrative barriers and the conservatism are the main obstacles of the establishment of Entrepreneurial College. Findings revealed that the course contents are not appropriate. Based on the results, the content does not meet the needs of society.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurial College, Entrepreneurship Barriers, Academic Entrepreneurship
  • *T. Nikraftar, H. Farid Pages 67-80
    This study aimed to identify factors affecting the development of academic entrepreneurship. Qualitative and quantitative research method was applied in two steps. In qualitative phase snowball sampling was used. Thus, six faculty members and ten students were interviewed until theoretical saturation was established. In the quantitative study, purposive sampling was used. Research questionnaire was designed based on the literature review and interviews with experts. The experts’ results and confirmatory factor analysis were used to confirm validity of the questionnaire. To assess the reliability coefficient, Cronbach’s α (α= 0.78) was used. Purposeful sampling was applied to collect data from 200 students at the Agriculture College of Tehran University. From them, 148 questionnaires were collected and evaluated. Research findings indicated that commercial, physical and financial resources were the most important factors in academic entrepreneurship. Factors such as university-industry collaboration, human resources, reputation and position of university have the second importance stance
  • *Sh. Karami, H. Agahi Pages 81-104
    Rural development expertise, apart from policies and strategies of macroeconomic development, believe special payment is necessary on the development of rural areas and widespread poverty eradication them. Why so economists believe the most important factor of economic development of rural areas and the agricultural sector is related to poverty alleviation, and politicians believe that, this would be key strategy to prevent social harms in rural areas. Given that one of the important sectors in rural development, is entrepreneurship development in agriculture. Based on this review analytical, aims to evaluate the approaches and models of entrepreneurship development, including: Economic approaches, psychology, sociology, cognitive and ecological (compilation) and entrepreneurship development models; then presentation and explanation of the approach and appropriate model of agricultural entrepreneurship development is conducted. The analysis showed that ecological approach, with a multidimensional perspective and Global Entrepreneurship Model of entrepreneurship not as an absolute model; but based on spatial differences will be appropriate for the development of entrepreneurship in the agricultural sector.
    Keywords: Approaches, Models, Development of entrepreneurship, Agricultural entrepreneurship
  • *N. Shiri, A.A. Mirakzadeh, K. Zarafshani Pages 105-122
    Nowadays more than ever in their history, higher education institutions are being judged by the ways in which they respond to the social and economic needs of society. In this regards, increasing rate of unemployment among the graduates of Iranian higher education system, particularly the graduates of agricultural colleges has been developed into one of the major socio- economic problems of the nation. Considering the importance of entrepreneurship and its promotion in job related competencies of graduates the present review- analytical study was conducted to investigate the requirements for promoting entrepreneurship in higher agricultural education system. In this regards, this article discusses on the significance of entrepreneurship in higher education, the reasons need to entrepreneurial higher education institutions, key characteristics of an entrepreneurial higher education institution and promoting entrepreneurship in higher agricultural education system. Based on the review of literature, key requirements for promoting entrepreneurship in higher agricultural education system was consisted of “Catching up with fundamental changes in knowledge production”, “Reorganizing education”, “Enhancing graduate employability and educating ‘enterprising’ individuals”, “Promoting business start-up through education”, “Making research relevant and accessible”, “Embedding internationalization into strategy”, “Handling financial stringency” and “Building partnerships”. The findings of this study can contribute for planner’s higher agricultural education system in order to designing programs for promoting entrepreneurship among agricultural students.
    Keywords: Entrepreneurship, Promoting Entrepreneurship, Higher Agricultural Education System