فهرست مطالب

منابع انسانی ناجا - پیاپی 41 (پاییز 1394)

نشریه منابع انسانی ناجا
پیاپی 41 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شهامت حسینیان *، رضا آقایی صفحات 1-32

    با توجه به اهمیت نیروی انسانی در یک سازمان و نقش آن در رشد و تحقق اهداف سازمانی، پرداختن به مبحث بهره وری کارکنان به عنوان یکی از مهمترین دغدغه های مدیران امروزی مطرح است. معاونت نیروی انسانی ناجا به عنوان سیاست گذار و مجری امور مربوط به نیروی انسانی شاغل در کلیه یگان های تابعه در سراسر کشور از اهمیت بسیاری برخوردار است. از این رو، این تحقیق در راستای بررسی و شناسایی شاخص های تاثیرگذار بر بهره وری کارکنان و متعاقب آن طراحی الگویی برای بهره وری نیروی انسانی در معاونت نیروی انسانی ناجا است. این تحقیق از لحاظ روش توصیفی-تحلیلی و از لحاظ هدف کاربردی است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه کارکنان آن و نمونه آماری شامل 176 نفر است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند. در این تحقیق پس از بررسی مدل های مختلف بهره وری نیروی انسانی و استخراج شاخص های آن، با استفاده از روش دلفی در دو مرحله، مولفه ها مطابق با شرایط سازمانی جامعه مورد بررسی بومی سازی و در قالب ابعاد مدل کارت امتیازی متوازن (BSC) طبقه بندی گردید و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته اطلاعات جمع آوری و با به کارگیری روش معادلات ساختاری و نرم افزار PLS داده های تحقیق مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از تحقیق بیانگر آن است که الگوی بهره وری معاونت نیروی انسانی شامل چهار عامل مشتری، مالی، فرآیندهای داخلی و یادگیری و رشد می باشد.

    کلیدواژگان: بهره وری، روش معادلات ساختاری، کارت امتیازی متوازن، کارکنان ناجا
  • مهتا جودزاده *، مهدی نداف، ولی مریدی صفحات 33-54

    فشار کاری و عدالت سازمانی دو متغیر نگرشی بسیار مهم در میان کارکنان سازمان ها هستند که می توانند با رفتارهای سازمانی افراد از جمله عملکرد و بهره وری آن ها رابطه داشته باشند. این که کارکنان تا چه اندازه خود را زیر بار فشار کاری ببینند و چه ادراکی از عدالت سازمان داشته باشند می تواند به نوبه خود رضایت شغلی و تعهد سازمانی آن ها را دگرگون نماید و در نهایت اسبابی را فراهم آورد تا سازمان را به اهداف خود برساند یا برعکس از رسیدن سازمان به اهدافش جلوگیری کند. تحقیق حاضر از لحاظ هدف در زمره تحقیقات کاربردی بوده و داده های آن با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و میدانی با ابزار پرسشنامه جمع آوری شده است. جامعه آماری تحقیق کلیه کارکنان نیروی انتظامی استان خوزستان است که 198 نفر از آنان به روش طبقه ای متناسب به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده های جمع آوری شده به کمک نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تجزیه و تحلیل رگرسیون نشان داد که فشار کاری بر رضایت شغلی و تعهد سازمانی کارکنان فرماندهی انتظامی استان خوزستان تاثیر معناداری دارد. همچنین عدالت سازمانی ادراک شده بر رضایت شغلی و تعهد سازمانی این کارکنان تاثیر معناداری را نشان داد و در نهایت نتایج نشان داد که رضایت شغلی بر تعهد سازمانی این کارکنان تاثیر معناداری دارد.

    کلیدواژگان: فشار کاری، عدالت سازمانی، رضایت شغلی، تعهد سازمانی، کارکنان ناجا
  • وجه الله قربانی زاده *، حسین علی اصغر زاده رومیانی صفحات 55-82

    هدف از این مطالعه مروری بر نظریه ها و مدل های نوین مطرح شده در سیستم های پیچیده منعطف جهت به کارگیری و عملیاتی نمودن به طور عام در مدیریت منابع انسانی سازمان ها و به طور خاص در مدیریت منابع انسانی ناجاست. به ویژه، کارکردهای سیستم های پیچیده منعطف و سازوکارهایی که با استفاده از ویژگی های بارز و پویای این نظریه وجود دارد در سال های اخیر باعث به وجود آمدن سازمان های چابک شده و تحولی شگرف را در نحوه مدیریت منابع انسانی سازمان ها و ساختاردهی آن ها به وجود آورده است. این مطالعه با استفاده از روش توصیفی و اسنادی که شامل مطالعات کتابخانه ای و بررسی اسناد و مدارک است، انجام گرفته است و با یک رویکرد کیفی می باشد. ابزاری مورد استفاده در آن، روش سند کاوی است. یافته های این مطالعه نشان می دهد که سازوکارهای سیستم های پیچیده منعطف که شامل هم نوایی راهبردی، به هم پیوستگی وقایع، شکل گیری الگو و رفتار تسهیل گرانه هستند، می تواند ارتباط با نوآوری های محصولات یک سازمان داشته باشد. مدیریت منابع انسانی سازمان های نظامی و انتظامی می توانند از این سازوکارها در راستای تحقق اهداف سازمانی خود در قالب یک مدل مفهومی ارایه شده، استفاده نمایند. که انتظار می رود با آشنایی هر چه بیشتر با این نظریه و به کارگیری آن بتوا ن گام مهمی در مدیریت منابع انسانی ناجا برداشته شود.

    کلیدواژگان: نظریه پیچیدگی، سیستم های پیچیده منعطف (CAS)، مدیریت منابع انسانی، سازمان های چابک، سازوکارهای CAS
  • حاجیه رجبی فرجاد * صفحات 83-104

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین ابعاد عدالت سازمانی و تعهد سازمانی در بین کارکنان دانشگاه علوم انتظامی امین است. روش تحقیق آن، از لحاظ جمع آوری داده ها، توصیفی و از نظر هدف کاربردی است. از بین 200 نفر از کارکنان دانشگاه علوم انتظامی امین که شاغل در هفت دانشکده بودند، به طور تصادفی و با استفاده از فرمول کوکران نمونه ای به حجم 132 نفر برای پاسخ به سوال های پرسشنامه مورد نظر انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از پرسشنامه استاندارد مورمن و نیهف (1993) و آلن و می یر (1999) استفاده شد. آلفای کرونباخ 857/0حاکی از پایایی مناسب پرسشنامه ها است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که بین ابعاد عدالت سازمانی و تعهد سازمانی کارکنان دانشگاه علوم انتظامی امین همبستگی متوسط و مستقیمی (435/0) وجود دارد، بین عدالت توزیعی و تعهد سازمانی کارکنان همبستگی ضعیف و مستقیمی (161/0) وجود دارد و همچنین بین عدالت رویه ای و تعهد سازمانی کارکنان همبستگی متوسط و مستقیمی (422/0) وجود دارد. بین عدالت مراوده ای و تعهد سازمانی کارکنان همبستگی متوسط و مستقیمی (363/0) وجود دارد. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون حاکی ازآن است که عدالت سازمانی و متغییر عدالت رویه ای تاثیر معناداری با تعهد سازمانی کارکنان دانشگاه علوم انتظامی امین دارد. پیشنهاد می گردد که برنامه های بهبود کیفیت زندگی کاری در سازمان اجرا گردد تا حس مالکیت در کارکنان از طریق مشارکت دادن آنها در تصمیم گیری ها ایجاد شود، به گونه ای که احساس کنند مالک دانشگاه هستند و با جان و دل برای دانشگاه تلاش نمایند.

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت مراوده ای، تعهد سازمانی، تعهد عاطفی، تعهد مستمر، تعهد هنجاری
  • سید مهدی احمدی بالادهی * صفحات 105-124

    یکی از ارکان اصلی مدیریت، برنامه ریزی است. برنامه ریزی فرایندی است که سازمان ها در قالب آن همه فعالیت ها و کوشش های خود را در مورد اهداف مورد نظر، راه رسیدن به آن و چگونگی طی مسیر را در یکدیگر ترکیب و ادغام کرده و هدف از اجرای آن دستیابی به نتایج سازمانی است. هدف از انجام این تحقیق بررسی ضرورت توسعه برنامه ریزی راهبردی منابع انسانی و رابطه آن با تعهد سازمانی است. این تحقیق از نظر روش توصیفی- همبستگی و از نظر هدف جزو تحقیقات کاربردی محسوب می گردد. جامعهآماری تحقیق حاضر کلیه مدیران ستادی فرماندهی انتظامی استان مازندران هستند که نمونه آماری برحسب فرمول کوکران 85 نفر و به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد برنامه ریزی راهبردی منابع انسانی و پرسشنامه تعهد سازمانی آلن و می یر (1990) است. برای سنجش پایایی پرسشنامه از روش همسانی درونی ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که ضریب آلفای به دست آمده برای برنامه ریزی راهبردی 97/0 و برای تعهد سازمانی 46/0 است. یافته های تحقیق نشان داد که بین برنامه ریزی راهبردی منابع انسانی و تعهد سازمانی رابطه معناداری وجود دارد. همچنین از بین مولفه های تعهد سازمانی، فقط تعهد عاطفی با برنامه ریزی راهبردی رابطه معناداری دارد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، تعهد سازمانی، کارکنان ناجا
  • احمد علی روح الهی، عبدالله وثوقی نیری * صفحات 125-145

    نقش همه جانبه آموزش عالی و دانشگاه ها در زندگی اجتماعی انسان ها، نقش عدالت در این سازمان ها را بیش از پیش آشکارتر نموده است. دانشگاه ها در حقیقت نمادی از جامعه است و تحقق و اجرای عدالت در آن به منزله تحقق عدالت در سطح جامعه است. بر این اساس، هدف این تحقیق بررسی روابط بین عدالت سازمانی ، رفتار شهروندی سازمانی و عملکرد سازمانی است. جامعه آماری این پژوهش شامل 260 نفر از اعضای هییت علمی یکی از دانشگاه های نظامی هستند که با استفاده از روش تصادفی طبقه ای و بر اساس جدول مورگان تعداد 155 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. پرسشنامه های عدالت سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی نیهوف و مورمن (1993) و عملکرد کارکنان ویلیامز و اندرسون (1981) به عنوان ابزارهای مورد استفاده در پژوهش حاضر هستند.آلفای کرونباخ برای هر یک از پرسشنامه ها به ترتیب 89/0 ، 89/0، 87/0 بدست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار SPSS انجام شد و در نهایت با استفاده از آزمون سوبل مقدار و میزان تاثیرپذیری متغیر میانجی رفتار شهروندی سازمانی در رابطه بین عدالت و عملکرد سازمانی تبیین گردید. یافته های تحقیق نشان می دهد عدالت سازمانی به صورت مستقیم و غیر مستقیم از طریق رفتار شهروندی سازمانی با عملکرد کارکنان رابطه مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، عدالت سازمانی، عملکرد کارکنان
|
  • Shahamat Hosseinian *, Reza Aghaee Pages 1-32

    According to the importance of human resources in an organization and its role on improvement and realization of organizational goals, dealing with the issue of employee’s productivity is one of the most important concerns of today's managers. Naja manpower deputy, as a policy-maker and executer of related affairs of working manpower in all affiliated units across the country has a great importance. Therefore the purpose of this research was to determined and recognized the effective indicators of employees productivity and after that designing productivity pattern of manpower in Naja manpower deputy. This research was applied and the research method was descriptive-analytical. The sampling universe of the research consists of all Naja manpower deputy employees and the sample size was 176 people who were selected through random sampling method. After reviewing different manpower productivity models and extracting its indicators, the authors have used Delphi model in two phases for naturalizing of the components according to Naja manpower deputy condition and classified them according to balanced score card dimensions and the data were gathered through researcher-made questionnaire and analyzed by structural equation method and using PLS software. The results indicated that Naja manpower deputy productivity pattern consists of customer, financial, internal processes, growth and learning.

    Keywords: Productivity, structural equation method, Balanced Score Card, Naja employee
  • Mahta Joodzadeh *, Mehdi Nadaf, Vali Moradi Pages 33-54

    work pressure and organizational justice are two most important attitudinal variables among the employees of the organization, which could have a relationship with people organizational behavior such as performance and productivity. The matter which to some extent employees could consider themselves in work pressure and the kind of their concept about organizational justice could change job satisfaction and organizational commitment. This research was applied and the data were collected through library study and field study with questionnaire tool for data-collection. The sampling universe of this research consists of all Khuzestan province police employees which 198 people were selected through proportional stratified sampling method..The collected data were analyzed by SPSS software. The result of regression analysis indicated that there is a significant relationship between work pressure and job satisfaction with organizational commitment of employees and ultimately there is a significant relationship between job satisfaction and organizational commitment of the employees.

    Keywords: work pressure, Organizational Justice, Job satisfaction, organizational commitment, Naja employees
  • Vajhollah Ghorbani Zadeh *, Hossein Ali Asghar Zadeh Roomiani Pages 55-82

    the purpose of this study was an overview on modern models and theories which have introduced in flexible complex systems for applying and operating in HRM of organizations, especially in Naja HRM.Due to the flexible complex systems functions and mechanism which are proposed through clear and dynamics properties of this theory, agile organizations have been established and dramatic changes were seen in the way of HRM and structuring of organizations. The current research methods was descriptive and documentation which consists of library study and documents analysis with a qualitative approach. The tool of this research was document-mining. The findings of the research indicated that the flexible complex system mechanism which including strategic conformity, interconnection of the events, formation of pattern and facilitating behavior could have a relationship with product innovation in an organization. Human resources management of military and disciplinary organizations could utilized these mechanism in accordance with achieving to their organizational goals in the form of presented conceptual model which it s expected that the more understanding of this theory, the most applying it in HRM.

    Keywords: complexity theory, flexible complex systems, HRM, agile organizations, CAS mechanism
  • Hajieh Rajabi Farjad * Pages 83-104

    the purpose of this research was to survey in the relationship between organizational justice and organizational commitment among Police academy employees. Among 200 employees of police academy who were worked in 7 colleges, 132 people were collected randomly by using Q-Cochran formula for answering the considered questions of the questionnaires. The author has used Nihoff and Mormon (1993) and Allen and Mier (1999) questionnaires. The reliability of these questionnaires calculated through Cranach's Alpha which was 0/857 that indicated appropriate reliability of the questionnaires. The findings of the research indicated that there is a moderate and direct correlation (0/435) between police academy employee’s organizational justice and organizational commitment and there is a weak and direct correlation (0/161) between police academy employee’s distributive justice and organizational commitment and there is a weak and direct correlation (0/422) between procedural justice and organizational commitment. There is a moderate and direct correlation (0/363) between police academy employee’s interactional justice and organizational commitment. The results from regression analysis indicated that there is a significant relationship between organizational justice and justice variable, procedural justice with organizational commitment of police academy employees. It s suggested that work-life quality improvement programs was executed in organization that a sense of ownership among employees was created by involving them in decision-making processes in such a way that they are the owners of police academy and make all their effort for it.

    Keywords: Organizational Justice, Distributive Justice, Procedural Justice, Interactional Justice, organizational commitment, Emotional Commitment, continuous commitment, Normative Commitment
  • Seyed Mehdi Ahmadi Baladehi * Pages 105-124

    One of the main pillars of management is planning.Planing is a process which organizations integrate all activities and efforts for achieving to their considered goals its objective is accessing to organizational results. The purpose of this research was to survey on the necessity of strategic HR planning development and its relationship with organizational commitment. This study was applied and the research method was descriptive-correlation. The sampling universe of this research consists of all staff managers of Mazandaran province police headquarter. The sample size was 85 people who were randomly selected through Q-Cochran formula. The research tools for data-gathering were strategic HR planning standard questionnaire and Allen and Mier (1990) organizational commitment questionnaire. The author has used internal consistency method of Cronbachs Alpha for reliability measurement which obtained Alpha coefficient was 0/97 for strategic planning and 0/46 for organizational commitment. The findings of this research indicated that there is a significant relationship between strategic HR planning and organizational commitment. Also among organizational commitment omponents, only there is a significant relationship between affective commitment and strategic planning.

    Keywords: Strategic Planning, organizational commitment, Naja employees
  • Ahmad Ali Roohollahi, Abdollah Voosughi Nayeri * Pages 125-145

    the multi-dimension role of higher education and universities in human social life has been revealed the role of justice in the organization more than ever. In fact universities are the symbols of the society and realization and implementation of justice in these places are considered as the realization of justice in the society. According to this matter, the purpose of this study was to survey on the relationship between organizational justice and organizational citizenship behavior (OCB) with organizational performance. The sampling universe of this research consists of 260 people of military university faculty members who were selected through stratified random sampling method and by Morgan table and the sample size of the research was 155 people. The tools of the research were Nihoff and Mormon (1990) organizational citizenship behavior and Anderson and Williams (1981) employees’ performance. The reliability of the questionnaires were calculated by Cronbachs Alpha and were %0/89,%0/89 and%0/87.The data analysis were accomplished through structural equation modeling method and SPSS software and at the end by using Sobel test, the author explained the rate and amount of the effect of OCB mediating variable in the relationship between organizational justice and organizational performance. The findings of the research indicated that organizational justice directly or indirectly has a significant relationship with employee’s performance through organizational behavior.

    Keywords: Organizational Citizenship Behavior, Organizational Justice, employee’s performance