فهرست مطالب

حدیث و اندیشه - پیاپی 17 (بهار و تابستان 1393)

مجله حدیث و اندیشه
پیاپی 17 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا برنجکار، علی عباس آبادی صفحات 5-22
    تبیین اعتقادات در متون اسلامی، از اصول ویژه ای پیروی می کند و بر روش های متعددی استوار است. یکی از روش های نسبتا پربسامد در لسان قرآن و روایات، روش به کارگیری پرسش و پاسخ است. این روش، به دلیل اینکه ذهن مخاطب را به تحرک وا می دارد و او را درگیر با مسئله می کند، دارای اثربخشی فوق العاده ای نیز می باشد. بهره گیری از پرسش و پاسخ خود دارای شیوه های متعددی است، از جمله: پاسخ دادن به پرسش های صریح مخاطب، پاسخ دادن به پرسش های مقدر مخاطب، ایجاد پرسش در مخاطب، طرح پرسش های انکاری و تغییر و جهت دهی پرسش مخاطب.
    کلیدواژگان: روش شناسی، روش تبیین، عقاید، پرسش و پاسخ
  • حجت الله بیات، محمد باقری زاده اشعری صفحات 23-54
    سیره پیامبر خاتم (ص) در عرصه های مختلف زندگی از جمله «عرصه خانوادگی» و ارتباط های درونی آن، الگویی برای رفتار همگان است. در این پژوهش کوشیده ایم تا با گزینش کلید ترین گزارش ها از زندگانی خانوادگی پیامبر (ص)، به بازشناسی اصولی بپردازیم که آن حضرت در رفتار با اعضای خانواده خود داشته اند. در این مقاله، به چند اصل مهم از جمله: «اهتمام به خانواده»، «توجه به معنویات»، «اخلاق و ادب مداری»، «خردورزی»، «هم اندیشی» و «مشارکت و همدلی» اشاره می گردد.
  • محدثه رشیدی باجگان صفحات 55-92
    از زمان حیات علی علیه السلام تا امروز افراد زیادی از مذاهب مختلف جذب ایشان و سخنان دلنشین وی شده اند و در آثار خود به بهانه های مختلف از سخنان علی علیه السلام بهره می بردند و یا مجموعه ای واحد در سخنان وی نگاشته اند. علمای شیعه و اهل سنت قبل و بعد از نهج البلاغه تالیفاتی چند در سخنان علی علیه السلام داشته اند؛ اما رویکردی که به نهج البلاغه در میان شیعه و اهل سنت دیده شده نسبت به هیچ کتاب دیگری مشاهده نشده است. چه عاملی سبب شده است در حالی که بسیاری از این آثار به دست ما نرسیده است و یا متاسفانه به صورت نسخه خطی مانده است، نهج البلاغه این چنین مورد توجه خاص مسلمانان چه شیعه و چه سنی قرار گیرد؟ از جمله امتیازاتی که نهج البلاغه را میان کتب حدیثی دیگر برجسته کرده و علمای اهل سنت را به سوی آن کشانده است، معیار بلاغت در گزینش سید رضی، ساختار نهج البلاغه، موضوعات متنوع و جامع در آن، شخصیت فرامذهبی سید رضی و مقبولیت وی در میان اهل سنت است. از طرفی تالیف و انتشار نهج البلاغه در دوره تعامل شیعیان و اهل تسنن تاثیر بسزایی در انتشار اولیه آن در میان اهل سنت داشته است.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، اهل سنت، بلاغت، سید رضی
  • انسیه نجفی فرید صفحات 93-126
    سوره «مدثر» در جزء بیست و نهم قرآن کریم قرار دارد که بنابر نظر غالب مفسران، «مکی» و از اولین سوره هایی است که بر رسول خدا صل الله علیه و آله نازل شده است. موضوع آن نیز بر محور «انذار» و «نکوهش کفار» استوار است. مقاله پیش رو برگرفته از پایان نامه «تفسیر روایی سوره های مدثر و قیامت بر مبنای روایات اهل بیت علیهم السلام» است. پس از بررسی گسترده نظرات مفسران ذیل آیات این سوره، این نتیجه حاصل شد که در تفسیر بسیاری از آیات، میان مفسران اختلاف نظر وجود دارد و فرضیه این نوشتار آن است که در چنین مواردی می توان با رجوع به روایات تفسیری پیامبر اکرم صل الله علیه و آله و ائمه اطهار علیهم السلام: که متصل به وحی هستند، به حل این اختلافات پرداخت، بعضی نظرات را بر بعضی دیگر ترجیح داد، یا برخی دیدگاه ها را رد کرد، یا به نحوی بین نظرات با توجه به منطوق روایات جمع کرد و یا به مفهوم قابل اعتمادتری از روایت، غیر از نظرات مفسران دست یافت. در این مقاله به بررسی ظواهر آیات سوره مدثر که در تفسیر آن ها میان مفسران اختلاف نظر وجود دارد و در کتب روایی و تفسیری نیز روایاتی در تبیین آن ها از معصومان علیهم السلام آمده، پرداخته شده است.
    هدف این مقاله آن است که نشان دهد روایات رسیده از معصومان علیهم السلام می توانند در بسیاری موارد در میانجی گری و یا حل اختلافات مفسران در تفسیر آیات قرآن، نقشی اساسی و مهم ایفا کنند.
    کلیدواژگان: سوره مدثر، اختلافات مفسران، روایات تفسیری معصومان علیهم السلام
  • سمیه عابدی، سیدهادی سیدوکیلی صفحات 127-154
    امام علی علیه السلام در حالی رهبری جامعه را پذیرفت که به واسطه حاکمان پیشین، تعالیم دین به انحراف کشیده شده بود، بنابراین ایشان به اصلاح امور جامعه پرداخت. یکی از انحرافات از میان رفتن ارزش عقلانیت و علم آموزی بود. اصلاحات آموزشی، تصحیح بخش هایی از فرهنگ جامعه است که با آموختن و کسب آگاهی در ارتباط است و خارج از حیطه سیاست، اقتصاد، روابط اجتماعی و فضائل اخلاقی می باشد. هدف علیعلیه السلام در این اصلاحات، تربیت مردم به نحوی بود که در همه امور به اندیشه بپردازند و بعد از کسب آگاهی اقدام نمایند. روش ایشان، پس از ایجاد انگیزه، دادن بینشی به مردم است تا با کمک وحی، عقل، فطرت و دیگر منابع و معیارها قادر به تشخیص آموزه های صحیح باشند. عمل به علم و رسیدن به تقوا نتیجه ای است که در راستای هدف غایی یعنی عبودیت، از اهداف ایشان در اصلاحات آموزشی است. در این پژوه با نگاهی تاریخی تحلیلی به انحرافات فکری و موارد مغایر با علم آموزی در آن روزگار اشاره و پس از آن آموزه های امیرالمومنین علیه السلام در اصلاح آن ها بیان می شود. آموزش در نهج البلاغه حد مشخصی ندارد و فراگیری هر دانش و معرفتی است که انسان را در دنیا و آخرت به سمت عبودیت سوق می دهد.
    کلیدواژگان: امام علی علیه السلام، نهج البلاغه، علم آموزی، اصلاحات آموزشی، عقلانیت
  • عباس محمودی، شیرمحمد علی پور عبدلی صفحات 155-178
    تخریج یعنی خارج کردن متن ها، موضوعات، محتواها و طرق متعدد حدیث از مصادر آن. این موضوع، ابتدا زیرمجموعه قواعد الحدیث یا درای هالحدیث بوده و اکنون، دانشی مستقل به حساب می آید. کاربرد تخریج، آسیب شناسی و اعتباریابی حدیث است. اهل سنت در روشمندسازی و به کارگیری این دانش فعالیت های فراوانی داشته اند که شناخت آن برای تولید دانش تخریج شیعی ضروری است. یکی از حوزه های تلاش اهل سنت در دانش تخریج، نگارش منابع نظری متعدد است. بر این اساس، پژوهشی جامع جهت شناسایی منابع نظری این دانش ضروری است. هدف این پژوهش، تبیین معنای تخریج و معرفی تحلیلی مهم ترین کتاب های تالیف شده در مباحث نظری دانش تخریج است. فایده آن، علاوه بر تبیین جایگاه این دانش، ارائه سرنخ های پژوهشی برای انجام تحقیقات شیعی است. بخش اول این مقاله به واژه پژوهی تخریج پرداخته است و در بخش دوم با بررسی متن و مقدمه کتاب ها، برای نخستین بار، معرفی جامع، تحلیلی و مقایسه ای از مهم ترین منابع نظری تخریج ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: کتاب های تخریج، قواعد و اصول تخریج، آسیب شناسی حدیث، اعتبارسنجی حدیث، علوم حدیث
  • سمیه خلیلی آشتیانی صفحات 179-202
    پس از آغاز عصر غیبت امام عصرعلیه السلام و پایان دوران حضور امامان علیهم السلام، میراث حدیثی ایشان در کنار قرآن کریم کشتی نجات شیعیان در تلاطم امواج عقاید و آرایی است که در قرن های سوم و چهارم هجری قمری به اوج خود رسید. در این دوران، علما و محدثان شیعه نقش به سزایی در حفظ و صیانت معارف اهل بیت لیهم السلام و خنثی ساختن تهمت ها و شبهات وارد بر شیعیان ایفا کردند. در این میان، تلاش شیخ صدوق در تبیین دیدگاه اعتقادی و کلامی شیعیان در نگارش الاعتقادات با استناد به آیات و روایاتستودنی است که این کتاب توسط شیخ مفید مورد بازنگری قرار گرفت. وی در تصحیح اعتقادات الامامیه با افزودن استدلال و استنباط های عقلی به استدلال های صرفا نقلی شیخ صدوق، بر غنای این کتاب افزود. وی در چهارده باب از این کتاب که درباره مرگ و عالم پس از آن است، در مواردی مانند مسئله تقسیم بندی اهل بهشت با شیخ صدوق اختلاف نظر دارد و در بسیاری از مسایل نیز با شیخ صدوق هم رای است؛ اما در مسایلی همچون سوال قبر، مطالب شیخ صدوق را بسط می دهد. هر دو عالم جلیل القدر به صراحت از برزخ سخن نگفته اند و بابی به این موضوع اختصاص نیافته است.
    کلیدواژگان: شیخ صدوق، شیخ مفید، تصحیح اعتقادات الإمامیه، مرگ، معاد
|
  • Reza Berenjkar, Ali Abbas, Abadi Pages 5-22
    Explanation of the doctrines in the Islamic texts follows specific principles and is based on several methods. A fairly frequent method in the Qur’an and tRaḍītions is applying question and answer. It stimulates the minds of the audience and involves them in the problem, therefore it is remarkably effective. Making use of question and answer has several methods, among them: answering the explicit questions of the audience, answering probable questions of the audience, raising questions in the audience’s mind, pondering rhetorical questions, and changing and orienting the questions of the audience.
    Keywords: methodology, method, explanation, beliefs, question, answer
  • Hujjatullah Bayat, Muhammad Baqeri, Zadeh Ashari Pages 23-54
    The sīra of the Seal of Prophets (S) in different fields of life including the “family arena” and its internal relations is a pattern for the behavior of all people. We have tried in this research to select the most central accounts of the Prophet’s family life and this way to recognize the principles regarded by the Prophet (S) in his behavior with members of his family. In this article a number of principles are referred to among which mention should be made of “caring for the family”, “considering the spirituality”, “ethicscenteredness and courtesy-centeredness”, “using one’s intellect”, “thinking together”, “cooperation and fellow-feeling”. The result of this research is paving the way to follow the example of the Prophet (S) in the family life by applying the above principles in relations with the family members. Applying these principles will cause, with no doubt, to strengthen the institution of family and will prevent the occurrence of different problems the families suffer these days.
    Keywords: sīra (conduct) of the Prophet, sīra, the Prophet, family
  • Mohaddeseh Rashidi Bachegan Pages 55-92
    Since the time of Imam Ali (A.S) many people from different faiths and denominations have been attracted by his character and speeches, and consequently, in various opportunities have quoted him or have compiled a monograph explaining his words. Both Shi‘a and Sunni scholars have penned a number of books about the Imam’s words both earlier and later than the time of compilation of Nahj al-Balaghah. However, the approach employed to Nahj al-Balaghah by the Shi‘a and Sunni scholars has never been employed with regard to any other similar book. The writer intends in this article to study the factors that have made Nahj al-Balaghah the focal point of the attention of Muslims (including both the Shiites and the Sunnites). Among the advantages that have made Nahj al-Balaghah be more significant than other hadith books, and have attracted the Sunni scholars mention should be made of Sayyid Raḍī’s criterion in selection, the structure of Nahj al-Balaghah, variety of subjects, comprehensiveness of the book, Sayyid Raḍī’s character that was respected by both Shi‘a and Sunni Muslims and his welcomed standing among the adherents to latter denomination. On the other hand the compilation and publication of Nahj al-Balaghah during a period the Shi‘a and Sunni Muslims interacted, have had a remarkable effect on its primary spread among the Sunni Muslims.
    Keywords: Nahj al Balaghah, Sunnis, eloquence, Sayyid Raḍī
  • Ensiyeh Najafi Farid Pages 93-126
    According to most of the exegetes the Sura of al-Muddath-thir (Q 74) is a Meccan sura and is among the first chapters revealed to Prophet Muhammad (S). Its subject mainly pivots on “warning” and “reprimanding the heathens (or unbelievers)”. This article was extracted from a thesis under the title of “Narrative exegesis of the Sura of al-Muddath-thir (74) and al-Qiyāmah (75) based on the tRaḍītions transmitted from the Ahl al-Bayt (A.S)”. After a vast examination of the opinions of the exegetes declared on the verses of this sura, it was concluded that there exists a disagreement among the exegetes for the commentary of a number of verses. The premises of this article is that in such cases one can refer to the interpretative tRaḍītions of the Prophet (S) and his pure Household who are connected to the revelation to solve these differences, prefer some opinions to others or reject certain opinions, or bring about the opinions in one way or another – considering the literal denotation of them -, or to get access to a more reliable meaning of the tRaḍītion under discussion, other than the opinions of the exegetes. In this article the apparent meanings of those verses of the Sura of al-Muddath-thir have been scrutinized on which the exegetes disagree; however, they have been explained and interpreted certain tRaḍītions quoted from the Infallibles (A.S) available in hadith collections and commentary works.
    Keywords: the Sura of al Muddath, thir (Q 74), disagreement among the exegetes, interpretative tRaḍītions of the Infallibles (A.S)
  • Somayyeh Abedi, Sayyid Hadi Sayyid Vakili Pages 127-154
    Imam Ali (A.S) accepted to lead the Muslim community (as a Caliph) after the teachings of Islam had already gone astray due to (policy of) the previous rulers, therefore, he proceeded to make corrective actions in the affairs of society. One of the instances of going astray was that the value of rationality and acquiring knowledge had been ruined. Educational reform includes correction of those sections of the culture that are related to learning and acquiring knowledge, and are beyond the realm of policy, economy, social relations and virtues. Imam Ali’s goal in this reform was to train people in such a way that they may do thinking about all affairs and take action only when they have acquired enough awareness. His method, after generating motivation, was to supply people with insight so that they may be able to recognize the true teachings by the assistance of revelation, intellect, inner nature and other sources. To practice according to one’s knowledge (or what one preaches) and to reach God wariness constitute a result in lines with the final goal namely sincere servantship (ubūdiyya) and is among the goals of the Imam in his educational reforms. Having applied a historical-analytical approach, this study refers to the intellectual deviations of that time and the cases that contRaḍīct the task of acquiring knowledge, and then explains Imam Ali’s instructions for correcting them. Education in Nahj al-Balaghah has no specific limits; it includes learning whatever knowledge that conducts men towards sincere servantship in this world and the world to come.
    Keywords: Imam Ali (A.S), Nahj al Balaghah, acquiring knowledge, educational reform, rationality
  • Abbas Mahmoudi, Shir Muhammad Ali, Pour Abdoli Pages 155-178
    Takhrīj means to extract the texts, subjects, contents and various ṭuruq (transmission channels) of a hadith from its sources. This issue was first counted as a sub-branch of Qawā‘id al-ḥadīth (rules of tradition) or Dirāyat al-ḥadīth and now is deemed as an independent science. Takhrīj is applied for the purpose of pathology and validation of the Hadith. To methodize and apply this science the Sunni scholars have had lots of activities understanding of which is necessary for generating the Shī‘ī version of Takhrīj. Based on this, a comprehensive research for indentifying the theoretical resources of this science is required. One of the fields of the attempts of the Sunnis in the science of Takhrīj is compilation of numerous theoretical resources. Based on this an inclusive research should be done to recognize the theoretical resources of this science. The goal of this research is to elucidate the meaning of Takhrīj and to analytically introduce the most important books compiled in the theoretical discussions of the science of Takhrīj. Its advantage, other than explaining the status of this science, is to suggest research clues to carry out Shī‘ī researches. The first chapter of this article deals with the lexicology of the term Takhrīj. In the second chapter the text and prefaces of relevant books are studied and for the first time a comprehensive analytical compared introduction of the most important theoretical resources of Takhrīj is presented.
    Keywords: Books of Takhrīj, rules, principles of Takhrīj, pathology of Hadith, evaluation of Hadith, Hadith sciences
  • Somayyeh Khalili Ashtiyani Pages 179-202
    At the end of the presence of the Infallible Imams (A.S) and the beginning of Imam Mahdi’s occultation, it was the Imams’ hadith legacy along with the Holy Qur’an that rescued the Shi‘a who were challenging in the turbulent sea of diverse beliefs and opinions dashing like waves against one another, a storm that came to a climax in the second/eighth and third/ninth centuries. In this era the attempts of the significant religious scholars, Shaykh Ṣadūq in particular are admirable. He authored the book al-I‘tiqādāt by citation from Qur’anic verses and the traditions, which was revised later by (his pupil) Shaykh Mufid. To correct the book I‘tiqādāt al-Imāmiyyah the latter increased the value of the book by adding rational demonstrations and inferences to the former’s mere transmitted demonstrations. In the fourteen chapters of the book dealing with death and the hereafter, Shaykh Mufid’s opinion differs from that of Shaykh Ṣadūq in such cases as classifying the inhabitants of Paradise. However, in many of the issues he is in agreement with him. In some other cases like questioning in the grave he expands Shaykh Ṣadūq’s matters. Neither of these great scholars has explicitly spoken of Barzakh (the Intermediate Realm) and have allocated no chapter to this issue.
    Keywords: Shaykh Ṣadūq, Shaykh Mufid, Taṣḥīḥ Itiqādāt al Imāmiyyah, death, Resurrection